Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Από την Επιτροπή Γυναικών και την Επιτροπή Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Οργάνωσής μας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019, στην Αίθουσα Συνεδρίων ΠΑΣΥΔΥ «Μιχαλάκης Καραολής» η εκδήλωση με θέμα «Μύθοι και Πραγματικότητες για τον Καρκίνο του Μαστού».

 

Κύριες ομιλήτριες στην εκδήλωση ήσαν η Παθολόγος – Ογκολόγος στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, Δρ Γιόλα Μάρκου, η Κλινική Διαιτολόγος – Συντονίστρια Διατροφής Κύπρου στο Υπουργείο Υγείας κα Ελίζα Μαρκίδου και η Δρ Στέφανη Χριστοδουλίδου, Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Europa Donna Κύπρου.

 

Οι ομιλήτριες μετά την παρουσίαση του θέματός τους απάντησαν σε απορίες και έδωσαν συμπληρωματικές απαντήσεις σε ερωτήσεις του κοινού που συμμετείχε στην εκδήλωση.

 

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησαν και τις παρουσιάστριες για την προσφορά τους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων σ. Γιάννης Φιλίππου και η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών σ. Τασούλα Χατζηπροδρόμου. Τις ομιλήτριες ευχαρίστησε και ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ.

 

Η Δρ. Γιόλα Μάρκου, στην ομιλία της, μας έδωσε μία κατατοπιστικότατη παρουσίαση όσον αφορά τους μύθους γύρω από τον καρκίνο. Ανάφερε μεταξύ άλλων:

 

Το 2012 είχαμε παγκόσμια 14.1 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου από τα οποία το 40% ήταν στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Τα όργανα τα οποία παρουσιάζουν συχνότερα καρκίνο είναι ο πνεύμονας , ο μαστός, το έντερο και ο προστάτης.

 

Γύρω από τον καρκίνο υπάρχει όμως και κάποια έντονη φημολογία η οποία κάποιες φορές είναι αληθής ενώ τις πλύστες φορές εμπεριέχει ανακρίβειες, κατευθυνόμενα συμφέροντα και ψεύδη.

 

Μύθος 1: Ο καρκίνος είναι θανατική καταδίκη;

ΟΧΙ!

Από το 1990 και μετά είχαμε μία μεγάλη μείωση στον αριθμό των θανάτων με αιτία τον καρκίνο. Για κάποια ήδη καρκίνων η επιβίωση είναι πέραν του 90%  ενώ γενικά επιβιώνει το 66% των ασθενών.  Το 2012 υπήρχαν 6.3 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού τη προηγούμενη πενταετία.

Με τις ραγδαίες εξελίξεις που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στη θεραπεία του καρκίνου, η νόσος δεν ισοδυναμεί πια με θανατική καταδίκη, τονίζει η ογκολόγος, προσθέτοντας πως «ιδίως σήμερα έχουμε στα χέρια μας νέες, αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές, που ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν θεραπεύουν εντελώς τον καρκίνο, παρατείνουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών και τους εξασφαλίζουν ικανοποιητική ποιότητα ζωής». 

 

Μύθος 2: Η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο

ΟΧΙ!

Με την διακοπή πρόσληψης ζάχαρης δεν εξαφανίζεται και ο καρκίνος!

Ωστόσο, σύμφωνα με τις συστάσεις των ιατρών, για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου, οι γυναίκες πρέπει να τρώνε κυρίως λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως και να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και γλυκών.

Η ζάχαρη στη διατροφή δεν έχει αποδειχτεί ότι είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου. Εντούτοις, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης ίσως οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους (παχυσαρκία). Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο έντερο, στο συκώτι, στο πάγκρεας, στον οισοφάγο, στο ενδομήτριο (μήτρα), όπως επίσης και για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Η παχυσαρκία μπορεί να ευνοεί τον καρκίνο με διάφορους μηχανισμούς. Ένας είναι ότι αλλάζει τα επίπεδα των λιποδιαλυτών ορμονών στο σώμα, γεγονός που εξηγεί τη συσχέτιση με τον καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.

Επιπλέον, η παχυσαρκία αυξάνει την ινσουλίνη, τη γλυκόζη (σάκχαρο αίματος) και τους παράγοντες αυξήσεως της ινσουλίνης.

Υπάρχουν επίσης μορφές καρκίνου (π.χ. καρκίνος του παχέος εντέρου) που επηρεάζονται από την κακή διατροφή.

 

Μύθος 3: Οι γλυκαντικές ουσίες προκαλούν καρκίνο;

ΟΧΙ!

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις της σακχαρίνης και cyclamate οι οποίες δεν οδηγούν σε οποιαδήποτε αρνητικά αποτελέσματα. Αν η ζαχαρίνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους ανθρώπους, αυτό συμβαίνει σε δόσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως καταναλώνονται.

Με την Ασπαρτάμη έχουν γίνει πολλές μελέτες οι οποίες δεν δείχνουν ιδιαίτερη σχέση με την καρκινογένεση.

 

Μύθος 4: Ο καρκίνος είναι μεταδοτικός;

ΟΧΙ!

Φυσικά και δεν είναι! Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι μπορούν να κολλήσουν καρκίνο από άλλους ανθρώπους, ειδικά εάν ο καρκίνος είναι γύρω από τη γεννητική περιοχή, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος των όρχεων ή ο καρκίνος της μήτρας. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Ο καρκίνος δεν είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται σε άλλους ανθρώπους.

 

Μύθος 5: Η ψυχολογία επηρεάζει το καρκίνο;

ΟΧΙ!

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν τη «στάση» ενός ατόμου με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ή με τον θάνατο από καρκίνο. Αν έχετε καρκίνο, είναι φυσιολογικό τη μία να αισθάνεστε λυπημένος, θυμωμένος ή να αποθαρρύνεστε και την άλλη να είστε θετικός και αισιόδοξος. Οι άνθρωποι με μια θετική στάση μπορεί να είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν κοινωνικές σχέσεις και να παραμείνουν ενεργοί σχετικά με τη σωματική τους δραστηριότητα, πράγμα σημαντικό. Έχοντας επίσης συναισθηματική υποστήριξη, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον καρκίνο.

 

Μύθος 6: Τα καλώδια της ηλεκτρικής προκαλούν καρκίνο;

ΟΧΙ!

Τα καλώδια εκπέμπουν χαμηλής συχνότητας ηλεκτρική και μαγνητική ακτινοβολία όπου σύμφωνα με τις ακριβέστερες μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής δεν οδηγούν στο πιο πάνω συμπέρασμα. Οι γραμμές μεταφοράς ενέργειας εκπέμπουν ηλεκτρική και μαγνητική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια που εκπέμπεται από τα ηλεκτροφόρα καλώδια είναι θωρακισμένη και επίσης αποδυναμώνεται από τοίχους και άλλα αντικείμενα. Η μαγνητική ενέργεια που εκπέμπεται από τις γραμμές ισχύος είναι μια μορφή χαμηλής συχνότητας της ακτινοβολίας που δεν βλάπτει τα γονίδια.

 

Μύθος 7: Υπάρχουν ‘θαυματουργές’ τροφές;

ΟΧΙ!

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για θαυματουργές τροφές στον καρκίνο. Στην πραγματικότητα, ορισμένα φυτικά προϊόντα μπορεί να είναι και επιβλαβή όταν λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, επειδή μπορεί να επηρεάσουν το πώς λειτουργούν αυτές οι θεραπείες. Οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για οποιαδήποτε συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και των φυτικών συμπληρωμάτων που μπορεί να χρησιμοποιούν.

 

Μύθος 8: Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά;

ΟΧΙ!

Οι βιταμίνες A, C, και E είναι όλες αντιοξειδωτικές και υπάρχουν σε πολλά φρούτα (ειδικά στα μούρα) και στα λαχανικά και είναι γνωστά για την ιδιότητά τους να μας προστατεύουν από τον καρκίνο, όχι όμως να θεραπεύουν από τον καρκίνο.

Σύμφωνα με μελέτες, η υπερβολική κατανάλωση των αντιοξειδωτικών μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια.

 

Μύθος 9: Το χειρουργείο ή η βιοψίες μπορεί να διασπείρουν τον καρκίνο;

ΟΧΙ!

Με σειρά επιστημονικών εργασιών, έχει αποδειχθεί ότι ο καρκίνος δεν επιδεινώνεται ούτε εξαπλώνεται κατά τη διάρκεια μιας ανοικτής χειρουργικής επέμβασης.

 

Μύθος 10: Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο;

Εδώ το όχι είναι με προϋποθέσεις.

Αποδεδειγμένα τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν χαμηλής συχνότητας ραδιοσυχνότητες και όχι ακτινοβολία. Αν και η χρήση των κινητών έχει αυξηθεί δραματικά δεν έχει καμιά σχέση με τον καρκίνο του μαστού, εάν για παράδειγμα έχετε το κινητό τηλέφωνο στη τσέπη του πουκαμίσου κοντά στο στήθος. Το ίδιο ισχύει για τους φούρνους μικροκυμάτων.

Παρ’ όλα αυτά η χρήση κινητών τηλεφώνων σε μικρά παιδία πρέπει να είναι περιορισμένη καθώς τα κύτταρα τους βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση και εξέλιξη έτσι μια εντατική χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές καταστάσεις στο μέλλον.

 

Μύθος 11: Οι βαφές των μαλλιών προκαλούν καρκίνο;

ΟΧΙ σε ατομική χρήση.

Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι κομμωτές/κομμώτριες που έρχονται σε μεγάλη έκθεση μπορεί να παρουσιάσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης δεν υπάρχει καμία πειστική επιστημονική απόδειξη ότι η χρήση βαφής μαλλιών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

 

Μύθος 12: Οι προσθετικές σιλικόνες προκαλούν καρκίνο του μαστού;

ΟΧΙ!  

Οι γυναίκες με προσθετικά εμφυτεύματα δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

 

Μύθος 13: Αν φορώ στηθόδεσμο με σιδεράκια αυξάνει τον κίνδυνο;

Και πάλι δεν είναι αποδεδειγμένο και δεν υπάρχει καμιά επιστημονική απόδειξη για το πιο πάνω επιχείρημα.

Ο μύθος αυτός βασιζόταν σε μία παλιά θεωρία ότι η μπανέλα του σουτιέν μειώνει την λεμφική παροχέτευση και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού. Το παραπάνω δεν βασίστηκε σε κανένα δεδομένο.

 

Μυθος 14: Είμαι πολύ νέος για να έχω καρκίνο

ΟΧΙ!

Πιο κάτω θα δείτε ένα πίνακα με τις πιθανότητες παρουσίασης καρκίνου ανά δεκαετία ηλικίας:

20 χρονών       

1:1732

30

1:228

40                      

1:69

50                       

1:43

60                      

1:29

70                        

1:26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μύθος 15: Είμαι πολύ μεγάλη για να έχω καρκίνο

ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ!!

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου είναι η ηλικία καθώς καρκίνος σημαίνει η καταστροφή των κυττάρων η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το γήρας. Η πιο πάνω αντίληψη μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση της νόσου με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα που κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.


Σε νεαρές ηλικίες ο καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος. Συνήθως τα περιστατικά αρχίζουν να αυξάνουν μετά την ηλικία των 30 ετών, και μετά την εμμηνόπαυση.

 

Μύθος 16: Τα ανιδρωτικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

ΟΧΙ

 

Μύθος 17: Η μαστογραφία δεν ωφελεί αλλά βλάπτει!

Ο κίνδυνος να επηρεάσει η μαστογραφία την εμφάνιση καρκίνου είναι πολύ μικρός αλλά την ίδια ώρα είναι και το μοναδικό εργαλείο που έχουμε για διάγνωση. Επομένως το καλό που προκαλεί είναι αδιαμφισβήτητα πολύ μεγαλύτερο.

Η μαστογραφία χρησιμοποιείται σε ευρεία βάση από τα μέσα της δεκαετίας του 60. Από τότε, η τεχνολογία των μηχανημάτων, των φιλμ και των διαφόρων τεχνικών βελτιώθηκαν σημαντικά, γι’ αυτό και η ποσότητα της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια είναι χαμηλή και θεωρείται ακίνδυνη. Έχει υπολογιστεί ότι η δόση της ακτινοβολίας που δέχεται μια γυναίκα σ’ έναν πλήρη μαστογραφικό έλεγχο ( δηλ. για δύο εικόνες από κάθε μαστό) είναι ίση με την ακτινοβολία που δέχεται από το περιβάλλον σε τρεις μήνες .

Συμπερασματικά, ο κίνδυνος από την ακτινοβολία δεν είναι αξιόλογος και δεν αποτελεί εμπόδιο ικανό στην τακτική  χρήση της μαστογραφίας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

 

Μύθος 18: Δεν έχω κληρονομικότητα γιατί η μητέρα μου δεν είχε καρκίνο του μαστού

 Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περίπου το 40 τοις εκατό των ανδρών και των γυναικών θα διαγνωστούν με καρκίνο κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους. Οι περισσότεροι καρκίνοι προκαλούνται από γενετικές αλλαγές που συμβαίνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου ως φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης και της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο καπνός και η ακτινοβολία. Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι το είδος των τροφίμων που τρώτε, πόσο τρώτε και αν ασκείστε. Τα γονίδια ευθύνονται για το 5-10% των καρκίνων  και μπορούν να κληρονομηθούν και από τους 2 γονείς.

 

Μύθος 19 :Υπάρχει μια κρυμμένη θεραπεία για τον καρκίνο;

OXI

 

Μύθος 20: Δεν υπάρχει πρόληψη για το καρκίνο

ΕΝΤΕΛΩΣ λανθασμένο!

Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η μείωση της έκθεσης στον ήλιο, η διακοπή του καπνίσματος και τέλος οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι οι παράγοντες που αντιστέκονται του καρκίνου και επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στη ζωή μας από πλευράς πρόληψης!

 

Παρουσίαση της κας Ελίζας Μαρκίδου, Κλινικής Διαιτολόγου – Συντονίστριας Διατροφής Κύπρου στο Υπουργείο Υγείας




Στιγμιότυπα από την εκδήλωση: