Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Με αφορμή έρευνα που έγινε τον Απρίλιο του 2021 από την ETUC σχετικά με την σημαντική μείωση του αριθμού των επιθεωρήσεων για θέματα ασφάλειας και υγείας στην πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες για αναχαίτιση της πανδημίας του Κορωνοϊού στους χώρους εργασίας, η Οργάνωσή μας απέστειλε τεκμηριωμένη επιστολή στη Συνομοσπονδία αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., οι Επιθεωρητές Εργασίας του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας διεξάγουν σημαντικό αριθμό επιθεωρήσεων για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε παγκύπρια βάση. Αν και τα τελευταία χρόνια καταγράφεται πτωτική τάση της τάξης του 23% (και όχι 38% όπως εσφαλμένα κατέγραψε η ETUC). Συγκεκριμένα, το έτος 2011 είχαν διενεργηθεί 4178 επιθεωρήσεις, ενώ το 2018, αυτές μειώθηκαν σε 3228), δηλαδή, η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτήν που επικρατεί στα πλείστα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η Οργάνωσή μας εξήγησε στην ETUC ότι η πιο πάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Κυβέρνηση, μετά την οικονομική κρίση του 2013 στην Κύπρο. Επιπλέον, οι περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες πρόσληψης νέων Επιθεωρητών, έχουν καθυστερήσει σημαντικά την επαρκή στελέχωση του αρμόδιου Τμήματος.

 

Αναπόφευκτα, η πιο πάνω κατάσταση, και ειδικότερα η οικονομική κρίση του 2013 στην Κύπρο έχει επηρεάσει δυσμενώς τα επίπεδα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας. Ως αποτέλεσμα, τα επαγγελματικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί από το 2013, με τον αριθμό συχνότητας ατυχημάτων (δηλαδή, τον αριθμό των ατυχημάτων ανά 100.000 απασχολούμενους, που αναφέρονται σε ατυχήματα τα οποία συνέβησαν σε μισθωτούς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους) από 497,3 το 2013 σε 628,1 το 2017. Σε απόλυτους αριθμούς, οι εργαζόμενοι που υπέστησαν ατυχήματα στο χώρο εργασίας το 2013 ήταν 1538, στη συνέχεια αυξήθηκε σε 2168 συνολικά το έτος 2019.

 

Στην επιστολή της προς την ETUC, η ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. τονίζει ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2020, το προσωπικό του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας συνέβαλε, και συνεχίζει να συμβάλλει, στις εθνικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας του Κορωνοϊού στους χώρους εργασίας. Ενδεικτικά, διενεργήθηκαν σχεδόν 4000 επιθεωρήσεις σε εργοτάξια, γηροκομεία και άλλους χώρους εργασίας (όπως εμπορικά κέντρα, βιομηχανίες τροφίμων και ποτών και υποστατικά της μεταποιητικής βιομηχανίας). Αξιοποιώντας τις εμπειρίες και την τεχνογνωσία της Επιθεώρησης Εργασίας, το αρμόδιο Τμήμα τέθηκε υπεύθυνο συντονισμού των προσπαθειών των άλλων αρμόδιων αρχών για την καταπολέμηση του COVID-19. Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια του 2020, πραγματοποιήθηκαν περισσότερο από 28.000 επιθεωρήσεις για τα θέματα αναχαίτισης της πανδημίας του COVID-19 στους χώρους εργασίας από τις αρμόδιες αρχές στην Κύπρο.

 

Τέλος, η ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. αναφέρει στην ETUC ότι η Οργάνωσή μας παραμένει προσηλωμένη στην μακροπρόθεσμη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας σε κάθε χώρο εργασίας στην Κύπρο και ότι συνεχίζει να στηρίζει θερμά τον Κλάδο Υπαλλήλων Επιθεώρησης Εργασίας στις προσπάθειές του να επιτύχει τη βέλτιστη στελέχωση του νευραλγικού Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.