Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Η Οργάνωσή μας πιστή στις δεσμεύσεις και απαραβίαστες υποχρεώσεις της προς τους πρωτομάρτυρες του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα είναι πάντα ενεργά παρούσα στις εκδηλώσεις μνήμης τους αντλώντας και αναβιώνοντας πολύτιμες εντολές για την πορεία όλων μας. Έτσι και φέτος στις 10 Μαΐου, στην επέτειο από τα 65 χρόνια από τον απαγχονισμό των δύο ηρωομαρτύρων του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα, Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, τίμησε τη μνήμη των δύο ηρώων σε μια σεμνή τελετή στα Φυλακισμένα Μνήματα.

 

Της εκδήλωσης στα Φυλακισμένα Μνήματα, προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μιχαλάκη Καραολή στο προαύλιο της παλιάς ΠΑΣΥΔΥ. Ο Πρόεδρος της Οργάνωσής μας, συν. Αντώνης Κουτσούλης, κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ, παρουσία και της υπόλοιπης Κεντρικής Γραμματείας της Οργάνωσής μας. Παρέστησαν επίσης και απέτισαν φόρο τιμής στους ηρωομάρτυρες τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΔΥ, Γιώργο Παπαγεωργίου, ο οποίος και κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο Καραολή. Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών παρέστη και κατάθεσε στεφάνι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Γιώργος Παντελή.

 

Το τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα, που ακολούθησε, διοργανώθηκε από κοινού με την Οργάνωσή μας, τον Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955–1959. Το τρισάγιο στη μνήμη των δύο ηρωομαρτύρων και των άλλων ηρώων και αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα τέλεσε ιερωμένος εκπρόσωπος της Εκκλησίας εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου.

 

Η ηγεσία της Οργάνωσης μας παρέστη στο τρισάγιο και μετά το πέρας του, ο Γ.Γ. της Οργάνωσής μας, συν. Στράτης Ματθαίου, κατέθεσε στεφάνι στο ειδικό ηρώο και η Κεντρική Γραμματεία με τον Πρόεδρο του Κλάδου Συνταξιούχων επισκέφθηκε τους τάφους στα Φυλακισμένα Μνήματα.

 

Ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου ήταν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα που καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό και εκτελέστηκαν στα πρώτα χρόνια της νεότητάς τους παρά τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας προς το Αποικιακό καθεστώς και τη Βρετανική κυβέρνηση για αποτροπή των εκτελέσεων.

 

Οι Μιχαλάκης Καραολής ήταν 23 ετών και ο Ανδρέας Δημητρίου 22. Εντάχθηκαν από τους πρώτους στις τάξεις των αγωνιστών και πρόσφεραν τη ζωή τους στον αγώνα με ακλόνητη την πίστη στη δικαίωση της θυσίας τους. Με τη ζωή τους και την πίστη τους στην ελευθερία πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν πολύτιμο δίδαγμα προς μίμηση στις γενιές που τους ακολουθούν.

 

Ο Μιχαλάκης Καραολής καταγόταν από το Παλαιχώρι και ήταν Δημόσιος Υπάλληλος. Συγκεκριμένα υπηρετούσε στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, προπομπό του σημερινού Τμήματος Φορολογίας. Είχε φοιτήσει στην Αγγλική Σχολή και είχε επίσης ενεργό συμμετοχή στον αθλητισμό.

 

Ο Ανδρέας Δημητρίου καταγόταν από τον Άγιο Μάμα Λεμεσού και από μικρός αναμίχθηκε στον συνδικαλισμό. Διετέλεσε και γραμματέας στη Συντεχνία Αχθοφόρων.




Φωτογραφικά Στιγμιότυπα από την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Καραολή και το τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα: