Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
1. Η Κυβέρνηση και οι Οργανώσεις των εργαζομένων που εκπροσωπούν το ιατρικό προσωπικό συμφωνούν να εργαστούν για εφαρμογή του ΓΕΣΥ μέσω της αναγκαίας αναδιοργάνωσης της διοίκησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και της σταδιακής αυτονόμησής τους.


2. Αναγνωρίζουν ότι ως αναγκαία προϋπόθεση για την προϋπόθεση για τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας κρίνεται η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και επί τούτου έχει ειδικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.


3. Τα όποια αιτήματα έχουν τεθεί από πλευράς των εκπροσώπων των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας θα συζητούνται ταυτόχρονα με προτάσεις και μέτρα που θα θέσει η Επίσημη Πλευρά και που είναι απαραίτητα για την αναδιοργάνωση, εκσυγχρονισμό και μετεξέλιξη των δομών των δημόσιων νοσηλευτηρίων ούτως ώστε να μπορούν αν λειτουργήσουν σε περιβάλλον ΓΕΣΥ, όσο και για μείωση του συνεπαγόμενου πρόσθετου δημοσιονομικού κόστους που θα καθιστούσε την εφαρμογή του ΓΕΣΥ οικονομικά μη βιώσιμη.


4. Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ώστε σε βάθος χρόνου τα τελευταία να μπορούν να λειτουργήσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική και διοικητική αυτονομία σε ότι αφορά:
i. τον καταρτισμό ξεχωριστού προϋπολογισμού με δικό τους ελέγχοντα λειτουργό
ii. την κοστολόγηση των υπηρεσιών τους μέσω της εφαρμογής των DRG
iii. θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (προσλήψεις, μετακινήσεις, προαγωγές, πειθαρχικό έλεγχο, οικονομικούς και άλλους όρους εργοδότησης κλπ)
iv. την αξιοποίηση υπηρεσιών όπου υπάρχουν συνέργειες μετά από διαβούλευση με τις οργανώσεις, προκειμένου να εξασφαλίζονται οικονομίες κλίμακας.

 

Β. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε σχέση με το ιατρικό προσωπικό το Πλαίσιο Συμφωνίας περιλαμβάνει:
1. Δημιουργία και θεσμοθέτηση νέων οργανογραμμάτων και δομών και κατανομή του υφιστάμενου προσωπικού ανά δημόσιο νοσηλευτήριο/κλινική/επαρχία. Σταδιακή υπαγωγή του ιατρικού προσωπικού στη διευθυντική ομάδα του καθενός από αυτά, για όλα τα θέματα που το επηρεάζουν. Οι δομές και η κατανομή του προσωπικού θα γίνουν βάση των πορισμάτων της μελέτης της KPMG για θέματα στελέχωσης.


2. Και οι δυο πλευρές αναγνωρίζουν ότι το ισχύον ωράριο στη δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ασθενών. Δεσμεύονται να διαβουλευθούν με βάση και τα πορίσματα των μελετών για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων μέσω της εφαρμογής ειδικών ωραρίων ή/ και κυλιόμενες βάρδιες και νοικοκύρεμα των υπερωριών και επιδομάτων βάρδιας κλπ. Το νέο ωράριο θα ισχύει τόσο για την ενδονοσοκομειακή όσο και για την εξωνοσοκομειακή φροντίδα, δηλαδή τα εξωτερικά ιατρεία και τους ειδικούς ιατρούς.
 

3. Σε σχέση με την επέκταση του ωραρίου εξυπηρέτησης των ασθενών αλλά και την παροχή κινήτρων στους ιατρούς να γίνει διαβούλευση για καθορισμό συστήματός καταβολής αμοιβής ανά ιατρική πράξη σε συνδυασμό με την εισαγωγή ελάχιστου αριθμού ιατρικών πράξεων εντός του κανονικού ωραρίου, το οποίο όπως αναφέρεται και στο σημείο 4 πιο πάνω θα επανεξεταστεί. Η εν λόγω ρύθμιση θα αφορά στους ιατρούς που θα επιλέξουν να ενταχθούν στον αυτονομημένο οργανισμό.
 

4. Αναβάθμιση Ειδικών Ιατρών στην Κλίμακα Α13-Α15 και Γενικών Ιατρών στην Κλίμακα Α11-Α13 από 1/01/2019. Εάν στο μεσοδιάστημα οι Γενικοί Ιατροί αποκτήσουν ειδικότητα θα εντάσσονται και αυτοί στην Κλίμακα Α13-Α15. Η ρύθμιση αυτή αφορά τόσο τους μόνιμους όσο και στους έκτακτους ιατρικούς λειτουργούς.
 

5. Τερματισμός των προσλήψεων Γενικών Ιατρών, και σταδιακή κατάργηση των θέσεων που κενώνονται, με παράλληλα δημιουργία θέσεων Ειδικών Ιατρών.


6. Απόσπαση όλων των υπηρετούντων ιατρών οι οποίοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στις δομές του δημοσίου, στον αυτονομημένο οργανισμό.


7. Οι νέες προσλήψεις ιατρών θα γίνονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.


8. Εισαγωγή νέου Σχεδίου Αξιολόγησης καθώς και εισαγωγή bonus scheme προς ανταμοιβή της παραγωγικότητας.


9. Το υφιστάμενο Σύστημα Αναμονής και Κλήσεων παραμένει σε ισχύ εκτός σε μεμονωμένες περιπτώσεις που παρουσιάζονται αδυναμίες και στρεβλώσεις, χωρίς αύξηση της συνολικής δαπάνης.


10. Ειδικότερα θέματα που αφορούν τους όρους εργοδότησης των έκτακτων ιατρών (άδεια ασθενείας, άδεια ανάπαυσης) θα τύχουν διαβούλευσης εντός δύο μηνών στο πλαίσιο της γενικότερης ρύθμισης που προωθείται για όλους τους έκτακτους υπαλλήλους.