Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση της σπατάλης τροφίμων, ένα πρόγραμμα σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της ευρωπαϊκής ιστορίας για την καταπολέμηση του εθνικισμού και καθιέρωση μιας Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να κατανοήσουν καλύτερα την ΕE: αυτές ήταν οι κυριότερες συστάσεις που διατυπώθηκαν προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από τους μαθητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση με τίτλο Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή! (Your Europe, Your Say!) (YEYS) με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

 

Στην εκδήλωση για τη νεολαία που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), μια ομάδα 100 ευφυών μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 33 σχολεία της ΕΕ-28 και των πέντε υποψήφιων χωρών συγκεντρώθηκαν για να ανταλλάξουν τις δικές τους καινοτόμες ιδέες σχετικά με την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ κατά τα προσεχή έτη. 

 

«Πολλοί πιστεύουν ότι η νέα γενιά δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα μέλλον υπό διαμόρφωση», δήλωσε η Άντρη Παντούρα, η 17χρονη νικήτρια του ευρωπαϊκού βραβείου Youth Essay Competition (Διαγωνισμός Έκθεσης της Νεολαίας) για το 2016. «Όμως, αυτό δεν ισχύει. Αποτελούμε το παρόν, ένα παρόν που νοιάζεται και διαθέτει τη δυνατότητα, αν όχι να αλλάξει τον κόσμο, τότε τουλάχιστον να το προσπαθήσει. Γι’ αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις σε μαθήματα κατάρτισης, προγράμματα και διασκέψεις για τους νέους και, το σημαντικότερο όλων, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη νέα γενιά».

 

Η ομάδα συζήτησε τα πλέον φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, όπως η ανεργία των νέων, η ένταξη των μεταναστών, οι κοινωνικές ανισότητες και οι ανισότητες μεταξύ των φύλων, το περιβάλλον, η οικονομική ανάκαμψη, η τρομοκρατία και η ασφάλεια. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν στη διατύπωση δέκα συγκεκριμένων προτάσεων προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

 

Ύστερα από έντονη και ζωηρή συζήτηση διαφόρων προτάσεων, οι μαθητές συμφώνησαν επί των ακόλουθων τριών προτεραιοτήτων που αποσκοπούν να βελτιώσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

1. μείωση της σπατάλης τροφίμων και παροχή βοήθειας προς τους πολίτες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και προώθηση της αειφορίας·

2. καταπολέμηση του εθνικισμού μέσω της διαδραστικής εκπαίδευσης και ενός συμφωνημένου προγράμματος σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της ιστορίας·

3. ενίσχυση του πολιτικού ενδιαφέροντος για την Ευρώπη με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της εκπαίδευσης, με την προώθηση ελκυστικού περιεχόμενου και με την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων.

 

Τα μέλη της ΕΟΚΕ και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εντυπωσιάστηκαν από το δημιουργικό τρόπο σκέψης των νέων μαθητών και την ικανότητα στοχασμού που διαθέτουν σχετικά με τα πλέον σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες.

 

«Εσείς είστε το παρόν και το μέλλον. Η Ευρώπη σας έχει ανάγκη», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΚΕ κ. Gonçalo Lobo Xavier, κατά την εναρκτήρια ομιλία του. «Θα έχετε την ευκαιρία να εισακουστείτε ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις, τη φυλή ή το χρώμα σας, και αυτό είναι ανεκτίμητης αξίας. Η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι η συνάντηση με ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου και η κοινοποίηση της άποψής σας σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης».

 

Οι μαθητές εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη φτώχεια ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την παροχή βοήθειας προς τους φτωχούς. Ένας από τους μαθητές που παρουσίασε τη νικήτρια πρόταση δήλωσε: «Χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος των γεωργικών διεργασιών προκειμένου να διαφοροποιούνται τα ασφαλή από τα μη ασφαλή τρόφιμα. Η ΕΕ δεν έπραξε τα δέοντα ώστε να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων και να ενθαρρύνει τη δωρεάν προμήθεια γεωργικών προϊόντων σε κέντρα υποδοχής ατόμων που υποφέρουν από πείνα».

 

Η εκπαίδευση αναγνωρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για τη διευθέτηση των τωρινών προκλήσεων και την αντιμετώπιση των σημερινών απειλών. «Το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ένα άλλος μαθητής, ο οποίος πρότεινε την καθιέρωση μιας Ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής ημέρας στα σχολεία προκειμένου να βελτιωθούν οι γενικές γνώσεις σχετικά με την ΕΕ και να ενθαρρυνθούν οι σχετικές συζητήσεις.

 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης θέματα όπως η άνοδος των εθνικιστικών αισθημάτων σε πολλά κράτη μέλη που πυροδοτούνται από το φόβο της μετανάστευσης, της ανεργίας και της τρομοκρατίας. Για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, οι εκπρόσωποι της νεολαίας πρότειναν να διατεθούν κονδύλια της ΕΕ με σκοπό τη δημιουργία ενός προγράμματος σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της ευρωπαϊκής ιστορίας για τη διδασκαλία της κοινής μας ιστορίας και αξιών στους μαθητές. 

 

Μια ομάδα μαθητών πρότεινε τη συγκρότηση εθνικών οργανώσεων για τη διευκόλυνση της ένταξης των προσφύγων, με τη χρηματοδοτική και διαρθρωτική στήριξη της ΕΕ: «Χρειαζόμαστε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να διδάξουμε στους πρόσφυγες τον πολιτισμό μας, αλλά θα πρέπει κι εμείς να γνωρίσουμε τον δικό τους. Διότι, εάν μόνο αυτοί γνωρίζουν ποιοι είμαστε εμείς, αλλά εμείς αγνοούμε ποιοι είναι αυτοί, τότε θα τους αντιμετωπίζουμε πάντα με φόβο και η πολυπολιτισμικότητα δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ».

 

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα των νέων μέσω μαθημάτων επαγγελματικής κατάρτισης και δυνατοτήτων πρακτικής άσκησης και τόνισαν ότι «μόνο με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας μπορούν οι χώρες μας να επιλύσουν το πρόβλημα της ανεργίας και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης».

 

Η ΕΟΚΕ θα μεριμνήσει ώστε οι προτάσεις των νέων για τη βελτίωση των μελλοντικών προοπτικών της ΕΕ να εισακουστούν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να συμπεριληφθούν στις γνωμοδοτήσεις της ΕΟΚΕ, καθώς και ότι οι τρεις συστάσεις που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους θα διαβιβαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, μια αντιπροσωπεία μαθητών της πρωτοβουλίας YEYS θα παρουσιάσει τις επικρατέστερες προτάσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ΕΟΚΕ με τίτλο «Ημέρες της κοινωνίας των πολιτών» η οποία θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Ιουνίου.

 

Στην καταληκτική της ομιλία, η κ. Ευαγγελία Κεκελέκη, μέλος της ΕΟΚΕ, δήλωσε τα εξής: «Είναι συναρπαστικό να συζητάμε μαζί σας, με τη νέα γενιά, και να αφουγκραζόμαστε τις ιδέες σας. Σήμερα, είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι είστε εξαίρετοι κληρονόμοι της δικής μου γενιάς. Μπορείτε να οικοδομήσετε μία άλλη Ευρώπη, μία Ευρώπη αξιών και αλληλεγγύης, μία Ευρώπη που θα μεριμνά για τους λαούς της και όχι μόνο για τα χρήματα. Από εσάς εξαρτάται η δημιουργία της Ευρώπης που σας αξίζει». 

 

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την εκδήλωση, κάντε κλικ στον πιο κάτω σύνδεσμο:
http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.events-and-activities-your-europe-your-say-2017




Στιγμιότυπα από την εκδήλωση: