Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Το 58ο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ που συνήλθε στη Λευκωσία τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, 2021 ενέκρινε την Έκθεση Πεπραγμένων του Γενικού Συμβουλίου και την ομιλία του Γενικού Γραμματέα με τις θέσεις και εισηγήσεις που περιέχονται σ’ αυτήν. 

 

Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα το Συνέδριο επισημαίνει τη θέση του Γενικού Γραμματέα, ότι αδιαμφισβήτητα για την υλοποίηση των στόχων της Οργάνωσής μας αλλά και γενικότερα των στόχων μας ως κράτος για διασφάλιση της μακροχρόνιας ευημερίας του λαού θα πρέπει να υπάρξει συνολική αποδεκτή διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.

 

Το Συνέδριο επαναβεβαιώνει πίστη στο δίκαιο του αγώνα για τερματισμό της κατοχής της πατρίδας  μας και καλεί σε συστράτευση στις προσπάθειες για οριστική λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Περαιτέρω και σε σχέση με την αρνητική στάση της κατοχικής Τουρκίας και την συνακόλουθη συμπεριφορά της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας καλεί και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες σε συστράτευση για λύση στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου της δημοκρατίας και της πραγματικής ελευθερίας.

 

Ειδικότερα το Συνέδριο καταδικάζει την πολιτική και τις ενέργειες της ηγεσίας της επεκτατικής κατοχικής δύναμης και της Τ/Κ καθοδηγούμενης ηγεσίας για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου σε πλήρη παραγνώριση ψηφισμάτων του ΟΗΕ και αποφάσεων και προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   Το Συνέδριο διακηρύσσει την αλληλεγγύη του προς τους αγώνες των συναδέλφων της Αμμοχώστου και όλων των συμπολιτών τους για ματαίωση των απαράδεκτων κινήσεων της κατοχικής δύναμης.  

 

Ύστερα από ενδελεχή συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, το Συνέδριο ομόφωνα αποφάσισε:

 

1. Οργάνωση και λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας – Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας

Διακηρύττει ότι ο διαρκής εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του επιτελικού ρόλου και της διοικητικής ικανότητας της δημόσιας υπηρεσίας για να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες και αυξημένες ευθύνες και υποχρεώσεις της συνεχίζει να ιεραρχείται στις προτεραιότητες της Οργάνωσης.  Και τούτο γιατί ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα αποτελεί θεμελιακή προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και την αναδιάρθρωση του παραγωγικού της προτύπου.

 

Το 58ο Συνέδριο υπογραμμίζει ότι μέσα από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού τις οποίες ακόμα βιώνουμε, έχει επιβεβαιωθεί και αναδειχθεί για άλλη μια φορά ο θεμελιακός και καθοριστικός ρόλος του δημόσιου τομέα και των λειτουργών του ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση κρίσεων και συνθηκών έκτακτης ανάγκης.  Αναμένει συνεπώς από τους φορείς της εξουσίας να συμβάλουν στη ρύθμιση προβλημάτων που παρακωλύουν την απρόσκοπτη λειτουργία των διαφόρων Τμημάτων/Υπηρεσιών και σχετίζονται με την στελέχωση  και την ορθολογική διάρθρωση στις δομές τους.

 

Ειδικότερα και σε σχέση με τα προωθούμενα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση, το Συνέδριο επικροτεί τους χειρισμούς του Γενικού Συμβουλίου στο όλο θέμα και εκφράζει ευαρέσκεια για τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει σε σχέση με το θεσμό της Διατμηματικής Προαγωγής στην Κλ. Α13(ιι) με την ουσιαστική πριμοδότηση της ενδοτμηματικής πείρας των υποψηφίων, παράλληλα και προς τις άλλες διαφοροποιήσεις στα συνυπολογιζόμενα κριτήρια με κυριότερο εκείνο της σύστασης του Διευθυντή.

 

Περαιτέρω το Συνέδριο αναθέτει στο Γενικό Συμβούλιο όπως στο πλαίσιο της δοκιμαστικής περιόδου και μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εφαρμογή των προνοιών των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων για τις τρεις κατηγορίες θέσεων, Προαγωγής, Διατμηματικής Προαγωγής και Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής συνεχίσει τη διαβούλευση με την Επίσημη Πλευρά με στόχο την προώθηση ενδεχόμενων αναγκαίων βελτιώσεων.

