Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη, 23 Μαΐου 2017, στην αίθουσα «Ευρώπη» της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης συνέδριο με θέμα «Σεξισμός: Μια Αόρατη Πραγματικότητα», το οποίο διοργανώθηκε από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΙΦ). Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, κα Λουΐζα Ζαννέτου – Χριστοδουλίδου.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από το φαινόμενο του Σεξισμού τόσο στη δημόσια και πολιτική ζωή, όσο και στον εργασιακό χώρο αλλά και στο ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ.

 

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο προϊστάμενος της Ακαδημίας, κ. Μάριος Μιχαηλίδης, εξήγησε ότι το συνέδριο αυτό αποτελεί την απαρχή μιας ευρύτερης προσπάθειας που στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των οργανισμών της δημόσιας υπηρεσίας για το φαινόμενο του σεξισμού και την αντιμετώπισή του.

 

Στο χαιρετισμό της, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε ότι ο σεξισμός δεν είναι φαινόμενο συνδεδεμένο με το χώρο εργασίας και την απασχόληση, αλλά εκδηλώνεται στις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες, έχοντας ως βάση την ανισότητα ανδρών και γυναικών, με τη γυναίκα να θεωρείται εξαρχής το ασθενές φύλο. Ο σεξισμός, σημείωσε, είναι μια αόριστη έννοια που περιλαμβάνει το σύνολο των προκαταλήψεων και συμπεριφορών που περιέχουν διακρίσεις με βάση το φύλο και, ενώ μπορεί να αφορά και στα δύο φύλα, στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει ειδικότερα τις γυναίκες και οδηγεί σε αυθαίρετες διακρίσεις κατά των γυναικών με βάση τα στερεότυπα του φύλου όπως αυτά παρουσιάζονται στην κοινωνία.

 

Στο σπίτι, συνέχισε, έχουμε τον παραδοσιακό διαχωρισμό των ρόλων, με τον άνδρα να αναλαμβάνει την κοινωνικά αναγνωρισμένη εξωτερική εργασία και τη γυναίκα να περιορίζεται στον χώρο του σπιτιού και της οικογένειας.

 

Στην εργασία, ανέφερε η Υπουργός, το χάσμα αμοιβών είναι εις βάρος της γυναίκας, η οποία υπο-αντιπροσωπεύεται στις ανώτερες θέσεις της ιεραρχίας και υφίσταται διακρίσεις και παρενόχληση λόγω φύλου.

 

Στην εκπαίδευση, πρόσθεσε, η επιλογή κλάδων σπουδών με βάση το φύλο οδηγεί στον διαχωρισμό των επαγγελμάτων σε ανδρικά, με καλύτερους όρους εργοδότησης, και σε γυναικεία, με υποδεέστερους όρους εργοδότησης.

 

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου, τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωση ενός ισχυρού νομοθετικού πλαισίου και μιας πλήρους εναρμόνισης της εσωτερικής μας νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας.

 

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, συνέχισε, περιλήφθηκαν στη νομοθεσία μας ο Νόμος για την Προστασία της Μητρότητας, ο Νόμος για την Ίση Μεταχείριση Μεταξύ Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, ο Νόμος για τη Γονική Άδεια και Άδεια για Λόγους Ανωτέρας Βίας και ο Νόμος για την Ίση Αμοιβή Μεταξύ Ανδρών και Γυναικών για Εργασία Ίσης Αξίας. Σύντομα, είπε, αναμένεται και η θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας, ένα μέτρο που θα συμβάλει περαιτέρω στην ισότητα των φύλων.

 

Τέλος, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζει ότι η νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των δύο φύλων, από μόνη της δεν αρκεί. Για αυτό τον λόγο, οι Επιθεωρητές Ισότητας του Υπουργείου εφαρμόζουν τόσο προληπτικές όσο και κατασταλτικές δράσεις, με αρμοδιότητες όπως τη λήψη και διερεύνηση καταγγελιών για θέματα διάκρισης λόγω φύλου, τη διενέργεια επιθεωρήσεων και διασφάλιση συμμόρφωσης των εργοδοτών προς τις πρόνοιες των περί Προστασίας της Μητρότητας και των περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμων.

