Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων EPSU με την απευθείας συμμετοχή της σε συνέδρια και άλλες συνδιασκέψεις εθνικών οργανώσεων που ανήκουν στη δύναμη της εκφράζει την πλήρη στήριξη της στις κινητοποιήσεις τους που τρέχουσα επιδίωξη τους είναι για προαγωγή του κυριότερου αιτήματος των δημοσιοϋπαλληλικών συντεχνιών στην Ευρώπη για έγκριση αυξήσεων μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους και για αποκατάσταση δικαιωμάτων τους που παραβιάσθηκαν στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, για την οποία ουδεμία ευθύνη είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι.

 

Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία ειδικό συνέδριο από τη Συντεχνία Νοσοκόμων και Μαιών, στο συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας της ΕPSU ο οποίος διαβεβαίωσε τους συνέδρους για τη συνεχή στήριξη της Ομοσπονδίας στο αίτημα τους για αξιοπρεπείς απολαβές και συνθήκες εργασίας.

 

Η συνδικαλιστική πλευρά στην Πολωνία έχει πρωτοπορήσει σε δράσεις στήριξης των αιτημάτων της. Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε πρωτότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας που περιέλαβε και δημιουργία χωριού από λευκές σκηνές που στήθηκαν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών ως μέτρο άσκησης συνεχούς πίεσης στον Υπουργό Οικονομικών για να εγκρίνει δαπάνες για αυξήσεις μισθών και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι σκηνές του λευκού χωριού διατηρήθηκαν στο χώρο για ένα περίπου μήνα μέχρι να καταρρεύσουν λόγω καιρικών συνθηκών.

 

Η συνδικαλιστική πλευρά αγωνίζεται και την εφαρμογή των καλύτερων δυνατών αναλογιών προσωπικού-ασθενων και για τη βελτίωση των επιπέδων προσωπικού σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά.

 

Η υποστελέχωση υποσκάπτει την υγεία και ασφάλεια του προσωπικού το οποίο προσβάλλεται από πλήγματα άγχος, υπερκούρασης και συναφείς ασθένειες. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η υποβάθμιση της ποιότητας της φροντίδας για τους ασθενείς, ενώ κατηρτισμένο νοσηλευτικό και άλλο προσοντούχο προσωπικό να εξαναγκάζεται σε παραίτηση και να αναζητεί καλύτερους όρους εργασίας σε άλλους τομείς στην ίδια την Πολωνία ή σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ο ΓΓ της ΕPSU συζήτησε τις καταστροφικές επιπτώσεις για το προσωπικό των τομέων υγείας και πρόνοιας στην Πολωνία με τις ηγεσίες των συντεχνιών τους. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η πίεση από τη διεύθυνση στο προσωπικό για συνεχή υπερωριακή εργασία με αποτέλεσμα την ένταση και το άγχος και πολύ συχνά και επεισόδια στους χώρους εργασίας όπως εγκαύματα και τραύματα.

 

Η Πολωνική κυβέρνηση έχει αποσύρει προηγούμενες αποφάσεις της για παράταση στην ηλικία αφυπηρέτησης και η απόφαση αυτή χαιρετίσθηκε από το προσωπικό και 300 000 εργαζόμενους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για αφυπηρέτηση και συνταξιοδότηση από τον ερχόμενο Οκτώβριο, εξέλιξη όμως η οποία θα οδηγήσει σε κατάρρευση του συστήματος, γιατί δεν έχουν εγκριθεί αυξημένες δαπάνες για προσλήψεις προσωπικού ενώ δεν έχει αποζημιωθεί και η υπερωριακή εργασία. Οι μισθοί στον τομέα της υγείας είναι από τους χαμηλότερους στην Πολωνία και το προσωπικό είναι κατά 98% γυναίκες. Το συνδικαλιστικό κίνημα μελετά νέες κινητοποιήσεις και έχει ήδη δημιουργηθεί κλίμα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

 

Ο ΓΓ της ΕΡSU παρευρέθηκε επίσης και στο Συνέδριο της Γαλλικής δημοσιοϋπαλληλικής συντεχνίας Interco-CFDT που πραγματοποιήθηκε στις 27 – 28 Ιουνίου στη Μπρεστ, στο οποίο κύριο θέμα ήταν τα σχέδια της νέας Γαλλικής κυβέρνησης για τη δημόσια υπηρεσία. Το συνέδριο ασχολήθηκε με το μέλλον των δημοσίων υπαλλήλων στη Γαλλία από ειδικά με τις επιπτώσεις της ψηφιοποίησης η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο Καλύφθηκαν επίσης τα θέματα του αποκεντρωτισμού και ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου. Από πλευράς της EPSU εξέθεσε τις θέσεις της Ομοσπονδίας η εκ των στελεχών της Nadjia Salson η οποία τόνισε ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα των δεσμών που συνδέουν την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία με τις εθνικές οργανώσεις μέλη της και ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση και εφαρμογή συμφωνιών που είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και αφορούν ειδικότερα τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία δεν καλύπτονται επί του παρόντος από τις ρυθμίσεις της Κομισιόν.

 

Ο ΓΓ της ΕPSU τόνισε την ανάγκη για υιοθέτηση θετικής ατζέντας για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο και για αύξηση των δαπανών για να διασφαλίζεται προσφορά δημοσίων υπηρεσιών ποιότητας και επισήμανε τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές από την πάταξη της φοροαποφυγής.

 

Οι σύνεδροι επανατόνισαν το αίτημα για αυξήσεις μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. (Αίτημα που προβλήθηκε και με τη συλλογική φωτογραφία των συνέδρων).

 

Στα πλαίσια του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες αποχαιρέτησαν με την ευκαιρία της αφυπηρέτησης του τον Αντιπρόεδρο της ΕΡSU Στέλιο Τσιάκκαλο τον οποίο ο ΓΓ της Οργάνωσης ευχαρίστησε για τη συνεισφορά του στο Δημοσιοϋπαλληλικό Συνδικαλιστικό Κίνημα. Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι δημοσιοϋπαλληλικών συντεχνιών του Βελγίου, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Παλαιστίνης, της Πορτογαλίας, της Τυνησίας, και της Ισπανίας.