Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Την απογοήτευσή του για τις θέσεις του Προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του στην Ευρωβουλή στις 12 Σεπτεμβρίου εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Δημοσιοϋπαλληλικό Συνδικαλιστικό Κίνημα επισημαίνοντας ότι ο αποχωρών Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφυγε να αναφερθεί σε μέτρα για τερματισμό των ανισοτήτων και της φτώχιας που μαστίζει εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, ενώ εμφανέστατη ήταν και η απουσία αναφοράς από τον κ. Γιούνκερ στις επιτακτικές ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών.  

 

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΕΡSU τονίζει ότι ενώ μένουν μόνο λίγοι μήνες μέχρι τις Ευρωεκλογές στην ομιλία του ο Πρόεδρος Γιούνκερ απέφυγε να αναφερθεί σε δεσμεύσεις της ΕΕ για αποκατάσταση κοινωνική δικαιοσύνης στην Ένωση και για τερματισμό των ανισοτήτων τις οποίες ανέμεναν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

 

Η μοναδική αναφορά του κ. Γιούνκερ σε κοινωνική Ευρώπη ήταν η δήλωση του ότι επιθυμεί να δει τον Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αντίθετα όμως με αυτή του την επιθυμία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προτείνει την αναγκαία νομοθεσία ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Πέραν τούτου ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας προϊστάμενος είναι ο κ. Γιούνκερ, που προχώρησε στο ανεπανάληπτο βήμα της εμπλοκής της σε θέματα Ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου με την υποβολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της πρότασης για αποκλεισμό των κυβερνήσεων των κρατών μελών από τη συμφωνία κοινωνικών εταίρων. Με αυτή την ενέργεια μέσω του ευρωπαϊκού νόμου 10 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δημόσιοι υπάλληλοι στερούνται δικαιώματα για παροχή πληροφόρησης και συμμετοχής σε διαβούλευση. 

 

Η ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ δεν περιλάμβανε επίσης θέσεις στήριξης του συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων ούτε και οποιαδήποτε νύξη ακόμη και για την ανάγκη για υιοθέτηση Κοινωνικής Ατζέντας. Πρόκειται για πολύ ανεπαρκή διαδικασία τερματισμού της εντολής του Προέδρου Γιούνκερ.

 

Ασφαλώς ο Πρόεδρος της Κομισιόν ήταν πολύ πιο σθεναρός στην στήριξη της ΕΕ ως χώρου πρόσβασης για μακροπρόθεσμη ειρήνη, σταθερότητα και δημοκρατία. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα συμφωνεί ότι οι δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας απειλούν την ΕΕ και δεν υποστηρίζουν τη διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών αξιών, οι οποίες πρέπει να καθορίζουν την Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό. Απαιτείται απόλυτη προσήλωση στις αρχές της αλληλεγγύης με τα κράτη μέλη τα οποία δέχονται την πλειοψηφία των προσφύγων και πρέπει να βελτιωθούν οι νομικοί δίαυλοι για την είσοδο των ατόμων αυτών στην ΕΕ. Δεν πρέπει να επικρατήσει η θέση της ενίσχυσης των Ευρωπαϊκών συνοριακών φρουρών για να αποτρέπεται η είσοδος τους στην ΕΕ. Ενεργοποίηση απαιτείται για στήριξη των κέντρων υποδοχής και των υπηρεσιών ασύλου που λειτουργούν με ανεπαρκείς οικονομικούς πόρους.

 

Ο κ. Γιούνκερ δεν αναφέρθηκε επίσης  σε προτάσεις για αυξημένη στήριξη της πολιτικής για την αγορά εργασίας ώστε να προωθείται η ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να τύχει ειδικής μελέτης είναι και η προώθηση συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Αφρικής.

 

Ο κ. Γιούνκερ απέφυγε να επισημάνει την ανάγκη για ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών και υποδομών ως του ακρογωνιαίου λίθου για την οικονομική ανάπτυξη. Παραγνώρισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες ιδιαίτερα σε τομείς εξυπηρέτησης των πολιτών όπως οι τομείς φροντίδας για τους νέους, τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους.

 

Είναι καταφανής και επείγουσα η ανάγκη για ενισχυμένη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών, ώστε οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να προσφέρουν στους πολίτες την εξυπηρέτηση ποιότητας που τους οφείλει το κράτος.

 

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα προετοιμάζεται ήδη για άσκηση αυξημένης πίεσης στις συζητήσεις της Ολομέλειας της Ευρωβουλής ειδικότερα μετά και την αρνητική στάση της Κομισιόν στο αίτημα των πολιτών για κατοχύρωση του νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα.