Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

·         Στράτης Ματθαίου: Δεν είμαστε κατά της μεταρρύθμισης, είμαστε υπέρ της επιτυχημένης εφαρμογής της

 

Με στόχο να εντοπιστούν εγκαίρως τα προβλήματα και να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των δημοσίων υπαλλήλων, η ΠΑΣΥΔΥ διοργάνωσε την Τετάρτη, 7/2/2024, ημερίδα με αντικείμενο το μείζον θέμα της Μεταρρύθμισης και της εφαρμογής του νέου συστήματος αξιολόγησης στη Δημόσια Υπηρεσία.

 

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ κύριοι ομιλητές ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) Γιώργος Παπαγεωργίου και η Μαρία Κλεάνθους, Πρώτη Λειτουργός του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ).

 

Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου ανέδειξε ότι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας συνιστά διακηρυγμένη θέση της ΠΑΣΥΔΥ, αρκεί να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας. Ο κ. Ματθαίου εξήγησε ότι τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, κατέστη αναγκαίο να προωθηθούν σε συνθήκες πίεσης και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και για αυτό και η ΠΑΣΥΔΥ απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας αναβολή ενός έτους στην εφαρμογή της νομοθεσίας. «Δεν είμαστε εναντίον της μεταρρύθμισης όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί από κάποιους. Τουναντίον, είμαστε υπέρ της επιτυχημένης εφαρμογής της. Σκοπός μας είναι να μας δοθεί η δυνατότητα να επιλύσουμε σειρά προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί, ώστε να μπορέσουμε με προσεγμένα βήματα να οδηγηθούμε στην επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Αναφερόμενος στο νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, σημείωσε ότι η ΠΑΣΥΔΥ διαχρονικά τασσόταν υπέρ της αλλαγής του συστήματος αξιολόγησης, για να αποφευχθεί το φαινόμενο της ισοπεδωτικής κρίσης της απόδοσης των υπαλλήλων, αφού η αξιολόγηση αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο τόσο για την ανάπτυξη του εργαζόμενου όσο και για τη διασφάλιση της αξιοκρατίας στις προαγωγές. Πλην όμως, όπως είπε ο κ. Ματθαίου, ο τρόπος με τον οποίο έχει προωθηθεί η σοβαρότερη ίσως πτυχή της μεταρρύθμισης, δεν είναι ο ενδεδειγμένος. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η εκπαίδευση των αξιολογούντων γίνεται ετεροχρονισμένα και κυρίως στο γεγονός ότι δεν δόθηκε η ευκαιρία δοκιμαστικής/πιλοτικής εφαρμογής του νέου συστήματος, πρακτική που είθισται να ακολουθείται για τέτοιου είδους σοβαρές μεταρρυθμίσεις. «Είναι ορατός ο κίνδυνος οι διενεργούμενες αξιολογήσεις να μη συνάδουν με βασικές πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας, αφού η διαδικασία της αξιολόγησης είναι συνεχής και αδιάλειπτη για το υπό αξιολόγηση έτος και δεν διενεργείται μηχανικά μετά τη λήξη του», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Ματθαίου. Μάλιστα προειδοποίησε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για σειρά ενστάσεων και αμφισβητήσεων για το περιεχόμενο των αξιολογήσεων ή ακόμα και για δικαστικές προσφυγές. 

 

«Την ανησυχία μας επιτείνει και το γεγονός ότι οι διενεργούμενες αξιολογήσεις για το 2023 θα είναι οι μόνες που θα ληφθούν υπόψη κατά την πλήρωση θέσεων προαγωγής για το 2024. Επιπρόσθετα, έντονο προβληματισμό προκαλούν οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι δόθηκαν οδηγίες για περιορισμό της βαθμολόγησης από το 6 μέχρι το 8», επεσήμανε ο κ. Ματθαίου.

 

Τους γενικούς στόχους και επιδιώξεις της μεταρρύθμισης ανέλυσε μιλώντας στην ημερίδα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή η μεταρρύθμιση είναι βασικός πυλώνας της ευρύτερης αναπτυξιακής πολιτικής του κράτους, γι’ αυτό και περιλήφθηκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως επεσήμανε, η μεταρρύθμιση επιτεύχθηκε μετά από πολύχρονη προσπάθεια και εποικοδομητικές συζητήσεις και στοχεύει στην αλλαγή κουλτούρας στη Δημόσια Υπηρεσία, την ενίσχυση των δεξιοτήτων και τη συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, την εμπέδωση της αξιοκρατίας, την εισαγωγή σύγχρονων εργαλείων αξιολόγησης για σκοπούς προαγωγής και την ενίσχυση της κινητικότητας. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, το προηγούμενο πλαίσιο οδηγούσε σε ισοπεδωτική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, προκαλώντας δυσλειτουργίες και καθιστώντας τη Δημόσια Υπηρεσία ευάλωτη σε πολιτικές παρεμβάσεις.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΥ, Γιώργος Παπαγεωργίου παρουσίασε στην ημερίδα τις νέες ρυθμίσεις που θα ισχύουν και χαιρέτισε την απόφαση της ΠΑΣΥΔΥ να διοργανώσει την ημερίδα για τη μεταρρύθμιση σε αυτό το χρονικό σημείο, κάνοντας λόγο για την πιο κρίσιμη στιγμή της Δημόσιας Υπηρεσίας. Όπως είπε, η μεταρρύθμιση είναι προϊόν μακροχρόνιας διαβούλευσης, ενώ στάθηκε στην εποικοδομητική συμβολή της ΠΑΣΥΔΥ. Διαχρονικά, ανέδειξε ο κ. Παπαγεωργίου, όλες οι αλλαγές που έγιναν στη Δημόσια Υπηρεσία, προωθήθηκαν με τη συνετή και εποικοδομητική στάση της ΠΑΣΥΔΥ.

 

Τις πρόνοιες της νομοθεσίας για το νέο σύστημα αξιολόγησης παρουσίασε η Πρώτη Λειτουργός του ΤΔΔΠ, Μαρία Κλεάνθους. Όπως αναφέρθηκε από την κα Κλεάνθους, το νέο σύστημα αξιολόγησης αποσκοπεί στην εκτίμηση της καταλληλόλητας των υπαλλήλων για σκοπούς προαγωγής και παράλληλα στην υποβοήθηση της ανάπτυξης των ικανοτήτων τους για βελτίωση της απόδοσής τους και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της λειτουργίας και αποδοτικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας.

 

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων ακολούθησε υποβολή ερωτήσεων προς τους ομιλητές από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα και συζήτηση.


Ακολουθούν οι ομιλίες/παρουσιάσεις των ομιλητών:

- Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΠΑΣΥΔΥ, Στράτη Ματθαίου


- Ομιλία Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Γιώργου Παντελή, με θέμα: "Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας: Γενικοί Στόχοι και Επιδιώξεις"