Ανακοίνωση για την 1η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την 3η Ηλικία
Η 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων και συνταξιούχων, δεν αποτελεί για τον Κλάδο μας ημέρα τυπικών εορτασμών, αλλά ημέρα δυναμικής διεκδίκησης και αγώνα προάσπισης των δικαιωμάτων μας. Ταυτόχρονα τιμούμε και τις προηγούμενες γενιές που με τον μόχθο και την προσφορά τους έχτισαν το παρόν του τόπου μας.
Ως συνδικαλιστικό κίνημα, αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την περιθωριοποίηση και υποτίμηση των συνταξιούχων.
Σήμερα, πέραν από τις γνωστές προκλήσεις της ακρίβειας και της ανάγκης για ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , κατάλληλη στέγαση και μακροχρόνια φροντίδα, βρισκόμαστε και αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά από μέρους των τραπεζών.
Καταγγέλλουμε τη ρατσιστική συμπεριφορά των τραπεζών σε βάρος των συνταξιούχων, με κριτήριο την ηλικία και εκφράζουμε την αγανάκτηση μας.
Η άρνηση των τραπεζών να παραχωρούν στους συνταξιούχους δάνεια και άλλες πιστωτικές διευκολύνσεις, με μόνη δικαιολογία την ηλικία, είναι πράξη απαράδεκτη, αυθαίρετη και μέτρο δυσμενούς διάκρισης σε βάρος ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Είναι ένα ρατσιστικό μέτρο, που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συμβάλλει στον κοινωνικό αποκλεισμό των συνταξιούχων.
Η ηλικία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Οι συνταξιούχοι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
- Απαιτούμε εδώ και τώρα τον άμεσο τερματισμό των ηλικιακών διακρίσεων από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα.
- Απαιτούμε την παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών αρχών για την εξάλειψη αυτών των αυθαίρετων πρακτικών.
- Απαιτούμε ίση και δίκαιη μεταχείριση για όλους τους πολίτες , χωρίς αποκλεισμούς με βάση την ηλικία.
Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειες μας μέχρι τη δικαίωση, όπως έγινε και με τα ασφάλιστρα ευθύνης έναντι τρίτου για τους ηλικιωμένους οδηγούς.
Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, καλούμε όλα τα μέλη μας και όλους τους συνταξιούχους, να μελετήσουν τις πρόνοιες του νέου νόμου 71(1) του 2026 για την ασφάλιση ευθύνης έναντι τρίτου, και σε περίπτωση που οι ασφαλιστικές εταιρείες εφαρμόσουν δυσμενή μέτρα εναντίον τους, να αντιδράσουν, σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει στους οδηγούς η νέα νομοθεσία. Όσοι χρειαστούν βοήθεια καλούνται να προστρέξουν στην ηγεσία του Κλάδου μας.
Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου Συνταξιούχων
Τελευταία Νέα