 

Ακολούθησε χαιρετισμός της Προέδρου της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαί- δευση (ΕΙΦ) κας Λουίζας Ζαννέτου-Χριστοδουλίδου, η οποία ανέφερε ότι ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να είναι πρωταρχικός μας στόχος, σημειώνοντας ότι “ως Επιτροπή καταδικάζουμε τον σεξισμό σε οποιαδήποτε μορφή του και ιδιαίτερα όταν αυτός εμφανίζεται στην απασχόληση με όλες τις αρνητικές συνέπειες του”.

 

Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται και γίνεται αντιληπτό όλο και περισσότερο. Οι σεξιστές, ανέφερε, θεωρούν τις γυναίκες υποδεέστερες των ανδρών και πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να αντανακλάται στην κοινωνία, στη γλώσσα, στα σεξουαλικά δικαιώματα και στον νόμο. Στις δυτικές κοινωνίες, συνέχισε, όπου η θεσμική κυριαρχία ανήκει στους άνδρες, θύματα του σεξισμού είναι κυρίως οι γυναίκες, οι οποίες – ως κοινωνική ομάδα – θεωρούνται υποδεέστερες των ανδρών, με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά αντικείμενα καταπίεσης ή και εκμετάλλευσης από αυτούς.

 

Ο σεξισμός, είπε η κα Ζαννέτου-Χριστοδουλίδου, αποτελεί ιδεολογικό εργαλείο υπεράσπισης και διατήρησης της έμφυλης ασυμμετρίας, ερμηνεύοντας και δικαιολογώντας ως “φυσικές” πολλές κοινωνικές πρακτικές. Τα εκπαιδευτικά συστήματα που δεν αμφισβητούν τον σεξισμό, σημείωσε, συντελούν στη διατήρηση και αναπαραγωγή αυτής της έμφυλης ασυμμετρίας.

 

Πρόσθεσε επίσης, ότι ο σεξισμός έχει βιολογικό υπόβαθρο και αναπαράγει κοινωνικές διαφορές και διαφορές στη συμπεριφορά ανδρών και γυναικών. Ουσιαστικά, σημείωσε, ο σεξισμός υποστηρίζει και υποδηλώνει την ανδρική ανωτερότητα και υπεροχή έναντι της γυναικείας κατωτερότητας και έχει τις ρίζες του στη δομή της κάθε κοινωνίας.

 

Στη συνέχεια του συνεδρίου ακολούθησαν εισηγήσεις όπως:

- “Η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων ως προϋπόθεση για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και της ενίσχυση της Δημοκρατίας” από την Καθηγήτρια στην Παιδαγωγική Σχολή και Πρόεδρο της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ, Δρ. Δήμητρα Κογκίδου.

- “Εμφυλες ανισότητες στον μεταβαλλόμενο χώρο της εργασίας”, από την Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΕΙΦ, κα Άννα Πηλαβάκη.

- “Διακρίσεις λόγω φύλου στα ΜΜΕ και πολιτικές καταπολέμησης τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο” από την Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Λάουρα Αλιπράντη.

 

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, το οποίο ήταν εργαστηριακού τύπου και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χωριστούν σε τρεις ομάδες σύμφωνα με τις υπό αναφορά εισηγήσεις. Το περιεχόμενο των εργαστηρίων κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, οι οποίοι πήραν ενεργό μέρος στη συζήτηση που διεξήχθη με τις ομιλήτριες και τα πορίσματα των εργαστηρίων παρουσιάστηκαν στο τέλος στην ολομέλεια. Η θέρμη με την οποία αγκάλιασαν το Συνέδριο οι συμμετέχοντες αποτελεί ένδειξη ότι η προσπάθεια αυτή θα καρποφορήσει και θα έχει συνέχεια.