Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Μέσα σε πολύ θετικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες, 1η Σεπτεμβρίου, συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, κ. Γιώργου Παντελή, και της Κεντρικής Γραμματείας της Οργάνωσής μας με επικεφαλής τον Γενικό μας Γραμματέα, συν. Στράτη Ματθαίου.

 

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις επί αρκετών θεμάτων σε σχέση με τη λειτουργία και την ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και παρατηρήθηκε σύγκλιση απόψεων, ενώ ταυτόχρονα επαναβεβαιώθηκε η ετοιμότητα των δύο μερών για στενή συνεργασία.

 

Η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ έτυχε ενημέρωσης από τον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με την πορεία της ετοιμασίας του Νομοσχεδίου για το Συνταξιοδοτικό βάσει της Συμφωνίας-Πλαίσιο που υπογράφτηκε στις 20 Μαΐου 2021 ανάμεσα στον Υπουργό και τις Οργανώσεις του Κρατικού Τομέα, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΣΑΚ. Το κείμενο του Νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό για ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή εξέλιξη και ευχαρίστησε εκ μέρους της Οργάνωσής μας τον Υπουργό και τον Γενικό Διευθυντή για τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλαν για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με αυτό το χρονίζον θέμα που απασχολούσε τους Δημοσίους Υπαλλήλους.

 

Στη συνέχεια η ηγεσία της Οργάνωσής μας έθεσε ενώπιον του Υπουργού τον έντονο προβληματισμό της αναφορικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην πλήρωση κενών θέσεων Πρώτου Διορισμού, Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής ή Προαγωγής εξαιτίας της γραφειοκρατικής και εξαιρετικά χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται για αποπαγοποίηση των θέσεων σύμφωνα με τον οικείο Νόμο Περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμος του 2013 (Ν. 21(I)/2013), κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας και στην αποτελεσματικότητά της. Για επίλυση του πιο πάνω ζητήματος έγινε εισήγηση από την ηγεσία μας προς τον Υπουργό για κατάργηση της παγοποίησης των κενών θέσεων Πρώτου Διορισμού, Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής ή Προαγωγής, που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό, εισήγηση την οποία ο Υπουργός αντιμετώπισε πολύ θετικά και συμφωνήθηκε όπως κατατεθεί τροποποίηση του σχετικού Νόμου, ώστε για όσες θέσεις έχουν συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό να μην απαιτείται πλέον διαδικασία αποπαγοποίησης, αλλά να προωθούνται άμεσα για πλήρωση.

 

Επιπρόσθετα τέθηκε και το ζήτημα της αποκατάστασης των επιδομάτων και της υπερωριακής αποζημίωσης στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την 1.1.2013, θέμα που απασχολεί έντονα πολλούς από τους Κλάδους μας. Έγινε πρόταση από την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ για έναρξη συζήτησης για τη σταδιακή τους αποκατάσταση στο πλαίσιο συμφωνίας, με βάση το ίδιο σκεπτικό της συμφωνίας για σταδιακή άρση των αποκοπών από τους μισθούς. Η εισήγηση της Οργάνωσής μας αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά από τον Υπουργό Οικονομικών και συμφωνήθηκε η έναρξη εντατικού διαλόγου για την προώθηση του θέματος.

 

Τη συνάντηση απασχόλησε επίσης και το θέμα της μονιμοποίησης των συναδέλφων Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου (ΕΑΧ), για το οποίο η επίσημη πλευρά εξέφρασε εκ νέου τη στήριξη και την προθυμία της να συνεργαστεί με την Οργάνωσή μας για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό και παράλληλα ο Υπουργός ενημερώθηκε από την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και τα επόμενα βήματα για συνέχιση της προσπάθειας που καταβάλλεται από μέρους της Οργάνωσής μας. Παράλληλα, επανατονίστηκε η πάγια θέση της Οργάνωσής μας ότι οι μόνιμες ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται με μόνιμες θέσεις και ότι η ΠΑΣΥΔΥ τάσσεται ενάντια στην πλήρωση θέσεων στη Δημόσια Υπηρεσία με τον θεσμό των συμβολαίων. Εξ αφορμής των πιο πάνω έγινε αναφορά και στις θέσεις του Εφόρου Φορολογίας και των Βοηθών Εφόρων, για την πλήρωση των οποίων η Οργάνωσή μας είχε εκφράσει εξαρχής την άποψη ότι θα έπρεπε να γίνεται μέσω των θεσμοθετημένων διαδικασιών και συνεπώς να διορίζονται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

 

Αναφορικά με τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ομογνωμία τους ως προς το ότι η Δημόσια Υπηρεσία επιβάλλεται να εκσυγχρονιστεί, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί όσο το δυνατό καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στις σύγχρονες απαιτήσεις και στην ποιοτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών. Η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ εξέφρασε τη στήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης στη Δημόσια Υπηρεσία, την ενίσχυση της κινητικότητας των υπαλλήλων μεταξύ των Υπουργείων/Υπηρεσιών/Τμημάτων, την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Υπηρεσίας και την ανάπτυξη των e-skills των Δημόσιων Λειτουργών, για τα οποία σχετικές πρόνοιες έχουν περιληφθεί και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε σχέση με τις επιμέρους πτυχές αναφορικά με τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, συμφωνήθηκε όπως ακολουθήσει διαβούλευση ανάμεσα στην Οργάνωσή μας και στην επίσημη πλευρά για ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση εισηγήσεων. 

 

Αναφορά έγινε επίσης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τομέας της Δημόσιας Υγείας, τα οποία εντείνονται με την πανδημία και τονίστηκε από μέρους της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ η ανάγκη όπως καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από μέρους του ΟΚΥπΥ, ώστε να επιλυθούν το συντομότερο τα εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Οργανισμό, τα οποίαν πλήττουν την ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ και αποδυναμώνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Ο Γενικός Γραμματέας μετέφερε την έντονη ανησυχία της Οργάνωσής μας και ενημέρωσε τον Υπουργό για τις ενέργειες της ΠΑΣΥΔΥ και για τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη Πέμπτη στα κεντρικά μας γραφεία με όλες τις Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον Τομέα της Υγείας, ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ, για συζήτηση του θέματος και για προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων.

 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση και από τις δύο πλευρές για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας και τη διαβεβαίωση για τροχοδρόμηση της επίλυσης των θεμάτων που συζητήθηκαν.

 

 

Λευκωσία,
02/09/2021.




Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη συνάντηση: