Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα για τη Μέρα της Γυναίκας

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου απευθύνω προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου εγκάρδιο χαιρετισμό και μήνυμα βαθιάς εκτίμησης και ευγνωμοσύνης για όσα προσέφεραν και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

 

Ασφαλώς, η σημασία της μέρας αυτής δεν πρέπει να εξαντλείται στη θεωρητική της ανάδειξη, γιατί δεν είναι απλά και μόνο μια μέρα γιορτής. Αποτελεί ευκαιρία για προβληματισμό και σκέψη για τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας σε όλα τα πεδία της ζωής και πέραν από τα μηνύματα απαιτούνται πράξεις και πολιτικές που να διασφαλίζουν πλήρη ισοπολιτεία, ώστε να επιτυγχάνεται η ισορροπία για ένα καλύτερο κόσμο, που ζητά και το διεθνές μήνυμα.

 

Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων έχει αναδειχθεί παγκοσμίως σε θέμα πρώτης προτεραιότητας και η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική, αφού οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών έχουν μειωθεί αισθητά. Ωστόσο, παρά τους αγώνες των ίδιων των γυναικών αλλά και των συνδικάτων και παρά τις θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν, οι γυναίκες παραμένουν σε μειονεκτική θέση σε αρκετούς τομείς δραστηριότητας και, ολοφάνερα, υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης απόφασης.

 

Η ΠΑΣΥΔΥ αντιμετωπίζει τα θέματα γυναικών στις προτεραιότητές της και δεσμεύεται να εργαστεί μεθοδικά για την άρση των όποιων διακρίσεων και την εξάλειψη των δομικών αιτίων διαιώνισης των ανισοτήτων λόγω φύλου, ώστε να πετύχουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία. Οι γυναίκες μέλη της ΠΑΣΥΔΥ καλούνται να αναλάβουν το δικό τους ρόλο για την επίτευξη αυτών των στόχων ενισχύοντας την Οργάνωσή τους στα διάφορα όργανα και τις δραστηριότητές της.

 

 

 

Μήνυμα της Προέδρου Επιτροπής Γυναικών για την Ημέρα της Γυναίκας

 

Αγαπητές Συναδέλφισσες, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Επιτροπή Γυναικών του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσής μας στέλνει τις ευχές όλων μας στη γυναίκα, την κόρη, την αδελφή, τη φίλη και ειδικότερα στην Κύπρια μάνα, που μέσα στις δύσκολες συνθήκες της ζωής που βιώνουμε, αγωνίζεται για να εξασφαλίσει στους γύρω της ένα χαμόγελο και έναν καλύτερο κόσμο. Ένα θερμό χαιρετισμό ευγνωμοσύνης και εκτίμησης προς όλες τις γυναίκες εργαζόμενες και μη, προς όλες τις γυναίκες του πλανήτη, με την ευχή όλες οι γυναίκες να έχουν την ευκαιρία να επιλέγουν οι ίδιες τη ζωή που θέλουν.

 

Η γυναίκα παρά το γεγονός ότι έχει επιφορτιστεί με πολλαπλούς ρόλους καταφέρνει να ανταποκρίνεται σε όλους, συνεισφέροντας πια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, παραμένοντας παράλληλα τροφός, ζωοδότρα και παιδαγωγός. Μια ημέρα δεν είναι αρκετή για να εκφραστεί η αγάπη και ο θαυμασμός στη γυναίκα. Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει τουλάχιστον μια ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα. Η ισότητα των δυο φίλων αποτελεί θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας. Είναι υποχρέωση όλων, να διαφυλάσσεται ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και στοιχείο του πολιτισμού μας. Η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στη διαμόρφωση των αποφάσεων ενισχύει τους ευρύτερους στόχους της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής αλλά και της πλήρους κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Την 8η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, τιμούμε τη γυναίκα μάνα, τη γυναίκα σύζυγο και την εργαζόμενη γυναίκα. Γιορτάζουμε τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά κατορθώματά της και ταυτόχρονα τιμούμε τη ζωή, την ανιδιοτελή προσφορά και τους αγώνες της. Από το 1857, το χρόνο της πρώτης κινητοποίησης των γυναικών για ίσα δικαιώματα, με θυσίες και σκληρούς αγώνες, επιτεύχθηκαν πολλά για καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

 

Η γυναίκα της Κύπρου έχει αγωνιστεί σκληρά πριν και μετά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιζητώντας την αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων της καθώς και την προσφορά της σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Η απασχόληση στη Δημόσια Υπηρεσία πατροπαράδοτα εθεωρείτο προνόμιο των ανδρών. Αυτό δεν ήταν μόνο ο κανόνας για τη στελέχωση της Δημόσιας Υπηρεσίας, ήταν και η επικρατούσα αντίληψη.

 

Η Επιτροπή Γυναικών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. έχει ένα ενεργό ρόλο να διαδραματίσει στην προώθηση των δικαιωμάτων της γυναίκας τού σήμερα με πολλούς τρόπους και με τη συμμετοχή μας στο Κεντρικό Συμβούλιο του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των γυναικών στην Εκτελεστική Επιτροπή ΠΑΣΥΔΥ έχει αυξηθεί στις πέντε (5) και στην Κεντρική Γραμματεία ΠΑΣΥΔΥ στις τρεις (3).

 

Στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς, αλλά και για ικανοποίηση των απαιτήσεων τής σύγχρονης κοινωνίας, η εφαρμογή της ισότητας των φύλων αποτελεί χρέος όλων μας. Σήμερα γιορτάζουμε όσα ήδη κατακτήσαμε και μαζί σχεδιάζουμε τα όσα θα κατακτήσουμε στο μέλλον. Αυτή η μέρα της διεθνούς αναγνώρισης των δικαιωμάτων της γυναίκας καλούμαστε όλες και όλοι να μη μείνουμε απαθείς! Να αντιδράσουμε και να απαιτήσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Αυτή τη διεθνή μέρα να την κάνουμε μέρα αφύπνισης και επαγρύπνησης και πάνω από όλα μέρα διεκδίκησης για νέους αγώνες.

 

Χρειάζεται λοιπόν να αναλάβουμε δράσεις τώρα, να επιμείνουμε και να επαγρυπνούμε με ρεαλισμό και ευελιξία για να μην απομακρυνθούμε από τον τελικό στόχο. Στην περίπτωση της Δημόσιας Υπηρεσίας ο στόχος μας να συνεχίζει να είναι ένας: «Η στήριξη της γυναίκας και η λήψη άμεσων θετικών μέτρων, μέσα από διάλογο επί των θέσεων και προτάσεων του Συνδικαλιστικού Κινήματος».

Αυτό θα επιτευχθεί με την:

• εξισορρόπηση της εργασιακής και προσωπικής ζωής

• δημιουργία των κατάλληλων υποδομών

• εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών

• διάσταση του φύλου στη μεταρρύθμιση και ίση συμμετοχή των γυναικών στα διάφορα Κέντρα Λήψεων Αποφάσεων

• νέες μορφές εργασίας με ευέλικτα ωράρια.

 

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες.

 

Να θυμάστε: Η ευτυχία, η χαρά, η καλοσύνη, η αγάπη, η ελπίδα, η επιτυχία, όλες είναι γένους θηλυκού! Χρόνια πολλά στην κάθε μια ξεχωριστά και σε όλες τις γυναίκες μαζί. Με τους συναδελφικούς χαιρετισμούς μου.

 

Της Τασούλας Χατζηπροδρόμου 
Προέδρου Επιτροπής Γυναικών, 
Γενικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

 

 

EPSU Statement, 8 March 2019: Βreaking with the past – women rights are workers rights