Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Δεν υπάρχει χώρα για τα γηρατειά

Joseph E. Davis

Η επισκόπηση σκαντζόχοιρου (Φθινόπωρο 2018)

(Τόμος 20 | Τεύχος 3)

 

Ανεξάρτητα από το πώς θα σηματοδοτήσουμε την αρχή του, το "γηρατειό", όπως είπε ο αγγλικός κοινωνιολόγος John Vincent, "είναι πάντα η περίοδος ζωής πριν από το θάνατο." 1 Ο Δανός φιλόσοφος Søren Kierkegaard το χαρακτήρισε «το βράδυ της ζωής» όταν η ζωή ξεπερνά το απόγευμα της, αλλά δεν είναι ακόμη στο τέλος της. 2 Η γήρανση είναι μια πολιτιστική κατηγορία, διαμορφωμένη από δίκτυα συγγένειας, οικονομικά συστήματα και βασικούς προσανατολισμούς της αξίας, και όχι από ένα στάδιο καθορισμένο από συγκεκριμένους βιολογικούς όρους. Το τέλος της γήρας, ωστόσο, το τελευταίο στάδιο, είναι πάντα αυτός ο σκοπός που ονομάζουμε θάνατο. Το νόημά της διαμορφώνεται με τη σειρά του από τους τρόπους με τους οποίους ο ίδιος ο θάνατος είναι πολιτισμικά κατανοητός.

Στην κοινωνία μας, για να έρθουμε άμεσα στο μυαλό μου, το γήρας γίνεται κατανοητό και πλαισιωμένο με τρόπους που οδηγούν αναπόφευκτα στην υποτίμηση του. Η κατάστασή του είναι χαμηλή και αναμφίβολα μειώνεται. Στο πρόσωπό του, ένας τέτοιος ισχυρισμός μπορεί να ακούγεται απαίσιος. Σίγουρα, το αντίθετο είναι αλήθεια. Από το ασφαλιστικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης στον νόμο Αμερικανών με Αναπηρίες, από τις θετικές απεικονίσεις ηλικιωμένων στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης έως το εγγύς προσδόκιμο ζωής, είναι αναμφισβήτητα η χρυσή εποχή των χρυσών χρόνων, η εποχή των "No Limits. Δεν υπάρχουν ετικέτες ", για να παραθέσετε ένα slogan του AARP. Το πεδίο της ταυτότητας με τους ηλικιωμένους είναι ευρύ, αυτή τη φορά της ζωής αντιμετωπίζεται με δημόσιο σεβασμό, και εκτεταμένες υποστηρίξεις και καταλύματα για να ζουν καλά παρέχονται. Με ποια ζοφερή προοπτική ή ρομαντισμό του παρελθόντος μπορούμε να μην δούμε αυτή την προφανή πρόοδο;

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν πολλές βελτιώσεις στην υλική ευημερία και την υγεία των ηλικιωμένων. Αλλά αυτές οι "νέες θετικές εικόνες της γήρανσης", οι οποίες, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Stephen Katz, "απεικονίζουν τη δραστηριότητα, την αυτονομία, την κινητικότητα, την επιλογή και την ευημερία, παραβιάζοντας τα παραδοσιακά ζοφερά στερεότυπα της παρακμής, της ελάττωσης και της εξάρτησης" τις προσδοκίες και τις υποχρεώσεις τους.3 Αυτές οι νέες εικόνες αρνούνται στο τελευταίο στάδιο της ζωής το δικό τους νόημα και χαρακτήρα. Και χωρίς αυτούς, η γήρανση δεν μπορεί να έχει αξιοπρεπή στάση.

Σε άλλες εποχές και σε άλλα μέρη, οι παραδοσιακοί τρόποι ζωής, η κοινωνική ταξινόμηση και η μεταφυσική τάξη έδωσαν τη μορφή και τη συνοχή στην πορεία της ζωής. Στην εποχή μας, όλη αυτή η δομή έχει εξασθενίσει όλο και περισσότερο ή έχει εξαφανιστεί εντελώς: ιεροτελεστίες διέλευσης και άλλες τελετουργικές οριοθετήσεις. ονομάζοντας τα έθιμα που συνδέουν τις γενεές. καθήκον στους προγόνους. ιεραρχίες που τιμούν το γήρας και τη σοφία. εκτεταμένα δίκτυα συγγένειας · κοινωνική ενσωμάτωση των ηλικιωμένων · κοινωνικές πρακτικές που επιτηρούν τη θλίψη. τέχνες του πόνου και του θανάτου. Δεν ειναι απαραίτητο να γίνουμε συναισθηματικοί ή να εξιδανικεύσουμε προηγούμενες πολιτιστικές διαμορφώσεις για να αναγνωρίσουμε τη σχετική μας φτώχεια σε αυτόν τον τομέα. Όταν πρόκειται για τη γήρανση, την ασθένεια και το θάνατο, ελάχιστα παραμένουν σε μας κοινής σημασίας ή κοινών κοινωνικών τελετουργιών.

 

Αυτή η φτώχεια είναι ένα πολιτιστικό πρόβλημα. Το βράδυ της ζωής επαναπροσδιορίζεται από επιταγές που δεν είναι καινούργιες, αλλά πιέζονται ολοένα και περισσότερο στους ηλικιωμένους. Μια τέτοια δύναμη είναι η ανησυχία για τη βιωσιμότητα των δημόσιων προγραμμάτων που παρέχουν εισόδημα και ασφάλιση υγείας για τους ηλικιωμένους. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανησυχίας και η δημόσια συζήτηση που προκύπτει αποτελούν μια αυξανόμενη αίσθηση δημοσιονομικής κρίσης και απαιτεί μεταρρυθμίσεις μείωσης του κόστους. Η μετέπειτα διατύπωση των οικονομικών προτεραιοτήτων και των πολιτικών για τη γήρανση, με τη σειρά της, ενισχύει, μια άλλη δύναμη που κατακλύζει το γήρας: την αυξανόμενη ιατροποίηση των ζωών των ηλικιωμένων ενηλίκων. Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του αυξανόμενου κόστους ενημερώνονται και δουλεύουν παράλληλα με την πίεση για την εφαρμογή προσπαθειών πρόληψης και αλλαγών στον τρόπο ζωής, για τη θέσπιση νέων και άκαμπτων καθηκόντων παρακολούθησης της υγείας και αυτοδιαχείρισης.

 

Η τάση προς την ιατροποίηση συσσωρεύεται με μια ακόμη δύναμη: την εμπορευματοποίηση του γήρατος. Η εμπορευματοποίηση ενθαρρύνει και ενημερώνει τις επιταγές για τη βελτιστοποίηση του εαυτού και του σώματος, που πραγματοποιούνται μέσα από τεράστιες νέες βιομηχανίες αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των παρενεργειών. Δημόσια πολιτική, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμπορευματοποίηση: Όλες αυτές οι δυνάμεις και περισσότερο δημιουργούν νέα πρότυπα και προσδοκίες για τη γήρανση και συμβάλλουν στην υποτίμηση της.

Σε άλλες εποχές και σε άλλα μέρη, οι παραδοσιακοί τρόποι ζωής, η κοινωνική ταξινόμηση και η μεταφυσική τάξη έδωσαν τη μορφή και τη συνοχή στην πορεία της ζωής. Στην εποχή μας, όλη αυτή η δομή έχει εξασθενίσει όλο και περισσότερο ή έχει εξαφανιστεί εντελώς: ιεροτελεστίες διέλευσης και άλλες τελετουργικές οριοθετήσεις. ονομάζοντας τα έθιμα που συνδέουν τις γενεές. καθήκον στους προγόνους. ιεραρχίες που τιμούν το γήρας και τη σοφία. εκτεταμένα δίκτυα συγγένειας · κοινωνική ενσωμάτωση των ηλικιωμένων · κοινωνικές πρακτικές που επιτηρούν τη θλίψη. τέχνες του πόνου και του θανάτου. Δεν ειναι απαραίτητο να γίνουμε συναισθηματικοί ή να εξιδανικεύσουμε προηγούμενες πολιτιστικές διαμορφώσεις για να αναγνωρίσουμε τη σχετική μας φτώχεια σε αυτόν τον τομέα. Όταν πρόκειται για τη γήρανση, την ασθένεια και το θάνατο, ελάχιστα παραμένουν σε μας κοινής σημασίας ή κοινών κοινωνικών τελετουργικών. Αλλά μια υποτιμημένη γήρανση δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από οικονομικές, ιατρικές ή εμπορικές πιέσεις. Η πρόκληση είναι βαθύτερη. Περιλαμβάνει βασικούς πολιτιστικούς προσανατολισμούς - τον χρόνο, τη συγγένεια, την κοινωνική οργάνωση, τους υπερβατικούς και τους αξιακούς όρους σχετικά με το τι είναι καλό να κάνουμε και καλό να είμαστε. Βλέποντας τις περιστάσεις μας, απαιτούνται σαφώς να ρωτήσουμε γιατί θεωρούμε τη γήρανση και το θάνατο ως πραγματικότητα που πρέπει να κρύβουμε, γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αναπόφευκτη παρακμή μας και γιατί δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την αίσθηση του εαυτού μας ενάντια στην εξάρτηση, την αναπηρία και ένα σώμα γήρανσης.

 

Βρισκόμαστε σήμερα με μια κατασκευή γήρατος που χτίστηκε σύμφωνα με μια ανυπόφορη πολιτισμική λογική.4 Αυτή η λογική και οι αναπόφευκτες συνέπειές της γίνονται σαφείς σε διάφορες παραστάσεις γήρατος και γήρανσης που θα εξετάσω παρακάτω: πρώτον, στη λαϊκή κουλτούρα (συγκεκριμένα στο ένα δημοφιλές ιστολόγιο για άτομα άνω των εξήντα). Δεύτερον, στον γεροντολογικό λόγο της «επιτυχημένης γήρανσης» και στην αντιγηραντική ιατρική. και τρίτον, στη ρητορική που ανησυχεί για μια αυξανόμενη "επιδημία μοναξιάς".

Μια επιδημία μοναξιάς

Δεν υπάρχει ζάχαρη που καλύπτει την εμπειρία της γήρανσης, την ημέρα μας ή οποιαδήποτε άλλη. Για παράδειγμα, σε ένα κήρυγμα για τις «αναπηρίες και ανέσεις της γήρας», που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1805, ο πάσχων εβδομήντα πέντε ετών μιας εκκλησιαστικής εκκλησίας στη Μασαχουσέτη παρέχει μια νηφάλια περιγραφή της γήρας ως " «Με την ηλικία μας παρατηρούμε μια αποσύνθεση της σωματικής μας δύναμης:« Η συνήθης εργασία μας γίνεται βαριά ... οι πόνοι εισβάλλουν στο πλαίσιο μας ... ο ύπνος μας, συχνά διακοπεί, μας ανανεώνει λιγότερο από ό, τι μέχρι τώρα ... το φαγητό μας είναι λιγότερο ευχάριστο ... το βλέμμα είναι στρωμένο και τα αυτιά μας βαρετά. "Παράλληλα με αυτή την παρακμή, σημειώνει ο πάστορας, βιώνουμε συχνά βαθμιαία απώλεια συντρόφων και κοινωνικές επισκέψεις και αύξηση της απομόνωσης. Επιπλέον, προς το μειονέκτημα μας, «αντιπαραβάλλουμε το παρόν μας με την προηγούμενη κατάστασή μας» των ενεργών δυνάμεων και «όχι μόνο η μνήμη του παρελθόντος, αλλά και η πρόνοια για το μέλλον, επιδεινώνει την καταστροφή του ηλικιωμένου».

 

Στη μοναξιά του θανάτου, ο κοινωνιολόγος Norbert Elias υποστηρίζει ότι, με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι εξασθενημένοι δεσμοί και άλλα κοινά χαρακτηριστικά των επομένων ετών έχουν επιδεινωθεί από την αυξημένη εξατομίκευση και την απομόνωση της «γήρανσης και θανάτου από την κοινότητα των ζωντανών». "Στη σύγχρονη κοινωνία, υποστηρίζει ο Ηλίας, οι ηλικιωμένοι" ωθούνται όλο και περισσότερο πίσω από τις σκηνές της κοινωνικής ζωής ", μια διαδικασία που εντείνει την υποτίμηση, τη συναισθηματική απομόνωση και την απώλεια κοινωνικής σημασίας. Μια φυσική και θεσμική απομόνωση και μια διαδεδομένη πολιτισμική τάση να «κρύβουν το αμετάκλητο τελείωμα της ανθρώπινης ύπαρξης» έχουν καταστήσει πιο δύσκολο για αυτούς και τους γύρω τους να σχετίζονται, να κατανοούν και να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Οι ηλικιωμένοι και οι θάνατοι είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν τη βοήθεια και την αγάπη που χρειάζονται, και πιο επιρρεπείς σε διαφορετικές μορφές μοναξιάς και οδυνηρά συναισθήματα μη σημασίας. "Ποτέ πριν," γράφει ο Ηλίας, "οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τόσο αθόρυβα και υγιεινά όσο σήμερα στις πιο ανεπτυγμένες κοινωνίες και ποτέ σε κοινωνικές συνθήκες που τόσο προωθούν τη μοναξιά" 19.

Τα τελευταία χρόνια, η μοναξιά των ηλικιωμένων έχει λάβει αυξημένη προσοχή από το κοινό, μερικές φορές κάτω από το κεφάλαιο μιας «επιδημίας μοναξιάς». Παρόλο που αυτή η «επιδημία» δεν πλήττει μόνο τους ανθρώπους στη μετέπειτα ζωή, μεγάλο μέρος της συζήτησης για αυτό, απαντήσεις, τείνει να επικεντρώνεται στους ηλικιωμένους. Τα δημοφιλή άρθρα και τα βιβλία αναγνωρίζουν έναν αριθμό κοινωνικών αλλαγών ως παράγοντες που συμβάλλουν. Μεταξύ αυτών είναι τα υψηλά ποσοστά διαζυγίου, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθερού ανοίγματος στο ποσοστό των πενήντα "γκρίζων διαζυγίων", των μικρότερων οικογενειών και των δικτύων εκτεταμένων οικογενειών, περισσότερων μονομελών νοικοκυριών και λιγότερων ευκαιριών για κοινωνικές δραστηριότητες.

 

Οι συντελεστές της δημόσιας συζήτησης πλαισιώνουν την ίδια τη μοναξιά ως ένα είδος ιατρικής πάθησης ή διαταραχής: Είναι κάτι που «πάσχει από», εν μέρει κληρονομικό, που έχει χαρακτηριστικά «συμπτώματα» και «παράγοντες κινδύνου», μπορεί να γίνει «χρόνια» και πρέπει να "αντιμετωπίζονται". Όπως και άλλα ζώα, όπως τα ψάρια, τα ποντίκια και τα λιβάδια των λιβαδιών, «εξελίξαμε ως κοινωνικά πλάσματα», μας υπενθυμίζουν αυτοί οι συγγραφείς. Συνεπώς, κυριολεκτικά θανατηφόρες συνέπειες μπορεί να προκύψουν από την «αντίληψη μας για απομόνωση από τους άλλους - ότι είμαστε στην κοινωνική περίμετρο», για να αναφερθούμε στους «κοινωνικούς νευροεπιστήμους» τους γνωστούς John και Stephanie Cacioppo. Η «κοινωνική μας απομόνωση», όπως γράφουν οι δύο νευροεπιστήμονες, «μπορεί να μας οδηγήσει σε κατάσταση αυτοσυντήρησης», μια «ματαιοδοξία» από το εξελικτικό μας παρελθόν, που τώρα «έρχεται σε αντίθεση με την ευημερία μιας σύγχρονης κοινωνίας». οι κοινωνικοί δεσμοί που χαρακτηρίζονται από την Rowe και Kahn ως απειλή για την υγεία, διαπιστώνεται ότι η μοναξιά έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην «μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία». 20 Για παράδειγμα, ο Vivek Murthy, πρώην Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ, αναφέρει ότι η μοναξιά και η απομόνωση «συνδέεται με τη μείωση της διάρκειας ζωής παρόμοια με εκείνη που προκαλείται από το κάπνισμα 15 τσιγάρα την ημέρα και ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη που συνδέεται με την παχυσαρκία» 21.

 

Στις συζητήσεις για τη μοναξιά και τον τρόπο επίλυσης αυτού του προβλήματος, σχεδόν ολόκληρη η προσοχή επικεντρώνεται στις επιζήμιες συνέπειές της για την υγεία και τη μακροζωία. Αυτές φαίνεται να είναι οι αξίες που πραγματικά έχουν σημασία και η προφανώς επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της επιδημίας απορρέει από τις ανησυχίες για τη ζημία αυτή και το κόστος που επιβάλλει στην κοινωνία. Η υγεία και η μακροζωία είναι οι στόχοι στους οποίους κατευθύνεται η διορθωτική δράση και από ποια αποτελέσματα αξιολογούνται. Ακόμα και σε συζητήσεις που περιλαμβάνουν προτροπές για την οικοδόμηση ισχυρών συνδέσεων και κοινοτήτων, η μοναξιά και η απομόνωση αντιμετωπίζονται ως ατομικές συνθήκες και οι αναφορές στην κοινότητα εύκολα συνυπάρχουν με την ομιλία για γενετική σκληρή σύνδεση, τον ρόλο του προμετωπιαίου φλοιού και τους τρόπους με τους οποίους τα συναισθήματα της μοναξιάς. Οι αναγνώστες βεβαιώνονται ότι οι ερευνητές είναι σκληροί στη δουλειά «εμβαθύνοντας την κατανόησή τους για τις βιολογικές βάσεις της [μοναξιάς]» .22 Η ελπίδα, φαίνεται, είναι ότι μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό το "μαυρίκι" και να σταματήσουμε να αισθανόμαστε τόσο μεγάλη αγωνία απέναντι στη μοναξιά και κοινωνική απομόνωση. Ένα ψυχοδραστικό φάρμακο για τη μοναξιά μπορεί να είναι ένα ξεκίνημα, σε ποια πιθανότητα, ο John και η Stephanie Cacioppo σημειώνουν, "η έρευνα των ζώων εξαπλώνεται." 23

Οι συνέπειες για την υγεία αποτελούν φυσιολογική ανησυχία, αλλά αυτός ο ιατρικισμένος λόγος της μοναξιάς μόλις αγγίζει τις πραγματικές κοινωνικές συνθήκες και τα τρωτά σημεία των ηλικιωμένων. Λίγα ή τίποτα δεν λέγεται για τις πρακτικές τους προκλήσεις στην καθημερινή ζωή, την απώλεια κοινωνικής τους σημασίας, την απομόνωσή τους από την κοινότητα ή την εγκατάλειψή τους. Στην πραγματικότητα, οι ορισμοί της "επιδημίας" συχνά υποβαθμίζονται αν δεν αρνούνται αποτελεσματικά ότι ο κοινωνικός ιστός και η αμοιβαία εξάρτησή μας είναι ακόμη αντικείμενο. Πολλές από τις συνιστώμενες στρατηγικές για τη μείωση της μοναξιάς τοποθετούν το βάρος στους ίδιους τους ίδιους. Τυπικές συμβουλές είναι συχνά κάποια μορφή αυτοβοήθειας: "πάρτε μια τάξη", "πάρε ένα σκυλί", "εθελοντής"? να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη σας με την κατάρτιση των αναζητούν συμπεριφορική θεραπεία. Με τη θεραπεία που υπογραμμίζεται για τον θετικό της αντίκτυπο, οι ηλικιωμένοι μόνοι μπορούν να βοηθήσουν να διαπιστώσουν ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση τους, η απομόνωση που τους φαίνεται ή τα συναισθήματα ανεπιθύμητων είναι πιθανώς απλώς γνωστικές παρανοήσεις που πρέπει να αναδιαρθρωθούν. επιτυγχάνεται, οι ηλικιωμένοι μπορούν καλύτερα να ταιριάζουν με αυτό που θέλουν στην κοινωνική ζωή με αυτό που έχουν και να προχωρήσουν με τη γήρανση με μεγαλύτερη επιτυχία. Το status quo μπορεί τώρα να εμφανιστεί σε ένα νέο, πιο αναζωογονητικό φως. Ο μεγαλύτερος κόσμος και η ασύγκριτη έννοια των ανθρώπων για τους ανθρώπους δεν χρειάζεται να αναγνωριστούν. Οι ηλικιωμένοι, φαινομενικά το θέμα της ανησυχίας, εξαφανίζονται.

 

Περισσότερα από ένα "Δυστυχούς Προσάρτησης"

Ο ψυχολόγος Carl Jung παρατήρησε κάποτε ότι "ένας άνθρωπος σίγουρα δεν θα ανερχόταν σε εβδομήντα ή ογδόντα χρόνια, αν αυτή η μακροζωία δεν είχε νόημα για το είδος. Το απόγευμα της ανθρώπινης ζωής πρέπει επίσης να έχει μια δική της σημασία και δεν μπορεί να είναι απλώς ένα θλιβερό προσιτό στο πρωί της ζωής »24.

 

Εάν η γήρανση πρόκειται να είναι κάτι περισσότερο από ένα "θλιβερό appendage", τότε χρειαζόμαστε έναν τρόπο να συσχετιστούμε με τον εαυτό μας, την πορεία της ζωής και τον θάνατο που δίνει μεγαλύτερη γνήσια σημασία. Οι σύγχρονες κατασκευές γήρατος με εξατομικευμένους όρους αυτοδυναμίας, το κατάλληλο σώμα, τα παραγωγικά επιτεύγματα ή η επιτακτική ανάγκη να αρνηθεί ή να νικήσει τη γήρανση τεχνολογικά δεν μπορεί παρά να εμβαθύνει τη δυσκολία μας και την ανάγκη να την καταστήσουμε αόρατη. Αυτό καθιστά την πολιτιστική λογική αυτών των κατασκευών ακαταμάχητη. Μας αφήνουν σε ένα αδιέξοδο, γεμάτο από μια εμπορική κουλτούρα, μια τιμωρική ιδεολογία της υγείας, λιγότερους και ασθενέστερους κοινωνικούς δεσμούς, μια ηθική ενεργητικής μάχης και κυριαρχίας και μια μηχανιστική εικόνα του εαυτού μας. Η μετάβαση από την υποτίμηση της γήρας απαιτεί άλλους προσανατολισμούς και άλλες πρακτικές για τις οποίες πρέπει να κοιτάξουμε αλλού - σε άλλες κοινωνίες, παρελθόντες ή παρούσες, και σε παλαιότερες παραδόσεις.

 

Γνωρίζουμε, από την ιστορία, τη θεολογία, τη φιλοσοφία και την ανθρωπολογία, ότι υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Ο χρονικός προσανατολισμός δεν χρειάζεται να είναι προς ένα ανοιχτό, αυτό το κοσμικό μέλλον, αλλά προς τη σοφία, την αφήγηση, τη μνήμη και, για τους ανθρώπους της πίστης, ένα μέλλον που είναι αιωνιότητα. Ο κοινωνικός προσανατολισμός της βραδιάς της ζωής δεν χρειάζεται να είναι ατομικιστικός, αλλά προς την οικογένεια και τον εντοπισμό και την ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων. Ομοίως, η άποψη για τον κύκλο ζωής δεν χρειάζεται να παίρνει το βάρος της από τη νεολαία και τη μέση ηλικία αλλά από ρόλους και ταυτότητες κατάλληλες για τα γηρατειά, με τους δικούς τους κανόνες και ανταμοιβές. Αυτά τα πρότυπα και οι ανταμοιβές δεν χρειάζεται να οριστούν όσον αφορά την ενεργό προσπάθεια και την παραγωγικότητα, αλλά από την άποψη της απελευθέρωσης, όπως από την κοινωνική αναρρίχηση, και μια πιο στοχαστική στάση απέναντι στον κόσμο. Σίγουρα, στο τελευταίο στάδιο της ζωής, η υγεία και η μακροζωία δεν χρειάζεται να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως αυτοσκοπός. Αντίθετα, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ορίων, μια αναγνώριση της ευπάθειας και της εξάρτησης μας και της ηθικής μιας ζωής που ζει καλά. Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες, και αν θέλουμε να απελευθερωθούμε από το σιδερένιο κλουβί στο οποίο μας αποδίδει η πολιτισμική λογική, πρέπει να τους κοιτάξουμε για κατεύθυνση.