Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Αποκλειστική συνέντευξη στο «Δημόσιο Υπάλληλο»

 

Με την ευκαιρία των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής ο επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Ανδρέας  Κεττής, απαντά σε ερωτήσεις μας για τη σημασία των εκλογών ειδικότερα για την Κύπρο και με βάση τις προσωπικές του εμπειρίες ως πρώην μέλος της Κυπριακής διπλωματικής υπηρεσίας και τώρα επικεφαλής τιμητικού αξιώματος του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο δίνει τις δικές του εκτιμήσεις για την απασχόληση Κυπρίων δημοσίων υπαλλήλων  στην Ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση.

 

Κύριε Κεττή εργαστήκατε για αρκετά χρόνια στη δημόσια υπηρεσία της Κύπρου ως μέλος της διπλωματικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Σήμερα εργάζεστε για την ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση και μάλιστα από ένα πολύ τιμητικό πόστο, αυτό του Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Θα συμβουλεύατε τους Κύπριους δημόσιους υπαλλήλους να εργαστούν για την ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση;

Όντως, εργάστηκα στη δημόσια υπηρεσία της Κύπρου για σχεδόν δεκαέξι χρόνια. Υπήρξα μέλος της διπλωματικής υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και είχα την εξαιρετική τιμή να υπηρετήσω τη χώρα μας από διάφορα σημαντικά πόστα τόσο στο εξωτερικό όσο και στην κεντρική υπηρεσία. Είμαι πραγματικά ευγνώμων και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που είχα την ευκαιρία μόλις στα εικοσιπέντε μου χρόνια να ενταχθώ σε μια επίλεκτη υπηρεσία του κράτους όπως είναι διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία πως είναι ακριβώς οι πολλές εμπειρίες και η ποιότητα της εργασίας που είχα την ευκαιρία να επιτελέσω ως στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών που μου έδωσαν τα απαραίτητα εφόδια για να επιτύχω στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για μια διευθυντική θέση στη Γενική Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επί του παρόντος, Επικεφαλής του Γραφείου εκπροσώπησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Θα ήθελα όμως να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας. Αναμφίβολα ναι, συμβουλεύω τους δημόσιους υπαλλήλους της Κύπρου να παρακολουθούν τις κενές θέσεις που συνεχώς δημιουργούνται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και να τις διεκδικούν. Η ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση δεν θα πρέπει να θεωρείται κάτι το απόμακρο ή το ξένο από εμάς. Ας μην ξεχνάμε πως πολλές αποφάσεις που τυγχάνουν επεξεργασίας πρώτα σε επίπεδο ευρωπαϊκής δημόσιας διοίκησης, στη συνέχεια παραπέμπονται προς εφαρμογή ή διαχείριση από τις δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών. Θα έλεγα πως ευρωπαϊκή και εθνική δημόσια διοίκηση είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Έχω ιδία γνώση και πιστεύω ακράδαντα πως γενικά οι Κύπριοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο κατάρτισης που συγκρίνεται ευνοϊκά με τις αντίστοιχες δημόσιες διοικήσεις των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ. Θα πρέπει όμως την ίδια ώρα να υπάρξει και μια εθνική στρατηγική από πλευράς της Κυπριακής Κυβέρνησης για ενθάρρυνση και κατάλληλη προετοιμασία στελεχών της δημόσιας υπηρεσίας της Κύπρου με στόχο την προώθηση Κυπρίων στα θεσμικά όργανα της Ένωσης. Πιστεύω πως δεκαπέντε χρόνια μετά την ένταξη μας στην ΕΕ καθίσταται κατανοητό από όλους, ελπίζω, πως είναι προς το εθνικό συμφέρον της Κύπρου να έχει όσο το δυνατόν πιο πολλούς Κύπριους εργαζόμενους στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ελπίζω να γίνομαι αντιληπτός και να μην χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για ένα ευαίσθητο ζήτημα που έχει να κάνει και με τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου που δυστυχώς φέρνει μαζί της λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεσης της χώρας. Ευελπιστώ δε πως η υπό δημιουργία Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που πρόσφατα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο θα δει αυτό το ζήτημα και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την εκπόνηση συγκεκριμένης εθνικής στρατηγικής. 

 

Επικρατεί η άποψη ότι όλα αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και για όλα φταίνε οι Βρυξέλλες. Απασχολεί αυτό το φαινόμενο, αντιμετωπίζεται και πώς;

Πραγματικά θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά για αυτό σας το ερώτημα που συνοψίζει την πεμπτουσία της βαριάς ευθύνης που αναλογεί σε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών διαχρονικά. Είναι κοινό μυστικό πως την εκσυγχρονιστική δυναμική της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τους πόρους της πληθώρας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είθισται να τους καρπώνονται επικοινωνιακά οι εθνικές κυβερνήσεις ενώ την ίδια ώρα, κάθε σχέδιο πολιτικής δράσης που τα ίδια τα κράτη μέλη συμφωνούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που ενδεχομένως συνεπάγεται πολιτικό κόστος, οι κυβερνώντες κυριολεκτικά σε όλα τα κράτη μέλη τεχνηέντως και με πολιτική μαεστρία αποδίδουν στις «κακές» Βρυξέλλες που παρά τις «επίπονες εθνικές προσπάθειες» δεν έχουν μεταπειστεί και «επιβάλλουν» αυτά τα «αντιλαϊκά μέτρα». Είναι δυστυχώς με αυτό το διαχρονικό τρόπο που οι κυβερνήσεις των κρατών μελών άθελά τους και δεν έχω αμφιβολία για αυτό, έχουν στρώσει σήμερα το χαλί στις άκρατες λαϊκίστικες, ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις επιτρέποντας τους να διεκδικούν με αξιώσεις ισχυρή πολιτική παρουσία στο επόμενο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματα και τα οφέλη που φέρνει η ΕΕ στην καθημερινότητά τους είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και σίγουρα δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί στο πλαίσιο μιας ολιγόμηνης θεσμικής εκστρατείας ενόψει ευρωεκλογών. Χρειάζεται πρωτίστως πολιτική βούληση για να ενταχθεί η ενημέρωση για τα δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη στα εκπαιδευτικά συστήματα των κρατών μελών. Τα παιδιά μας θα πρέπει να μαθαίνουν την ΕΕ μέσα από το σχολείο, διαδραστικά και με ιστορικές παραπομπές και συγκρίσεις για το πώς ήταν η Ευρώπη προηγουμένως, χωρίς τους θεσμούς της ΕΕ. Ειλικρινά πιστεύω πως είναι μια αναγκαία επένδυση που θα πρέπει να δούμε με σοβαρότητα το συντομότερο τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Βρισκόμαστε μόνο μερικές μέρες πριν από τις ευρωεκλογές που από πολλούς χαρακτηρίζονται ως οι πιο σημαντικές από τη σύσταση της ΕΕ. Ποιο είναι το στοίχημα για αυτές τις Ευρωεκλογές;

Το μεγάλο στοίχημα για αυτές τις ευρωεκλογές είναι να κινητοποιήσουμε τους πολίτες, να τους κάνουμε να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που έχουμε επιτύχει μέσω της ευρωπαϊκής συνεργασίας και κυρίως οι συνθήκες ειρήνης και η δημοκρατία που απολαμβάνουμε στην ΕΕ ούτε είναι ούτε μπορούμε να τα εκλαμβάνουμε ως κάτι δεδομένο.

Ξέρετε, οι δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν την ΕΕ δεν έχουν πανευρωπαϊκά μιλώντας, μεγάλη επιρροή. Δεν καταγράφουν πραγματικά μεγάλα ποσοστά. Αυτό που κάνει τις ευρωφοβικές δυνάμεις να φαίνονται ισχυρές είναι δυστυχώς, το μεγάλο ποσοστό της αποχής από τους πολίτες που ενώ θεωρούν θετικό γεγονός τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ εντούτοις, για πολλούς και διάφορους λόγους δεν πάνε στην κάλπη για να ψηφίσουν. Επομένως, αυτό που ως Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υλοποιούμε εδώ και αρκετό διάστημα είναι μια συνεκτική επικοινωνιακή στρατηγική για να πείσουμε τον κάθε πολίτη ξεχωριστά να συνειδητοποιήσει τα οφέλη που προσφέρει η ΕΕ και να δείξει στην κάλπη τη βούλησή του για μια ακόμη καλύτερη Ένωση.

Οφείλω να πω πάντως πως είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία πως αυτή τη φορά πανευρωπαϊκά θα έχουμε μείωση της αποχής σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου συνηγορούν πως οι Ευρωπαίοι πολίτες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ. Τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στο Ευρωκοινοβούλιο από το ευρωβαρόμετρο καταδεικνύουν πανευρωπαϊκά μια άνευ προηγουμένου υποστήριξη των Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις πανευρωπαϊκά δηλώνουν πως η υποστήριξη αυτή έχει ξεπεράσει το 70% κάτι που αποτελεί ποσοστό ρεκόρ από το 1983 οπότε και ξεκίνησε η πρακτική του ευρωβαρόμετρου, της σφυγμομέτρησης δηλαδή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Προσωπικά, συμμερίζομαι την άποψη αρκετών συναδέλφων μου στις Βρυξέλλες πως η περιπέτεια στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο και ισχυρό κράτος μέλος, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, σε σχέση με το Brexit, συνέβαλε καθοριστικά στην ώθηση ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών στην ευρωπαϊκή πολιτική ενοποίηση και οικονομική ολοκλήρωση.

 

Για την περίπτωση της Κύπρου, υπάρχει κάποια ιδιαίτερη σημασία; Γιατί θα πρέπει να ψηφίσουν μαζικά οι Κύπριοι την Κυριακή στις ευρωεκλογές;

Όσον αφορά την Κύπρο, οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου έχουν μια ακόμη πιο σημαντική παράμετρο κατά την άποψή μου. Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα τεκταίνονται στην ταραχώδη και ασταθή γειτονιά μας και κυρίως τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και ντε φάκτο διαίρεσης της χώρας μας, η ΕΕ έχει αποδειχθεί πως παραμένει ουσιαστικά το μοναδικό μας διεθνώς έρεισμα και στήριγμα. Για αυτό το λόγο η Κύπρος έχει κάθε επιπρόσθετο λόγο να βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας. Επιβάλλεται η Κύπρος να συμβάλλει διαρκώς, εποικοδομητικά και στο μέτρο των δυνάμεών της στην περαιτέρω εμβάθυνση της πολιτικής ενοποίησης και οικονομικής ολοκλήρωσης της Ένωσης. Δεν θεωρώ ότι αποκαλύπτω κάποιο μυστικό αν σας πω ότι μπορώ μετά λόγου γνώσεως να υποστηρίξω πως και οι θεσμοί της Ένωσης διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν μια απειλούμενη από εξωτερικές προκλήσεις Κύπρο που οι πολίτες της αποδεδειγμένα, μέσω της μαζικής τους συμμετοχής στις ευρωεκλογές της προσεχούς Κυριακής εκφράσουν την προσήλωση και δέσμευσή τους στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι.