Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τονίστηκε στην Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής

 

Μόνο αν χρηματοδοτηθούν ικανοποιητικά οι δημόσιες υπηρεσίες θα προωθηθούν αποτελεσματικά οι στόχοι του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, τόνισε η συνδικαλιστική πλευρά στην Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την 21η Μαρτίου και ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στην πορεία εφαρμογής τρόπων για υλοποίηση του Πυλώνα.

 

Επισημαίνεται ότι ο πυλώνας ορίζει 20 βασικές αρχές και καίρια δικαιώματα για τη στήριξη της καλής λειτουργίας και της δίκαιης διάστασης των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας και η εφαρμογή του αποτελεί κοινή ευθύνη των κρατών μελών, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των κοινωνικών εταίρων και άλλων ενδιαφερομένων.

 

Επισημαίνεται περαιτέρω ότι η διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων έγινε από τους ηγέτες της ΕΕ κατά την κοινωνική σύνοδο κορυφής στο Γκέτεμποργκ το Νοέμβριο του 2017.

 

Στη Σύνοδο Κοινωνικής Κορυφή  συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι, οι πρώην και νυν υπουργοί της  Ευρωζώνης, πρώην και νυν κράτη μέλη που έχουν αναλάβει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι  Ευρωπαίοι Επίτροποι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 

Από  τη συνδικαλιστική πλευρά συμμετέχουν οι ηγεσίες  της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ETUC και της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικάτων  EPSU, η ηγεσία της συνδικαλιστικής οργάνωσης της προεδρεύουσας χώρας μέλους  (στην προκειμένη περίπτωση της Βουλγαρίας) και εκπρόσωποι οργανώσεων άλλων κρατών μελών. Την EPSU εκπροσώπησε ο Γενικός της Γραμματέας Jan Goudriaan.

 

Η Γενική Γραμματέας της ΕΤUC Luca Visentini τόνισε στην παρουσίασή της ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να σημειώσει πρόοδο προς την έγκριση κοινωνικής νομοθεσίας περιλαμβανομένης νομοθεσίας για ισοζύγιο εργασίας διαβίωσης, για διαφανείς και προβλεπόμενες συνθήκες εργασίας, για τις τοποθετήσεις των  εργαζομένων και για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας.

 

Η ΕTUC ζήτησε πιο προοδευτικές μακροοικονομικές πολιτικές που θα περιλαμβάνουν στήριξη στην επένδυση σε πρόσωπα και σε απολαβές και αυξήσεις απολαβών που συμβαδίζουν με την άνοδο  του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας. Ζήτησε συγκεκριμένα η ΓΓ της Συνομοσπονδίας οι αρχές αυτές να  περιληφθούν στις Συστάσεις προς τα κράτη μέλη  τον ερχόμενο Μάιο ώστε  οι επιτυχίες στον Κοινωνικό Πυλώνα να αποτελέσουν τη βάση των Κοινωνικών Εξελίξεων. Από τη συνδικαλιστική πλευρά  ζητήθηκε  επίσης ταχεία ολοκλήρωση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

 

Οι ΓΓ της ΕPSU και της ΕΤUC αναφέρθηκαν και στην πρόσφατη αρνητική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αρνείται στους δημοσίους υπαλλήλους των κεντρικών κυβερνήσεων δικαίωμα συμμετοχής στην πληροφόρηση και διαβούλευση. Ο ΓΓ της EPSU τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Κομισιόν χειρίστηκε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το υπό αναφορά θέμα  γενικότερα με το συνδικαλιστικό τομέα θα οδηγήσει σε αρνητικές εξελίξεις στους κλαδικούς διαλόγους. Τόνισε ιδιαίτερα ότι με την απόφασή της η Κομισιόν επιτρέπει τις διακρίσεις μεταξύ των εργαζομένων στην ΕΕ που συνιστούν παραβίαση των αρχών της  Ευρωπαϊκής  Συνθήκης για ίση μεταχείριση των εργαζομένων.

 

Επισήμανε ο ΓΓ της EPSU ότι η Επίτροπος Απασχόλησης Marianne Thyssen ισχυρίστηκε ότι αντίθετα με τους άλλους εργαζόμενους οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση είναι διαφορετικοί και δεν χρειάζονται προστασία των δικαιωμάτων τους για πληροφόρηση και διαβούλευση σύμφωνα με την Ευρωπαίκή Νομοθεσία. Πρόσθεσε ακόμη η Επίτροπος ότι οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση, όπως για παράδειγμα οι λειτουργοί στις φορολογικές υπηρεσίες, οι καθαρίστριες,  οι γραφείς, οι επιθεωρητές τροφίμων και ασφάλειας ασθενών,  είναι εμφανώς  «διαφορετικοί». Τόνισε ο ΓΓ της Δημοσιοϋπαλληλικής Ομοσπονδίας ότι ο Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου στην πληροφόρηση και τη διαβούλευση και θεωρούμε τη στάση της Κομισιόν παραβίαση του πνεύματος του Πυλώνα και σοβαρή υπόσκαψή του.

 

Τις θέσεις του ΓΓ της ΕΡSU στήριξε και η ο Αναπληρωτής ΓΓ της ETUC Katja Lehto-Komulainen τονίζοντας την ανάγκη για επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να διασφαλίζεται ότι η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και τα Κράτη Μέλη είναι σε θέση να εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους που προκύπτουν από τον Πυλώνα. Αν θέλουμε, τονίστηκε, υπηρεσίες  υγείας  καλής ποιότητας, καθολική φροντίδα για τα παιδιά και μακροχρόνια φροντίδα για όλους, οι επενδύσεις είναι προαπαιτούμενο. Από την πλευρά της ΕΡSU έγινε επίσης αναφορά και στο μεγάλο αριθμό κινητοποιήσεων των δημοσίων  υπαλλήλων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα από εργαζόμενους στις υπηρεσίες φροντίδας. Πρόκειται, τονίστηκε για κινητοποιήσεις οι οποίες γίνονται με αίτημα για βελτιωμένες απολαβές και όρους εργασίας όπως και για επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης που υποσκάπτει την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών και δημιουργεί συνθήκες άγχους στους εργαζόμενους. Ειδική αναφορά έγινε στις κινητοποιήσεις των  δημοσίων  υπαλλήλων στη Δανία.

 

Ο ΓΓ της ΕΡSU επέσυρε την προσοχή στην Τελευταία ΄Εκθεση του  Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ελεγκτών, η οποία επισημαίνει ότι η συγχρηματοδότηση από την ΕΕ  Συνεταιρισμών Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Public Private Partnerships PPPs) δεν μπορεί να θεωρείται οικονομικά βιώσιμη δραστηριότητα για προσφορά δημόσιας υποδομής και τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τα Κράτη Μέλη πρέπει να σταματήσουν αυτές  τις επενδύσεις.

 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί  συζήτηση με κυβερνητικούς ηγέτες των κρατών μελών  για εφαρμογή τρόπων αποτελεσματικότερης πάταξης της φοροαποφυγής και των φορολογικών εγκλημάτων. Στην ανακοίνωση ο ΓΓ της ΕPSU επανάλαβε  το αίτημα για ισχυρές δεσμεύσεις για την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας για υποβολή των συναφών στοιχείων από χώρα σε χώρα, για επενδύσεις για την ενίσχυση των υπηρεσιών φορολογίας και για ολοκληρωμένη κατάρτιση των επιθεωρητών φορολογίας, ώστε να επιτυγχάνεται πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση όσων φοροαποφεύγουν ή εμπλέκονται σε φορολογικές απάτες. Τόνισε επίσης ότι είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλισθεί  δίκαιη και προοδευτική φορολόγηση,  η οποία θα αποδώσει εισόδημα για επενδύσεις στη δημόσια διοίκηση, την κοινωνική προστασία και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα εφαρμοσθεί Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων.