Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Νομοσχέδιο για ρύθμιση τηλεργασίας στη Δημόσια Υπηρεσία
Σύμφωνα με δηλώσεις του συν. Γ.Γ. Στράτη Ματθαίου σε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών στις 20 Ιουνίου 2025, εγέρθηκε και το θέμα της εφαρμογής της τηλεργασίας, την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι, αναμένουν με την υλοποίηση των εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο του 62ο ετήσιου Συνεδρίου των Αντιπροσώπων ΠΑΣΥΔΥ. Στη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, ο συν. Γ.Γ. Στράτης Ματθαίου, ήγειρε και το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών για την εφαρμογή της τηλεργασίας στο Δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, από το βήμα του πρόσφατου Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, σημείωσε ότι πριν το τέλος Μαΐου θα οδηγούνταν στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της προώθησης ευέλικτων μορφών απασχόλησης στη Δημόσια Υπηρεσία για συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ενώπιον του Υπουργικού θα τεθούν για έγκριση νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή της δυνατότητας μειωμένης απασχόλησης μέχρι 2 ώρες την ημέρα για όσους υπαλλήλους είναι γονείς παιδιών μέχρι 15 ετών και φροντιστές, καθώς και για υπαλλήλους με αναπηρία ή με προβλήματα υγείας που δυσχεραίνουν την απασχόλησή τους σε πλήρη βάση, την επέκταση του ευέλικτου ωραρίου εργασίας από 1½ ώρα, που είναι σήμερα, σε 2 ώρες και τη σταδιακή εφαρμογή της μικτής τηλεργασίας.
Το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του, στις 25 Ιουνίου, αποφάσισε να εγκρίνει το Νομοσχέδιο για ρύθμιση της δυνατότητας τηλεργασίας στην κυπριακή δημόσια υπηρεσία και συγκεκριμένα της μεικτής τηλεργασίας, δηλαδή της δυνατότητας για τηλεργασία ορισμένες μέρες μέσα στον χρόνο, σε συνδυασμό με την εργασία στον τόπο εργασίας του υπαλλήλου. Ενέκρινε επίσης τους περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χρόνος Εργασίας) Κανονισμούς για ρύθμιση της δυνατότητας μειωμένης απασχόλησης και επέκτασης του ευέλικτου ωραρίου εργασίας στη Δημόσια Υπηρεσία. Με την εν λόγω Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου υλοποιείται προηγούμενη απόφασή του για ρύθμιση ευέλικτων μορφών απασχόλησης στη δημόσια υπηρεσία, η οποία αποτελεί μεταρρυθμιστική πολιτική που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026 (Μεταρρύθμιση 2), κάτω από τον άξονα 3.4 για εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας.
Στο προωθούμενο Νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις και γενικοί όροι εφαρμογής της τηλεργασίας. Βασική προϋπόθεση για δυνατότητα τηλεργασίας είναι τα καθήκοντα των υπαλλήλων και των εργοδοτουμένων ή μέρος αυτών να είναι εφικτό να εκτελούνται εξ αποστάσεως, με βάση τη φύση τους και τα τεχνολογικά μέσα που απαιτούνται για την εκτέλεσή τους, όπως θα κρίνεται από τον οικείο Προϊστάμενο Τμήματος. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία εφαρμογής της τηλεργασίας έχουν περιληφθεί σε Εγχειρίδιο με κατευθυντήριες οδηγίες που καταρτίστηκε από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, σε συνεργασία με το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για καθοδήγηση των Υπηρεσιών, των υπαλλήλων και των εργοδοτουμένων για εφαρμογή της τηλεργασίας, το οποίο θα κυκλοφορήσει μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου σε Νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Με τους περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χρόνος Εργασίας) Κανονισμούς του 2025 προωθούνται: (α) Η ρύθμιση της εφαρμογής μειωμένης απασχόλησης μέχρι δύο (2) ώρες το μέγιστο ανά εργάσιμη μέρα, με ανάλογη μείωση απολαβών, για όσους υπαλλήλους καλύπτονται από τον περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμο, δηλαδή υπαλλήλους που είναι γονείς παιδιών μέχρι 15 ετών και φροντιστές, δηλαδή εργαζόμενους που παρέχουν προσωπική φροντίδα ή υποστήριξη σε συγγενή ή πρόσωπο που κατοικεί στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο, το οποίο έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο, καθώς και υπαλλήλους με αναπηρία ή που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μετά από προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού, με το οποίο θα τεκμηριώνεται ότι δεν είναι σε θέση να εργάζονται σε πλήρη απασχόληση. (β) Η επέκταση του ευέλικτου ωραρίου εργασίας από μιάμιση (1½) ώρα που είναι σήμερα σε δύο (2) ώρες και η διαμόρφωση του ωραρίου σε 07:00/09:00-14:30 /16:30, με περίληψη ειδικών ρυθμίσεων για τους υπαλλήλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου ισχύει και απογευματινή εργασία.
Σημειώνεται ότι με αφορμή την προώθηση υλοποίησης των δύο προαναφερθέντων μορφών απασχόλησης, κρίθηκε σκόπιμη η ενοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χρόνος Εργασίας) Κανονισμών του 1990 έως 2023. Ως εκ τούτου, προωθείται η έγκριση νέων Κανονισμών, με τους οποίους θα καταργηθούν οι ισχύοντες Κανονισμοί. Για την εφαρμογή των εν λόγω ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που προωθούνται με τους εν λόγω Κανονισμούς, καθίσταται υποχρεωτική η εγκατάσταση, στις Υπηρεσίες που δεν το έχουν ήδη πράξει, κατάλληλων ηλεκτρονικών συστημάτων για σκοπούς ελέγχου της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων, τα οποία είναι αναγκαία και για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για τηλεργασία.
Η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής τόσο της τηλεργασίας όσο και των υπόλοιπων ευέλικτων μορφών απασχόλησης θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, ανάλογα με το πότε τα δύο νομοθετήματα θα ψηφιστούν/εγκριθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.