 

2. Πλαίσιο Συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων του Κρατικού Τομέα για την εισαγωγή Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων στην Κρατική Υπηρεσία

Εκφράζει την ικανοποίησή του για τη Συμφωνία – Πλαίσιο για τα Συνταξιοδοτικά Ωφελήματα στον Κρατικό Τομέα που συνομολογήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών και πρωτοστάτη την Οργάνωσή μας σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες Οργανώσεις του Κρατικού Τομέα, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, και Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου, που έχει συμβάλει στη ρύθμιση ενός χρονίζοντος προβλήματος που κρατούσε σε αβεβαιότητα εδώ και μια δεκατία χιλιάδες συναδέλφους στον κρατικό Τομέα που διορίστηκαν μετά την 01.10.2011 και παρέμεναν στην ουσία ανασφάλιστοι.

 

Το Συνέδριο θεωρεί τη Συμφωνία Πλαίσιο ως σημαίνουσας σημασίας αφού επιτρέπει την ένταξη στο Σχέδιο όχι μόνο των μόνιμων υπαλλήλων που διορίστηκαν μετά την 01.10.2011 αλλά και όλων των Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου, καθώς επίσης και των Ειδικών Αστυφυλάκων, παράλληλα προς την πρόνοια ότι το εφάπαξ ποσό που θα καταβάλλεται σε όλους τους συναδέλφους που θα αφυπηρετούν μετά την 01.01.2021 θα είναι αφορολόγητο.

 

Το Συνέδριο αναθέτει στο Γενικό Συμβούλιο να προβεί σ’ όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες έτσι ώστε το υπό προώθηση νομοσχέδιο αφού τύχει της αναγκαίας νομοτεχνικής επεξεργασίας, να υποβληθεί στη Βουλή για ψήφισή του, το ταχύτερο.

 

3. Επαναφορά επιδομάτων περιλαμβανομένης και της αποζημίωσης για την υπερωριακή εργασία και το σύστημα βάρδιας στην κατάσταση που ίσχυε μέχρι τις 31.12.2012

Αναθέτει στο Γενικό Συμβούλιο όπως επαναφέρει στον κατάλληλο χρόνο το πιο πάνω θέμα προς υλοποίηση με βάση και το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά την τελευταία συνεδρία της ΜΕΠ (22.12.2020) και τις σχετικές συζητήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών.

 

Το Συνέδριο, επανατονίζει, ότι η επιδιωκόμενη λύση θα είναι ανάλογη με τον τρόπο της σταδιακής αποκατάστασης των μισθών και των συντάξεων, ρύθμιση που ολοκληρώνεται την 01.01.2023.

 

 

4. Εργοδοτούμενοι Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου

Εκφράζει ικανοποίηση για τις δραστικές βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί με πρωτοστάτη την Οργάνωσή μας σε βασικούς όρους εργοδότησης των συναδέλφων Αορίστου Χρόνου, όπως αυτές περιέχονται στην Έκθεση Πεπραγμένων και εξουσιοδοτεί το Γενικό Συμβούλιο όπως εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για υλοποίηση της διακηρυγμένης θέσης της Οργάνωσης για συλλογικό διορισμό των Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου σε μόνιμες οργανικές θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και τη Νομική Υπηρεσία. 

 

Το Συνέδριο, εκτιμά ότι η υλοποίηση του στόχου αυτού κρίνεται απαραίτητη, αφενός για την κανονική και απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας  και αφετέρου για τη διατήρηση της ισορροπίας στην ιεραρχική δομή της δημόσιας διοίκησης που είναι θεμελιωμένη σε κανόνες δικαίου.

 

5. Γενικό Σχέδιο Υγείας – Αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων

Εκτιμά ότι το ΓεΣΥ μέσα από την κτηθείσα εμπειρία και την ολοκλήρωση και της Β’ Φάσης του συνιστά παρά τις όποιες επί μέρους αδυναμίες  και ελλείψεις του μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων.  Στο ίδιο πλαίσιο, το Συνέδριο, επανατονίζει την ανάγκη ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες και να προωθηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε τα κρατικά νοσηλευτήρια μετά και την αυτονόμησή τους να καταστούν ανταγωνιστικά και βιώσιμα για να συνεχίσουν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας στον τόπο μας.

 

Ιδιαίτερα το Συνέδριο υπογραμμίζει ότι οι πρόσφατες εμπειρίες από την ανείπωτη πανδημία του κορωνοϊού και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των κρατικών νοσηλευτηρίων και των επαγγελματιών υγείας που τα στελεχώνουν, έχει έμπρακτα επιβεβαιωθεί γι’ αυτό και ευθύνη όλων θα πρέπει να είναι η διαρκής προσπάθεια προς την πιο πάνω κατεύθυνση.

 

Περαιτέρω το Γενικό Συμβούλιο καλείται να επιληφθεί άμεσα των επί μέρους προβλημάτων των μελών μας επαγγελματιών υγείας, που αποσπάστηκαν στον ΟΚΥπΥ και απορρέουν μετά τη διοικητική τους υπαγωγή στον Οργανισμό, όπως για παράδειγμα, η στελέχωση, η αξιολόγησή τους, η τοποθέτηση και μετακίνησή τους, καθώς και η απουσία μηχανισμού ουσιαστικής συζήτησης κι επίλυσης εργασιακών θεμάτων με τον ΟΚΥπΥ και γενικά έλλειψη επικοινωνίας για την υιοθέτηση μέτρων που θα συνέβαλλαν στο να μπορούν τα κρατικά νοσηλευτήρια να καταστούν ανταγωνιστικά.

 

Το 58ο Συνέδριο εκφράζει την απαρέσκεια και την διαμαρτυρία του και για το γεγονός ότι ενώ σοβαρά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και τους όρους και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και ιδιαίτερα αυτών που προσλαμβάνονται με τη μέθοδο των προσωπικών συμβολαίων, παραμένουν άλυτα, το επίπεδο συνεννόησης και η ποιότητα των εργασιακών σχέσεων δεν ανταποκρίνονται ποσώς στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες σε ένα Οργανισμό Δημόσιας Ωφέλειας όπως ο ΟΚΥπΥ,  στον οποίο εργοδοτούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και έχει ως αντικείμενο τη δημόσια υγεία.  Ενόψει των πιο πάνω σοβαρών θεμάτων το Γενικό Συμβούλιο εξουσιοδοτείται όπως σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες Συντεχνίες που ενεργοποιούνται στον Τομέα της Υγείας, προχωρήσουν στη λήψη των επιβαλλόμενων ενεργειών για την εγκαθίδρυση ενός υγιούς θεσμικού πλαισίου διαβούλευσης και επίλυσης των εργασιακών θεμάτων για την επίτευξη συμφωνιών αλλά και τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων που θα καθορίζουν με σαφήνεια και στη βάση αρχών το εργασιακό καθεστώς και τους όρους εργοδότησης για την κάθε κατηγορία προσωπικού.

 

6. Αποπαγοποίηση και πλήρωση κενών θέσεων Πρώτου Διορισμού, Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής και Προαγωγής

Επικροτεί τους χειρισμούς του Γενικού Συμβουλίου για κατάργηση των περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμων του 2013 έως 2017, έτσι ώστε όλες οι κενές θέσεις να μπορούν να πληρούνται απρόκοπτα. Το Συνέδριο, εκτιμά ότι η άρση των προαναφερόμενων απαγορευτικών προνοιών θα συμβάλει θετικά τόσο για την έγκαιρη και ορθή στελέχωση των διαφόρων Τμημάτων/Υπηρεσιών όσο και στην ικανοποίηση των ανελικτικών προσδοκιών των υπαλλήλων.

 

7. Θέματα που έχουν εγγραφεί στους Μηχανισμούς της Μικτής Επιτροπή Προσωπικού

Εκφράζει την ικανοποίησή του για τις συμφωνίες και τις ρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί σε επί μέρους θέματα που αφορούν στους επαγγελματικούς Κλάδους μας.  Παράλληλα, όπως αναφέρεται και στα Πεπραγμένα, το Συνέδριο αναθέτει στο νέο Γενικό Συμβούλιο όπως καταβάλει κάθε προσπάθεια έτσι ώστε τα θέματα που υποβλήθηκαν στη ΜΕΠ και συνεχίζουν να παραμένουν σε εκκρεμότητα, μέσα από μία ιεράρχηση και κατηγοριοποίησή τους, να τύχουν της νενομισμένης διαβούλευσης στο πλαίσιο της Μόνιμης Υπεπιτροπής της ΜΕΠ με στόχο την κατά το δυνατό αντίκρυση και προώθησή τους.

 

8. Συνθήκες και περιβάλλον εργασίας – ασφάλεια και υγεία του προσωπικού

Επαναβεβαιώνει την πάγια θέση της Οργάνωσης ότι η στέγαση των κυβερνητικών Τμημάτων/Υπηρεσιών σε ασφαλή, σύγχρονα και λειτουργικά γραφεία θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην ιεράρχηση των στόχων της κυβέρνησης, ως καθοριστικό μέτρο που θα συμβάλει στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής δημόσιας υπηρεσίας με πιο εύρυθμη και οικονομική λειτουργία και ποιοτικότερη προσφορά υπηρεσιών προς τον Κύπριο πολίτη.

 

Παρά τα ουσιαστικά βήματα που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια προς τη σωστή κατεύθυνση, το Συνέδριο επισημαίνει ότι αριθμός κυβερνητικών Τμημάτων συνεχίζει να στεγάζεται σε ακατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις και καλεί το Γενικό Συμβούλιο και την αρμόδια ad hoc Επιτροπή να επιλαμβάνεται σε συνεργασία με τους επηρεαζόμενους Κλάδους των περιπτώσεων αυτών.

 

9. Υπηρεσιακά οχήματα – Προκαταβολή για την αγορά μηχανοκίνητων οχημάτων

Αναθέτει στο νέο Γενικό Συμβούλιο να μελετήσει τις κλαδικές εισηγήσεις που υποβλήθηκαν στο Συνέδριο και αφορούν στη χρήση κυβερνητικών οχημάτων για την εκτέλεση υπηρεσιακών αναγκών, ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά στο θέμα της καταλληλότητας και της ασφάλισής τους.

 

Στο ίδιο πλαίσιο το Συνέδριο εξουσιοδοτεί το νέο Γενικό Συμβούλιο να επαναφέρει και επισπεύσει τις συζητήσεις στους μηχανισμούς της ΜΕΠ σε σχέση με το θέμα της παραχώρησης προκαταβολής για την αγορά μηχανοκίνητου οχήματος και σε συναδέλφους περιοδεύοντες λειτουργούς, πέραν της μισθοδοτικής Κλίμακας Α7(ιι).

 

10. Νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας

Χαιρετίζει τις ενέργειες του Γενικού Συμβουλίου για νομοθετική ρύθμιση  του θεσμού της τηλεργασίας και στη Δημόσια Υπηρεσία, με αφορμή την έναρξη διαλόγου στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα στις 08.09.2021 για τη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Το Συνέδριο εκτιμά ότι τα οφέλη από την εφαρμογή της τηλεργασίας είναι πολλά και σημαντικά, όχι μόνο κάτω από έκτακτες συνθήκες όπως η υγειονομική κρίση που βιώνουμε αλλά και υπό φυσιολογικές περιστάσεις γι’ αυτό και το Γενικό Συμβούλιο καλείται να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το όλο θέμα και να προβεί στις επιβαλλόμενες ενέργειες με στόχο τη νομοθετική ρύθμιση του θεσμού και στη δημόσια υπηρεσία.

 

11. Οργανωτικά θέματα και θέματα εσωτερικής λειτουργίας της ΠΑΣΥΔΥ

Εκφράζει ικανοποίηση για τη βελτιωμένη δράση του Γενικού Συμβουλίου στα πολιτιστικά, στα επιμορφωτικά, σε θέματα γυναικών και κοινωνικής προσφοράς, δημοσιότητας και πληροφόρησης, στον αθλητισμό και σε άλλες επί μέρους δραστηριότητες.

 

Το Συνέδριο καλεί το Γενικό Συμβούλιο να παρακολουθεί τη δράση αυτή και τους συναφείς προγραμματισμούς, με στόχο την επέκταση και αναβάθμισή τους.

 

Παράλληλα, χαιρετίζει τις ενέργειες για εκσυγχρονισμό στον τρόπο λειτουργίας μας με την εφαρμογή διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου με τη βοήθεια σύγχρονων μηχανογραφημένων λογισμικών συστημάτων.

 

12. Ευημερία Μελών ΠΑΣΥΔΥ

Το Συνέδριο εκφράζει ικανοποίηση για την αναβαθμισμένη δράση του Γενικού Συμβουλίου στον τομέα της ευημερίας των μελών.  Ιδιαίτερα, χαιρετίζει το γεγονός της συνεχιζόμενης επιτυχούς λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και Βρεφοκομικών Τμημάτων στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και την Πάφο, παράλληλα και με τη λειτουργία της Στέγης Συνταξιούχων στη Λευκωσία και εκτιμά ότι οι ενέργειες αυτές συμβάλλουν τα μέγιστα στην εξυπηρέτηση του στόχου για συμφιλίωση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής.

 

Το Συνέδριο εκφράζει, τέλος, ευαρέσκεια για τις συνεχείς βελτιώσεις και την αναβάθμιση στην παροχή υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις των Εξοχικών Αναπαυτηρίων της Οργάνωσης στη Χλώρακα και στις Πλάτρες, καθώς και στη συνέχιση του επιτυχούς θεσμού της επιχορηγημένης ενοικίασης οργανωμένων διαμερισμάτων και δωματίων σε ξενοδοχεία για τις θερινές διακοπές.

 

13. Άλλες εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από Κλάδους μας προς το Συνέδριο

Αναθέτει στο Γενικό Συμβούλιο να μελετήσει και αξιολογήσει και όλες τις άλλες επί μέρους εισηγήσεις, που υποβλήθηκαν στο Συνέδριο από Κλάδους μας, όπως περιέχονται και στο Αναλυτικό Πρόγραμμα των Εργασιών του Συνεδρίου, με στόχο την κατά το δυνατό αντίκρυση και προώθησή τους.