Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, είχε ο Γενικός Γραμματέας, συν. Στράτης Ματθαίου, την περασμένη Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020. Από επίσημης πλευράς στη συνάντηση συμμετείχε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και το Γενικό Γραμματέα συνόδευσε και ο Πρόεδρος της Οργάνωσής μας, συν. Αντώνης Κουτσούλλης.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη το συν. Στράτη Ματθαίου για την εκλογή του στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα και για την ανάληψη των καθηκόντων του και o συν. Γ.Γ. σε απάντηση διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο ότι η ΠΑΣΥΔΥ θα αντιμετωπίζει τα διάφορα θέματα που αναφύονται όπως είναι διαχρονικά η συμπεριφορά της, πάντοτε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που έχει θέσει η Οργάνωσή μας στις προτεραιότητές της για την εξεύρεση λύσης και συγκεκριμένα στο θέμα της μη ύπαρξης Συνταξιοδοτικού Σχεδίου για όσους προσλήφθηκαν μετά την 1.10.2011, της Μονιμοποίησης των συναδέλφων Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου (ΕΑΧ) και της Μεταρρύθμισης και Εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας.

 

Σε σχέση με το Συνταξιοδοτικό ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να κατατεθεί πολύ σύντομα πρόταση από την επίσημη πλευρά προς τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των κρατικών υπαλλήλων, η οποία θα αποτελέσει το έναυσμα για ουσιαστικό διάλογο και επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, για κοινό αίτημα της ΠΑΣΥΔΥ, των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, που καθορίστηκε στη συνάντηση των Οργανώσεων στα γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ στις 19 Οκτωβρίου 2020. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Οικονομικών αντιλαμβάνονται πλήρως ότι είναι επιβεβλημένο να αρθεί η αδικία που υφίσταται για τους συναδέλφους που προσλήφθηκαν μετά την 1.10.2011, οι οποίοι παραμένουν ανασφάλιστοι.

 

Αναφορικά με το θέμα της μονιμοποίησης των συναδέλφων ΕΑΧ η επίσημη πλευρά εξέφρασε πρόθεση και προθυμία να συνεργαστεί με την Οργάνωσή μας για επίτευξη λύσης. Και από τις δύο πλευρές συμφωνήθηκε η έναρξη μιας σειράς ενεργειών και προσπαθειών σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, για να τροχοδρομηθεί το ζήτημα προς επίλυση το συντομότερο δυνατό.

 

Συζητήθηκε επίσης και η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας με επίκεντρο το σύστημα αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων. Κοινή άποψη και των δύο πλευρών είναι ότι το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης έχει πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο του. Τονίστηκε η ανάγκη για τροποποίηση του υφιστάμενου τρόπου αξιολόγησης, με σκοπό να εφαρμοστεί ένα νέο, λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα αμείβει τους καλύτερους και θα αποτελεί κίνητρο για τους υπαλλήλους για συνεχή βελτίωσή τους. Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε επίσης από τον Γενικό Γραμματέα ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης πρέπει να τεθεί ευθύς εξαρχής πάνω σε σωστές και γερές βάσεις, για να λειτουργεί αποδοτικά και εποικοδομητικά. Με στόχο τη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος συμφωνήθηκε όπως η ΠΑΣΥΔΥ καταθέσει εισηγήσεις για τροποποιήσεις και βελτιώσεις του σχεδίου αξιολόγησης υπό συζήτηση.

 

Ο Γενικός Γραμματέας έθεσε στον Πρόεδρο και τον Υπουργό Οικονομικών την επιτακτική ανάγκη για υποστήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων με συνεχή αναβάθμισή τους, ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Διευκρινίστηκε από μέρους της Οργάνωσής μας ότι σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, τότε τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν, κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ιδιωτικοποίηση του αγαθού της υγείας.

 

Αναφέρθηκε επιπλέον ότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αποδείξει πολλάκις την ανάγκη ύπαρξής τους και την αδιαμφισβήτητη αξία τους, ειδικά τους τελευταίους επτά μήνες με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόσφατο παράδειγμα αποτέλεσε επίσης και η περίθαλψη στο Μακάρειο Νοσοκομείο των οκτώ ασθενών, που είχαν μολυνθεί μετά από επέμβαση καταρράκτη σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Παράλληλα λέχθηκε ότι κρίνεται απαραίτητο ο ΟΚΥπΥ να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον Οργανισμό και λειτουργούν εις βάρος της ομαλής λειτουργίας του ΓεΣΥ και αποδυναμώνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

 

Eκφράστηκε ικανοποίηση και από τις δύο πλευρές για τη σύγκληση απόψεων που εντοπίστηκε στα κύρια θέματα που αφορούν στους δημοσίους υπαλλήλους και γενικότερα τη δημόσια υπηρεσία και επαναβεβαιώθηκε η ετοιμότητα για τροχοδρόμηση της επίλυσης των θεμάτων που συζητήθηκαν στο πλαίσιο μίας αγαστής συνεργασίας.