Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Ο Κλάδος Υπαλλήλων Τμήματος Δασών ανακοινώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων της μυστικής ψηφοφορίας που διεξήγαγε μεταξύ των μελών του Κλάδου για έγκριση της λήψης δυναμικών μέτρων ένεκα της μη επίλυσης του προβλήματος της υποστελέχωσης του Τμήματος Δασών. Με συντριπτική πλειοψηφία και ποσοστό 92% έχει αποφασιστεί, σε πρώτη φάση, η πραγματοποίηση τρίωρης στάσης εργασίας την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, 2021, από η ώρα 09:30 - 12:30 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών η ώρα 10:00 και θα ακολουθήσει πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο. Έχει επίσης εξουσιοδοτηθεί το Δ.Σ του Κλάδου όπως, σε περίπτωση μη ικανοποίησης του αιτήματος μας για αποκατάσταση της στελέχωσης του Τμήματος Δασών σε ικανοποιητικά και ασφαλή επίπεδα, μέσω της συμπερίληψης στον Προϋπολογισμό του 2022 των θέσεων που καταργήθηκαν την περίοδο 2012-2015, να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων.

 


Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μεταφέρει ισχυρότατο μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για διεκδίκηση του αιτήματος μας. Η εξάντληση και αγανάκτηση του προσωπικού, συνεπεία της υποστελέχωσης, είναι καθόλα έκδηλη σε όλες τις δομές του Τμήματος Δασών. Ως Διοικητικό Συμβούλιο, έχουμε λάβει καθαρή και επιτακτική εντολή από τη βάση του Κλάδου για ανατροπή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης που αφήνει εκτεθειμένα τα μέλη μας, αλλά και τα δάση της χώρας μας, σε τεράστιους κινδύνους. Λυπούμαστε γιατί φτάνουμε στην ανάγκη να διαμαρτυρηθούμε με αυτό τον τρόπο. Σε καθετί όμως, υπάρχουν όρια και στο θέμα αυτό δεν χωρεί αμφισβήτηση ότι τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού. Επιδείξαμε ασύγκριτη υπομονή, αυτοσυγκράτηση, δώσαμε υπερβολική πίστωση χρόνου για επίλυση του προβλήματος χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, σε όλα τα επίπεδα.

 


Διευκρινίζουμε ξανά ότι, το πιο πάνω αίτημα μας, αφορά αποκλειστικά την κάλυψη των σημερινών αναγκών του Τμήματος και την αποκατάσταση της ικανότητας του να λειτουργήσει σε ανεκτά υπό τις περιστάσεις επίπεδα, εντός του πλαισίου της υφιστάμενης χωρικής και θεματικής αρμοδιότητας και αποστολής του. Προφανώς, δεν αρκεί και δεν αποσκοπεί στο να καλύψει τη γενικότερη ανάγκη του κράτους στο δασικό τομέα για ανασύνταξη ενόψει της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής, αλλά ούτε και τους όποιους επανασχεδιασμούς του κράτους για επαρκέστερη κάλυψη περιοχών της υπαίθρου πέραν της ζώνης ευθύνης του Τμήματος Δασών, ούτε τα προωθούμενα σχέδια για τον Ακάμα, ούτε την προωθούμενη αναβάθμιση της Μονάδας Πτητικών Μέσων.

 

Δηλώνουμε ξανά την αμφιβολία μας κατά πόσο, αυτό το κράτος, που αδυνατεί να κατανοήσει, να ανταποκριθεί και να επιλύσει ένα τόσο απλό πρόβλημα εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια, θα μπορέσει να μεταρρυθμίσει σωστά και αποτελεσματικά τον συνολικό σημερινό σχεδιασμό στον τομέα των πυρκαγιών υπαίθρου, αλλά και στον τομέα της αποτελεσματικής διαχείρισης του περιβάλλοντος.

 

Μετά βεβαιότητας, το επόμενο καλοκαίρι θα βρει και πάλι το Τμήμα Δασών ανέτοιμο να αντιμετωπίσει με επάρκεια και ασφάλεια τις προκλήσεις των δασικών πυρκαγιών. Θα μας βρει και πάλι, μετά από την επόμενη καταστροφική πυρκαγιά που θα αντιμετωπίσουμε, να συζητάμε τι έφταιξε, τι πήγε λάθος και πως θα μπορούσε να αποφευχθεί η καταστροφή. Γνωρίζουμε όλοι ότι, πυρκαγιές στον τόπο μας συνέβαιναν και αναπόφευκτα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και θα εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Γνωρίζουμε επίσης ότι, με μια σωστή στελέχωση και οργάνωση, οι πλείστες από αυτές μπορούν να ελέγχονται εν τη γενέσει τους και οπωσδήποτε πριν εξελιχτούν σε καταστροφικές. Η τραγωδία που βιώσαμε το φετινό καλοκαίρι, αντικειμενικά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν με ένα πλήρως στελεχωμένο Τμήμα Δασών θα μπορούσε να αποτραπεί. Γνωρίζουμε όμως ότι, με ένα τόσο υποστελεχωμένο Τμήμα, όσο καλά οργανωμένο και να είναι, θα επαναληφθούν σίγουρα πολλές περισσότερες τραγωδίες.

 


Εάν η πολιτεία, εδώ και κάποια χρόνια, επιλέγει να πορεύεται σε αυτό τον επικίνδυνο δρόμο, θα πρέπει να αναλάβει εξολοκλήρου και την ευθύνη για τις εξελίξεις. Το σίγουρο είναι ότι, τα μέλη μας και ο Κλάδος στο σύνολο του, δεν θα φέρουν καμιά απολύτως ευθύνη, σε περίπτωση που επιλέξουν να αυτό-προστατευθούν απέναντι στην αδιαφορία του κράτους να στελεχώσει σωστά μια τόσο νευραλγική υπηρεσία.

 


Καλούμε όλους, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο, την πολιτική ηγεσία του τόπου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οργανωμένα κοινωνικά
σύνολα και την κοινωνία στο σύνολο, έστω και την υστάτη, να παρέμβουν για επίλυση του προβλήματος. Την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2022 στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ας ελπίσουμε ότι, έστω και τώρα, θα γίνουν δεύτερες σκέψεις και θα επιλυθεί το πρόβλημα.

 


Από το Διοικητικό Συμβούλιο
Λευκωσία, 09 Δεκεμβρίου 2021