Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Με την είσοδο της νέας χρονιάς βρισκόμαστε ξανά, ένα χρόνο σχεδόν μετά, σε μια κατάσταση όχι πλέον πρωτόγνωρη, ένα lockdown. Ένα lockdown εξ αιτίας μιας πανδημίας, η οποία έχει επηρεάσει και συνεχίζει να στιγματίζει όλους αλλά και τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά. Μια πανδημία η οποία απειλεί όχι μόνο τις ζωές μας, άλλα και ό,τι άλλο αφορά αυτήν. Απλά, καθημερινά πράγματα και συνήθειες που μέχρι πριν ένα χρόνο θεωρούσαμε δεδομένα, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα γκρεμίστηκαν σαν χάρτινος πύργος. Δεν υπάρχει άνθρωπος σε ολόκληρο τον πλανήτη που να μην έχει επηρεαστεί από αυτή την πανδημία. Ελεύθερη διακίνηση, προσωπικές σχέσεις και επαφές, εργασία, καθημερινές, απλές συνήθειες, όλα απέκτησαν άλλο νόημα και τρόπο έκφρασης.

 

Προσωπικά και με την επιπλέον ιδιότητα του λειτουργού υγείας σαν Τεχνολόγος Ακτινολόγος στο Νοσοκομείο αναφοράς, από την πρώτη στιγμή βρέθηκα μαζί με όλους τους άλλους συνάδελφους στην πρώτη γραμμή. Μαχητές πρώτης γραμμής, απέναντι σε έναν εχθρό για τον οποίο δεν γνωρίζαμε τίποτα, έναν εχθρό ο οποίος δεν ξέραμε ούτε πώς ούτε πού θα κτυπήσει. Έναν εχθρό, από τον οποίο δεν γνωρίζαμε ούτε πώς να προστατευτούμε ούτε εμείς αλλά ούτε οι δικοί μας άνθρωποι. Ένας ιός και μια ασθένεια που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα άλλαξε τα πάντα στην εργασία μας και τον τρόπο που δουλεύαμε. Αποστασιοποίηση, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, απολυμάνσεις... έγιναν ξαφνικά η ρουτίνα μας. Η άμεση επαφή με ασθενείς με COVID-19 και η εικόνα που βλέπαμε στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας μας έκαναν να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και ένταση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Όταν αναπόφευκτα σε κάποια φάση ασθένησαν και κάποιοι συνάδελφοι ,τότε τα δεδομένα άλλαξαν άμεσα. Με λιγότερα άτομα, οι βάρδιες και οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν σημαντικά όπως και η πίεση στη δουλειά. Μια πίεση, σωματική αλλά πολύ περισσότερο ψυχολογική, η οποία μας έφτασε πολύ γρήγορα στα όριά μας. Μια πίεση την οποία δυστυχώς άθελα μας μεταφέραμε και στις οικογένειές μας. Μια πίεση η οποία ασυναίσθητα άλλαζε μέρα με τη μέρα τις συμπεριφορές μας. Κάτι φυσικά το οποίο πριν ξεφύγει από τον έλεγχό μας έπρεπε να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Η λύση μια και ακραία. Πολλοί από εμάς φύγαμε από τα σπίτια μας και μέναμε μόνοι μας σε δωμάτια που μας παραχωρήθηκαν από διάφορους οργανισμούς. Η στέρηση των οικογενειών μας και η καθόλου επαφή μαζί τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αίσθημα πρωτόγνωρο και σκέψη αδιανόητη. Η στέρηση του συντρόφου μας, των παιδιών μας, μιας αγκαλιάς, ενός χαμόγελού τους, τρομακτικές σκηνές φαντασίας, αλλά ταυτόχρονα τόσο αληθινές. Ήταν όμως κάτι που έπρεπε να γίνει, τόσο για την προστασία της υγείας τους, λόγω της δίκης μας αυξημένης επαφής με επιβεβαιωμένα κρούσματα, όσο και για την δική μας συγκέντρωση στη σωστή και ολοκληρωμένη εκτέλεση της δουλείας μας.

 

Το πρώτο κύμα της πανδημίας πέρασε. Βρίσκοντας μας όλους σώους, δυνατότερους και ακόμα πιο ετοίμους για τη συνέχεια αυτού του πολέμου. Μιας μάχης και ενός πολέμου που σαν λειτουργοί υγείας δεν δεχόμαστε με τίποτα να μη βγούμε νικητές. Προσωπικά και πιστεύοντας ότι εκφράζω το 100% όλων των συναδέλφων που μάχονται στην πρώτη γραμμή, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μας με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον άγνωστο αυτό εχθρό. Το 2021 μας βρίσκει αντιμέτωπους με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο όμως είμαστε σίγουροι ότι θα το ξεπεράσουμε και αυτό. Στην εξορία ξανά, πάλι μακριά από τα σπίτια μας, ταγμένοι στο καθήκον για την υγεία και τη βοήθεια των συνανθρώπων μας. Όλοι μαζί, μαχητές πρώτης γραμμής αλλά και ο απλός κόσμος βοηθώντας με την τήρηση των απλών μέτρων προστασίας μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 

Ευχή μου για το νέο έτος, είναι να βρεθεί όσο το δυνατό συντομότερα η θεραπεία για αυτή την ασθένεια, ώστε όλοι να καταφέρουμε να επιστρέψουμε στις ζωές και την καθημερινότητά μας όπως την γνωρίζαμε παλιά, κοντά στους δικούς μας ανθρώπους και όσους αγαπάμε.

 

Του Παναγιώτη Καλαφάτη
Τεχνολόγου Ακτινολόγου
στο Νοσοκομείο αναφοράς