Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Επιθέσεις κατά συνδικαλιστικών δικαιωμάτων


Οι Βελγικές συνδικαλιστικές οργανώσεις του προσωπικού των φυλακών προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθεσία που καταργεί το δικαίωμα των μελών τους σε απεργία.

 

Η EPSU σε μήνυμα αλληλεγγύης που απέστειλε στις συντεχνίες του προσωπικού τονίζει ότι οι συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες υπερπληθυσμού των φυλακών στο Βέλγιο επιτείνουν την ανάγκη για κατοχύρωση του δικαιώματος του προσωπικού σε απεργία που αποτελεί μέσο για να προβληθούν οι επείγουσες ανάγκες για επίλυση του θέματος της υποστελέχωσης αλλά και της ανατροπής των αποτελεσμάτων των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν. Αντί να επιβάλλονται μέτρα κατά των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, τονίζει η ΕΡSU, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας πρέπει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που ταλανίζει τις υπηρεσίες φυλακών.

 

Στη Γερμανία η συνδικαλιστική οργάνωση δημοσίων υπηρεσιών εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της κατά της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου που επιβεβαιώνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα σε απεργία. Η συνδικαλιστική πλευρά τονίζει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο ενεργεί αντίθετα προς τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναγνωρίζει το δικαίωμα σε απεργία και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.

 

Το Δικαστήριο βασίσθηκε για την απόφασή του στη θέση ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ειδική σχέση εμπιστοσύνης με το κράτος το οποίο έχει επίσης ειδικό καθήκον προς τους δημοσίους υπαλλήλους και αυτή η σχέση θα υπονομευθεί εάν κατοχυρωθεί για τους δημοσίους υπαλλήλους το δικαίωμα της απεργίας.

 

Σε νέα παρατήρηση η συνδικαλιστική πλευρά τονίζει ότι η ειδική αυτή σχέση κράτους-δημοσίων υπαλλήλων έχει ήδη υπονομευθεί με τις μονομερείς αποφάσεις για αποκοπές μισθών και συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων και επιβάλλεται η κατοχύρωση ισχυρότερης εκπροσώπησης και διαφύλαξης των δικαιωμάτων διαπραγμάτευσης για τους δημοσίους υπαλλήλους.

 

Ηνωμένο Βασίλειο
Οι δημοσιοϋπαλληλικές συνδικαλιστικές οργανώσεις απέρριψαν τις τελευταίες προτάσεις της κυβέρνησης για σταδιακές αυξήσεις μισθών. Με τις κυβερνητικές προτάσεις αποσύρεται το όριο που είχε καθορισθεί για μέγιστη αύξηση 1% αλλά και πάλι το ανώτατο όριο αυξήσεων περιορίζεται σε μόλις 1% – 1,5%.

 

Η συνδικαλιστική πλευρά υπογραμμίζει ότι οι νέες προτεινόμενες αυξήσεις είναι μηδαμινές και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές αποκοπές μισθών που επιβλήθηκαν στους δημοσίους υπαλλήλους τα τελευταία χρόνια. Εκφράζεται επίσης οργή κατά της κυβέρνησης η οποία απέφυγε τη διαδικασία των διαβουλεύσεων με τις συντεχνίες για τον καθορισμό των ορίων των μισθολογικών αυξήσεων.

 

Ουγγαρία

Η συντεχνία των υπαλλήλων πολιτιστικών υπηρεσιών αξιοποίησε την επέτειο της νύκτας μουσείων στην πόλη Πεκς στη Νοτιοδυτική Ουγγαρία για να προβάλει το θέμα των ανεπαρκών μισθών των υπαλλήλων μουσείων, βιβλιοθηκών και άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων. Αίτημα της Συντεχνίας είναι μα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την επίσημη πλευρά για έγκαιρο καθορισμό επαρκούς ελάχιστου μισθού για τους υπαλλήλους των πολιτιστικών υπηρεσιών ώστε σχετική πρόνοια να συμπεριληθφεί στον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο στάδιο της προετοιμασίας του. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπραγματεύσεων Δημοσίου Συμφέροντος.

 

Με την ευκαιρία της επετειακής εκδήλωσης οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαδήλωση η οποία καλύφθηκε εκτεταμένα από τα μέσα ενημέρωσης ενώ πλήρη συμπαράσταση εξέφρασαν προς τους διαδηλωτές και τα αιτήματά τους και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

 

Ισπανία

Οι υπάλληλοι δημόσιας διοίκησης σε πολλές πόλεις και περιοχές της Ισπανίας έχουν κινητοποιηθεί για να τονίσουν τα αιτήματά τους και να ασκήσουν πίεση για επαναφορά των απολαβών και των δικαιωμάτων τους στα επίπεδα που ίσχυαν την περίοδο πριν την εφαρμογή της πολιτικής της λιτότητας. Βασικό αίτημα είναι και ο καθορισμός του ελάχιστου μηνιαίου μισθού σε 1200 ευρώ για όλους τους υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης σε ολόκληρη την Ισπανία.

 

Πορτογαλία

Η συνδικαλιστική οργάνωση του νοσηλευτικού προσωπικού είχε τη στήριξη του 71% των μελών του προσωπικού στην απεργία που πραγματοποιήθηκε σε ολόκληρη την Πορτογαλία με το γενικό αίτημα για επαναφορά του 35ώρου εβδομαδιαίου ωραρίου για όλους τους υπαλλήλους.

 

Η συνδικαλιστική πλευρά κατηγορεί το Υπουργείο Υγείας ότι όχι μόνο δεν προχώρησε στην πρόσληψη του απαιτούμενου νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να εφαρμοσθεί το 35ωρο αλλά προτείνει και απασχόληση των νεοπροσλαμβανομένων στη βάση καθορισμένης ατομικής σύμβασης.

 

Ολλανδία

Η συνδικαλιστική οργάνωση των 80.000 υπαλλήλων παιδικής φροντίδας κατέληξε σε συλλογική σύμβαση διετούς διάρκειας που καλύπτει την περίοδο από την 1η του φετινού χρόνου και προνοεί αύξηση μισθών 5.25% με το 2.25% καταβλητέο από την 1η Ιουλίου και εφάπαξ καταβολή 185 ευρώ. Η σύμβαση προνοεί επίσης κλήση σε εργασία με μικρή προειδοποίηση αλλά περιλαμβάνει και πρόνοιες ανακούφισης των απασχολουμένων με μακρό ωράριο εργασίας.

 

Ολλανδία

Ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των μελών τους και των εντατικών διαπραγματεύσεων με τους αρμοδίους οι δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις της Ολλανδίας θέτουν στα μέλη τους για έγκριση την πρόταση στην οποία κατέληξαν για νέα συλλογική σύμβαση, η οποία καλύπτει 11.8000 δημοσίους υπαλλήλους.

 

Η σύμβαση η οποία καλύπτει την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2018 μέχρι τον Ιούλιο του 2020 προνοεί αύξηση απολαβών 3% από την 1η Ιουλίου 2018, 2% από την 1η Ιουλίου 2019 και 1% από την 1η Ιανουαρίου 2020. Περιλαμβάνει επίσης συμπληρωματική καταβολή εφάπαξ ποσού 450 ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2019. Συνολικά οι αυξήσεις ανέρχονται σε 7% και πλέον. Η συμφωνία περιλαμβάνει πρόνοιες διασφάλισης της απασχολησιμότητας, επιλογές για άδεια απουσίας ή αντικατάστασης της με καταβολή φιλοδωρήματος.

 

Κροατία

Δημοσιοϋπαλληλικές συνδικαλιστικές οργανώσεις διοργάνωσαν στο Ζάγκρεμπ και τη Ριέκα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των υπαλλήλων παιδικής φροντίδας από τα 65 στα 67 χρόνια. Η συνδικαλιστική πλευρά τονίζει ότι η κυβερνητική πρόταση για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης παραγνωρίζει τη φύση του επαγγέλματος τη παιδικής φροντίδας που περιλαμβάνει και τις συνεχώς αναβαθμιζόμενες ανάγκες για πνευματική και φυσική ικανότητα των απασχολουμένων στον ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα της παιδικής φροντίδας.

 

Βουλγαρία

Στις 2 Μαΐου τέθηκε σε εφαρμογή νέα συλλογική σύμβαση διετούς διάρκειας για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών υδάτων. Η σύμβαση περιλαμβάνει πρόνοιες για αυξήσεις μισθών, ελάχιστου εισοδήματος και επιδομάτων νυκτερινής εργασίας. Περιλαμβάνει επίσης πρόνοια για προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών από απολύσεις, αύξηση ετήσιας άδειας με απολαβές για γονείς όπως και πρόνοια για διοργάνωση σε ετήσια βάση εβδομάδας αθλητικών εκδηλώσεων για όλους τους εργαζόμενους του τομέα.

 

Κόσσοβο

Οι δημοσιοϋπαλληλικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αντέδρασαν με οργή κατά των προτάσεων της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του μισθολογικού συστήματος του δημόσιου τομέα οι οποίες αγνοούν πλήρως τις εισηγήσεις που κατέθεσε η συνδικαλιστική πλευράς για τις επιβαλλόμενες αλλαγές στο μισθολογικό. Μεταξύ των απορριπτέων κυβερνητικές προτάσεων δεν περιλαμβάνεται μόνο ο προκλητικός διπλασιασμός του μισθού του πρωθυπουργού και μεγάλες αυξήσεις των απολαβών των κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων αλλά και ευρύτατες αλλαγές οι οποίες κατά την εκτίμηση των Συντεχνιών δεν αντικατοπτρίζουν ορθά τις ικανότητες, τις ειδικεύσεις και τα προσόντα των μελών τους.

 

Η Συντεχνία των υπαλλήλων φροντίδας υγείας τονίζει ότι τελικά ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών προτάσεων οι ειδικοί ιατροί θα καταλήξουν να έχουν μισθούς χαμηλότερους από τους μισθούς οδηγών σε ορισμένα ιδρύματα και απειλεί με απεργιακές κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται διαπραγμάτευση.

 

Ουκρανία

Η συνομοσπονδία δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων καλεί την Ουκρανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση του ελάχιστου μισθού σε συσχετισμό με τον τρέχοντα υπολογισμό για μισθό εξασφάλισης των προς το ζην. Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι η αύξηση του ελάχιστου μισθού το 2017 στο ποσό των 104 ευρώ ικανοποιούσε τόσο τις ανάγκες διαβίωσης όσο και την οικονομική άνοδο. Όμως τον Ιανουάριο 2018 η αύξηση στα 121 ευρώ δεν καλύπτει τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν και οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονταν σε 130 ευρώ την ίδια περίοδο και ήδη τον Απρίλιο ανήλθαν σε 137 ευρώ.

 

Η συνδικαλιστική πλευρά τονίζει ότι με βάση τις απολαβές τους το 20% των εργαζομένων συγκαταλέγονται στην κατηγορία των απόρων και αναμένει από την επίσημη πλευρά να υλοποιήσει υπόσχεσή της για αύξηση του ελάχιστου μισθού σε 136 ευρώ το δεύτερο τέταρτο του τρέχοντος έτους μένοντας πιστή στη δέσμευσή της.