Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τις εργασίες του ξεκίνησε το 30ο Παγκόσμιο Κογκρέσο της Διεθνούς Δημοσίων Υπηρεσιών (Public Service International – PSI), την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 στη Γενεύη της Ελβετίας. Στο κογκρέσο συμμετείχαν περισσότεροι των χίλιων συνδικαλιστών όπου φέτος συμφωνήθηκε το Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη πενταετία (2018-2022) με τον τίτλο “People Over Profit”.

 

Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 900 σύνεδροι από όλο τον κόσμο. Η ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. ως η μεγαλύτερη οργάνωση δημοσίων υπαλλήλων στη ν Κύπρο, είχε δικαίωμα ψήφου με 3 αντιπροσώπους στο συνέδριο. Η αποστολή της Οργάνωσής μας απαρτιζόταν από τους: Γενικό Γραμματέα - κ. Γλαύκο Χατζηπέτρου, Πρόεδρο - κ. Αντώνη Κουτσούλλη και Υπεύθυνη Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων - κα Ειρήνη Γιώρκα.
 

 

1η Μέρα
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με την έκθεση της Επιτροπής Πιστοποίησης (Credentials Committee) η οποία στήριξε τα ευρήματά της στις εγγραφές του συνεδρίου. Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 36% του συνεδρίου, αφού οι αποστολές των συντεχνιών αποτελούνται από Γενικούς Γραμματείς και Προέδρους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι άντρες. Η επιτροπή ανέλυσε τα ευρήματά της ανά περιοχή και ανά χώρα και τόνισε πως απέχουμε από τον στόχο της ίσης εκπροσώπησης 50-50 που είναι και αρχή της Διεθνούς Δημιοσίων Υπηρεσιών. Η έκθεση στη συνέχεια υπερψηφίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες του συνεδρίου.

 

Αφού αποτάθηκε φόρος τιμής στους αποβιώσαντες συνάδελφους συνδικαλιστές ανά το παγκόσμιο την τελευταία πενταετία το λόγο πήρε η Γενικός Γραμματέας του PSI, Roza Pavanelli. Η Γενική Γραμματέας καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και συνόψισε το έργο του οργανισμού για την επερχόμενη πενταετία. Ανεφερε ότι είναι γνωστό πως ο οργανισμός απαριθμεί μικρό αριθμό προσωπικού σε σχέση με το βάρος των εργασιών που αναλαμβάνει, γι' αυτό το λόγο υιοθετήθηκαν στρατηγικές οι οποίες στόχευαν να εξαλείψουν πρακτικές όπου δυνάμεις του οργανισμού αναλώνονταν σε λάθος θέματα, ενώ οργανώθηκαν οι τομείς εργασίας με στόχο την ενίσχυση της Δημόσιας Υπηρεσίας και την παροχή ποιοτικών δημοσίων υπηρεσιών.

 

Η πρώτη συζήτηση της ημέρας “At the Crossroads – Choosing People Over Profit” αφορούσε στην παραμέληση του ανθρώπινου παράγοντα στον αγώνα για μεγαλύτερα κέρδη. Σε ολόκληρο τον κόσμο η ανισότητα αυξάνεται και η λιτότητα εκδηλώνεται μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση που δημιούργησε ψηλά επίπεδα ανεργείας και προκάλεσε επιθέσεις κατά των δημόσιων υπηρεσιών και των εργασιακών δικαιωμάτων. Καθώς η εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς μειώνεται, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η αντιδραστική πολιτική αυξάνεται.

 

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ο ρόλος τους στην κοινωνία συχνά γίνεται στόχος επειδή είναι τα τελευταία δημοκρατικά μαζικά κινήματα που υποστηρίζουν προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μία ευρύτερη τάση επιτάγχυνσης περιορισμού του ρόλου των κοινωνικών εταίρων, της αναγνώρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υπονόμευσης της δημοκρατίας. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο, κάθε μία απο αυτές τις προκλήσεις δημιουργεί το ερώτημα: εκτιμούμε τους ανθρώπους πάνω από το κέρδος; Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια; Υπάρχουν πολλά παραδείγματα χωρών που επιλέγουν τους ανθρώπους παρά την κερδοσκοπία και αγωνίζονται – τα συνδικάτα είναι καθοριστικά για την επιτυχία αυτών των αγώνων.

 

Το πρόγραμμα στη συνέχεια περιλάμβανε την ανάλυση του Προγράμματος Δράσης καθώς και τις αλλαγές που εισηγήθηκαν διάφορες συντεχνίες ανά το παγκόσμιο. Η ΓΓ τόνισε ότι το ΠΔ 2018-2022 αποτελεί μία πρόκληση για το μέλλον. Είναι η στιγμή να οδηγήσουμε την αλλαγή, ξέρουμε πλέον να διαπραγματευόμαστε με τις κυβερνήσεις, ξέρουμε να επηρεάζουμε τις κυβερνήσεις γι' αυτό μπορούμε να ξεκινήσουμε και να οδηγηθούμε στην αλλαγή. Το ΠΔ θέλει ένα καλύτερο κόσμο.

 

Στο τέλος της πρώτης μέρας παρουσιάστηκαν οι υποψηφιότητες για τις θέσεις του
Γενικού Γραμματέα και του προέδρου. Οι υποψηφιότητες δεν είχαν ανθυποψηφίους και έτσι οι Ροζα Παβανέλλι και ο Ντέιβ Πρέντις επανεκλέγηκαν στις θέσεις που κατείχαν την τελευταία πενταετία.

 

2η Μέρα
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με τη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της εργασίας στις Δημόσιες Υπηρεσίες. Οι περίσσοτεροι Δημόσιοι υπαλλήλοι ανα το παγκόσμιο, δεν εργάζονται μόνο για τα λεφτά, εργάζονται για να εξυπηρετούν την κοινότητά τους. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να τους αναγνωριστούν τα εργατικά τους δικαιώματα, οι δίκαιες συνθήκες εργασίας και η συμμετοχή στη διοίκηση των υπηρεσιών που παρέχουν.

 

Αυτό το παράδειγμα όμως αλλάζει ανά το παγκόσμιο. Οι οικονομικές και τεχνολογικές προόδοι, όπως και οι πολιτικές και οι ιδεολογίες, εμποδίζουν τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται οι δημόσιες υπηρεσίες. Πολλές υπηρεσίες οι οποίες στο παρελθόν παρέχονταν από δημόσιο προσωπικό σήμερα παρέχονται από ιδιωτικούς ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Σε μερικές χώρες, ακόμη και κύριες δημόσιες υπηρεσίες όπως διοικητικά θέματα στη δικαιοσύνη και ααφάλεια τώρα εκτελούνται από τρίτους.

 

Το αποτέλεσμα είναι βαθιές μεταβολές στους όρους απασχόλησης, κατάργηση συνδικαλιστικών οργανώσεων, επισφαλής εργασία και μετατοπίσεις στη κουλτούρα της παροχής αυτών των υπηρεσιών: μακριά από την υπηρεσία προς την κοινότητα και πρόβλεψη για ιδιωτικό κέρδος. Την ίδια ώρα οι τεχνολογικές αλλαγές παρέχουν ευκαιρίες σε πολύ ισχυρά συμφέροντα να επανακαθορίσουν την οικονομία και το πώς την βλέπουμε.

 

Για να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες μορφές εργασίας και δημοσίων υπηρεσιών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τεχνολογία ανήκει, ελέγχεται και προωθείται απο κοινωνικούς φορείς με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα, και όσοι προωθούν ιδιωτικά μοντέλα δημοσίων υπηρεσιών έχουν πολιτικές, ιδεολογικές και οικονομικές ατζέντες.

 

Στη συνέχεια της δεύτερης μέρας οι σύνεδροι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το κτηριο των Ηνωμένων Εθνών για ενίσχυση των υπαλλήλων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (οι οποίοι δέχθηκαν πρόσφατα αδικαιολόγητες μειώσεις στο μισθό τους) καθώς και το δικαιώμα στο συνδικαλισμό όλων των δημόσιων υπαλλήλων.

 

Το θέμα του δεύτερου πάνελ της μέρας ήταν “Public Administration: Public Policy for Sale?”. Οι ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και η δημοκρατική διακυβέρνηση απαιτούν ανεξαρτησία, ηθική πολιτική πρακτική, άριστη δημόσια διοίκηση και αυστηρή ρυθμιστική εποπτεία. Η εμπειρία και τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι οι Δημόσιοι Υπαλλήλοι πρέπει να είναι ανεξάρτητοι απο οποιοδήποτε πολιτικό επηρεασμό και η δημόσια υπηρεσία οφείλει να διατηρήσει μία δυνατή κουλτούρα ανεξαρτησίας και αφοσίωσης στην εξυπηρέτηση. Αυτό όμως αλλάζει.

 

Χρόνια λιτότητας οδήγησαν το Δημόσιο Τομέα να υστερεί σε πόρους και σε συνδυασμό με την προπαγάνδα για την ανώτερη αποτελεσματικότητα του ΙδιωτικούΤομέα, ορισμένοι πυλώνες της δημόσιας διοίκησης έχουν διαβρωθεί. Όλο και περισσότερο η ανάπτυξη πολιτικής ανατίθεται σε μεγάλες εταιρείες που έχουν οικονομικό ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα. Η ιδιωτικοποίηση και η εξωτερική ανάθεση εργασιών έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια βασικών δεξιοτήτων και τη δίκαιη εποπτεία. Η πτώση των μισθών, η ανεπαρκής κατάρτιση και η επισφαλής απασχόληση επιδεινώνουν αυτές τις τάσεις.

 

Η Δημόσια Υπηρεσία πρέπει να είναι σωστά εκπαιδευμένη για να παρέχει εξαιρετικές συμβουλές και υπηρεσίες, με επαρκή αμοιβή για να προσελκύσει και να διατηρήσει καλό προσωπικό και να αποφύγει περιπτώσεις διαφθοράς. Η Δημόσια Υπηρεσία χρειάζεται προσωπικό που να αντανακλά τις αξίες και τις προσδοκίες της κοινότητας που εξυπηρετεί. Πρέπει να υπάρχουν επαρκείς πόροι, ισχυρές πολιτικές κατά της διαφθοράς, προστασία των καταγγελλόντων και υποχρεωτική νομική προστασία, ώστε οι δημόσιοι υπαλλήλοι να μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους να οργανώνονται και να διαπραγματεύονται συλλογικά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να νιώθουν ασφάλεια για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Με αυτά τα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε και η δεύτερη μέρα του συνεδρίου.

 

3η Μέρα
Το πρωινό της τρίτης μέρας του συνεδρίου ξεκίνησε με τις αλλαγές στο καταστατικό της οργάνωσης. Αξίζει να σημειώσουμε πως στις αλλαγές συμπεριλαμβανόταν και η αλλαγή των κεντρικών γραφείων της Διεθνούς Δημοσίων Υπηρεσιών από το Λονδίνο στη Γενεύη. Επίσης, τα συνέδριο έδωσε την άδεια στην οργάνωση να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των τελών συνδρομής λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων και εξόδων της οργάνωσης.

 

Στη συνέχεια ακολούθησε το πάνελ: «Power to the People: Infrastructure in the age of Austerity». Στον αναπτυσσόμενο κόσμο χρειάζονται βασικές υποδομές για να υποβοηθηθεί η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη – 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν νερό μολυσμένο με περιττώματα, διατρέχουν κίνδυνο χολέρας, δυσεντερίας, τυφοειδούς πυρετού και πολιομυελίτιδας και το 17% του πληθυσμού της γης δεν έχει πρόσβαση στον ηλεκτρισμό. Στον ανεπτυγμένο κόσμο οι υποδομές που κτίστηκαν δεκαετίες πριν καταρρέουν και χρειάζονται επείγουσα αναβάθμιση.

 

Ενώ η καθολική πρόσβαση είναι τώρα στην ατζέντα του ΟΗΕ, διακηρύττουν πως σε μία εποχή λιτότητας, η ιδιωτική χρηματοδότηση είναι η μόνη λύση. Επιφυλακτικοί για δεκαετίες αποδείξεων και δημοσίων αντιδράσεων από επιτυχημένες καμπάνιες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιθυμούν να βρουν λιγότερο προφανή πρότυπα ιδιωτικοποίησης για να προωθήσουν. Οι G20, ο οργανισμός για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και η Παγκόσμια Τράπεζα, προωθούν τη χρηματοδότηση των υποδομών, η οποία περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση κεφαλαίων από συνταξιοδοτικά ταμεία και κρατικά επενδυτικά ταμεία, τη δημιουργία φιλικών προς τις επιχειρήσεις κανονιστικών πλαισίων και την αποδοχή εταιρικών κερδών με κρατικούς πόρους.

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα αυτά εμπεριέχουν μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά ρίσκα και το πιο πιθανόν είναι να οδηγήσουν σε αύξηση των ανισοτήτων και της διαφθοράς, καθώς οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν κρατική ενίσχυση, θα αυξάνουν τις τιμές τους και θα προχωρούν σε μείωση μισθών των εργαζομένων. Ο μακροχρόνιος χαρακτήρας αυτών των συμφωνιών επιτρέπουν στη διαφθορά και στην πολιτική ανεπάρκεια να περάσουν απαρατήρητες. Κάνουν τις συμβάσεις άκαμπτες, μειώνουν την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές και σπονδυλοδετούν τις μελλοντικές γενεές με τεράστια οικονομικά, οικολογικά και κοινωνικά βάρη.

 

Υπάρχουν όμως εναλλακτικές λύσεις. Η προοδευτική φορολογία μπορεί να αυξήσει τα έσοδα, ώστε να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση. Οι συμπράξεις, η επαναδημοποίηση και οι συμπράξεις δημόσιου-δημόσιου τομέα συμβαίνουν σταδιακά σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Με το τέλος της συζήτησης το συνέδριο προχώρησε στην ψήφιση των υπόλοιπων αλλαγών που προέκυψαν το Πρόγραμμα Δράσης 2018-2022, μετά και από εισηγήσεις άλλων Συντεχνιών, καθώς και κάποιων επειγόντων ψηφισμάτων που προέκυψαν από την αρχή του συνεδρίου και έκτοτε. Τέτοια επείγον ψηφίσματα περιλάμβαναν: (1) τη μη πληρωμή του προσωπικού Δημοσίων Υπηρεσιών στη Νιγηρία, (2) τα δικαιώματα των συντεχνιών στην Αίγυπτο, (3) την καταδίκη του Προέδρου Τεμέρ, (4) Συμπαράσταση στο κ. Λάμι Οζγκέρ, (5) Δικαιοσύνη στο Σαντιάγο Μαλντονάδο και την οικογένειά του, (6) το PSI ζητά: Διπλωματία, όχι πόλεμο, (7) Μεταβατικές ρυθμίσεις.

 

Μετά το διάλειμμα που ακολούθησε, το πρόγραμμα περιλάμβανε συζήτηση με θέμα «Nothing about us, without us». Όλοι οι εργαζόμενοι αξίζουν σεβασμό, αξιοπρέπεια και φωνή στα συνδικάτα και την κοινωνία τους. Αναγνωρίζοντας αυτό, το ότι δηλαδή οι ευάλωτες ομάδες συχνά υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, το PSI προάγει την ισότητα και τη μη διάκριση από πολιτικές που συμβάλλουν στην οικοδόμηση μίας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε τις συγκεκριμένες ανάγκες ορισμένων ομάδων εργατών καθώς και τα ανθρώπινα εργασιακά τους δικαιώματα. Δημιουργώντας μια προοδευτική κοινωνία, διαφορετικών ανθρώπων, που δουλεύουν μαζί για κοινές επιδιώξεις είναι ο στόχος μας. Το πάνελ ασχολήθηκε με ποιους τρόπους μπορούμε να πετύχουμε την ισότητα των φύλων, την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ, την ένταξη των νέων ανθρώπων και των ανθρώπων με αναπηρίες καθώς και τη διασφάλιση ότι οι κοινωνίες μας παρέχουν υποστήριξη και ενδυνάμωση στους πιο ευάλωτους, μέσω της συμμετοχής στην ανάπτυξη πολιτικής, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συνδικαλιστική ηγεσία.

 

Η Τρίτη μέρα του συνεδρίου έκλεισε με τη συνέχιση της ψήφισης των αλλαγών τόσο στο Πρόγραμμα Δράσης όσο και στο Καταστατικό του οργανισμού.

 

4η Μέρα
Η Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου ήταν η τέταρτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου. Το πρωινό περιλάμβανε συζήτηση με θέμα «Bread and Roses: Hearts starve as well as bodies”. Το θέμα του πάνελ ήθελε να θίξει ότι οι εργάτες πέρα από τις παραδοσιακές απαιτήσεις για καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας έχουν δικαίωμα στην πολιτική ένταξη, στην εκπαίδευση, την ελευθερία έκφρασης και την πρόσβαση σε μια πλούσια πολιτιστική ζωή.

 

Το συνέδριο έκλεισε με την υπογραφή της δέσμευση για καταπολέμηση της βίας ενάντια των γυναικών. Η εκδήλωση είχε συμβολικό χαρακτήρα γι' αυτό κληθηκαν όλοι να φορούν ρούχα σε πορτοκαλί χρωματισμούς και να κρατούν διακριτικά της οργάνωσής τους. Ως ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. χαιρετίσαμε την ενέργεια της Διεθνούς Κοινότητας και ολόκληρη η αποστολή μας συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση. 




Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη διάρκεια του Συνεδρίου: