Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Με αθρόα συμμετοχή συναδέλφων και άλλων ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, 21 Μαρτίου, στην ανακαινισμένη Αίθουσα Συνεδρίων Μιχαλάκης Καραολής στο κτήριο της Οργάνωσής μας, η εκδήλωση της Επιτροπής Γυναικών ΠΑΣΥΔΥ για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας με θέμα «Από την Αροδαφνούσα στην Αικατερίνη Κορνάρο» που παρουσίασε η αρχαιολόγος, ιστορικός τέχνης Άννα Μαραγκού.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη και του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέκος Μιχαηλίδης, η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου, η Επίτροπος Ισότητας Ιωσηφίνα Αντωνίου, Διευθυντές Τμημάτων και άλλοι Ανώτεροι Κρατικοί Λειτουργοί, εκπρόσωποι Γυναικείων Οργανώσεων και μεγάλος αριθμός συναδέλφων.

 

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών συν. Τασούλα X”Προδρόμου, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και τις συναφείς δραστηριότητες της Οργάνωσής μας και παρουσίασε και το σκεπτικό της επιλογής από την ομιλήτρια του θέματος της εκδήλωσης «Από την Αροδαφνούσα στην Αικατερίνη Κορνάρο.

 

Η σ. Χ”Προδρόμου είπε χαρακτηριστικά: «Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, η Επιτροπή Γυναικών του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσής μας στέλνει τις ευχές όλων μας στη γυναίκα, την κόρη, την αδελφή, τη φίλη και ειδικότερα στην Κύπρια μάνα, που μέσα στις δύσκολες συνθήκες της ζωής που βιώνουμε, αγωνίζεται για να εξασφαλίσει στους γύρω της ένα χαμόγελο και έναν καλύτερο κόσμο. Ένα θερμό χαιρετισμό ευγνωμοσύνης και εκτίμησης προς όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες και μη.

 

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1975, ως Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) από τον ΟΗΕ για να τιμούνται οι γυναίκες, οι πολύχρονοι αγώνες τους και οι επίπονες προσπάθειές τους για αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων. Γιορτάζεται σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, ίσα δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου. Κατά τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, τιμούμε τη γυναίκα μάνα, τη γυναίκα σύζυγο και την εργαζόμενη γυναίκα. Γιορτάζουμε τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά κατορθώματά της και ταυτόχρονα τιμούμε τη ζωή, την ανιδιοτελή προσφορά και τους αγώνες της. Από το 1857, το χρόνο της πρώτης κινητοποίησης των γυναικών για ίσα δικαιώματα, με θυσίες και σκληρούς αγώνες, επιτεύχθηκαν πολλά για καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

 

Η γυναίκα της Κύπρου έχει αγωνιστεί σκληρά πριν και μετά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιζητώντας την αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων της καθώς και την προσφορά της σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Η ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μία ημέρα προβληματισμού και σκέψης σχετικά με την αξία της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας σε όλα τα πεδία της ζωής. Η ημέρα αυτή είναι μία αφορμή για να υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην κοινωνία. Είμαστε ο συνδετικός κρίκος που κρατά ενωμένη την οικογένεια. Στηρίζουμε την οικογένεια οικονομικά, συμμετέχουμε ενεργά στην αγορά εργασίας και στην παραγωγική διαδικασία. Οι εργαζόμενες γυναίκες, οι γυναίκες επιστήμονες, οι αγρότισσες, αποτελούν εθνικό δυναμικό που δεν πρέπει να μένει αναξιοποίητο.

 

Η ισότητα των δυο φίλων αποτελεί θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας. Είναι υποχρέωση όλων, να διαφυλάσσεται ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και στοιχείο του πολιτισμού μας. Η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στην διαμόρφωση των αποφάσεων ενισχύει τους ευρύτερους στόχους της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της πλήρους κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Η Επιτροπή Γυναικών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. επεσήμανε η Τασούλα Χ”Προδρόμου έχει ένα ενεργό ρόλο να διαδραματίσει στην προώθηση των δικαιωμάτων της γυναίκας τού σήμερα, μέσω των προσπαθειών της για διάφορα θέματα που αφορούν τη γυναίκα, αλλά και τη συμμετοχή μας στο Κεντρικό Συμβούλιο του Εθνικού Μηχανισμού για τα δικαιώματα της γυναίκας. Στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς, αλλά και για ικανοποίηση των απαιτήσεων της σύγχρονης κοινωνίας, η εφαρμογή της ισότητας των φύλων αποτελεί χρέος όλων μας. Χρειάζεται λοιπόν να αναλάβουμε δράσεις, να επιμείνουμε και να επαγρυπνούμε με ρεαλισμό και ευελιξία για να μην απομακρυνθούμε από τους στόχους μας. Μεταξύ των στόχων μας είναι:
• εξισορρόπηση της εργασιακής και προσωπικής ζωής
• δημιουργία των κατάλληλων υποδομών
• εκσυγχρονισμός των νομοθεσιών
• διάσταση του φύλου στη μεταρρύθμιση, και

• ίση συμμετοχή των γυναικών στα διάφορα Κέντρα Λήψεων Αποφάσεων.

 

Στο σημείο αυτό να αναφέρω λίγα λόγια για το σκεπτικό της επιλογής του θέματος της ομιλήτριάς μας «Από την Αροδαφνούσα στην Αικατερίνη Κορνάρο», που θα ακολουθήσει από την ιστορικό κα Άννα Μαραγκού. Οι δυο αυτές προσωπικότητες, η μια η Αροδαφνούσα να εκφράζει τον αγροτικό πληθυσμό της Κύπρου και η άλλη η Αικατερίνη Κορνάρο να εκφράζει την ξένη κυριαρχία της Κύπρου και συγκεκριμένα της Βενετίας, μας τοποθετεί ανάμεσά τους σε ένα φάσμα 3 αιώνων που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνίας, του τόπου, και των σχέσεών μας με τον ευρύτερο ευρωπαϊκό κόσμο. Με την ομιλία αυτή η κα Μαραγκού θα φέρει στο φως, τι γίνεται στην κοινωνία της Κύπρου στα χρόνια του Μεσαίωνα, δηλαδή της Φραγκοκρατίας και της Ενετοκρατίας, χρόνια που αποτελούν συνέχεια της αλυσίδας της ιστορίας μας. Θα σταθεί και στην αγρότισσα της Κύπρου, και στην αστή των πόλεων, και στην αριστοκρατία της αυλής των ξένων».

 

Τέλος η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών αναφέρθηκε στο δωράκι του επιλέγηκε και προσφέρθηκε στην εκδήλωση στις γυναίκες που ήταν παρούσες. Είπε συγκεκριμένα: «Τελειώνοντας να αναφέρω ότι το δωράκι που επιλέξαμε για να προσφέρουμε σε όλες τις γυναίκες που είναι παρούσες στην εκδήλωσή μας απόψε, είναι ένα βραχιολάκι. Τα βραχιολάκια αυτά τα προμηθευτήκαμε από την Europa Donna Κύπρου, στηρίζοντας το έργο της και συγχρόνως υπενθυμίζοντας μας την υποχρέωση στον εαυτό μας για τακτικούς ιατρικούς ελέγχους.

 

Η Europa Donna Κύπρου, όπως θα γνωρίζετε, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Europa Donna, της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελείται από
47 κράτη-μέλη. Η Europa Donna, ενεργεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στα κέντρα αποφάσεων εκ μέρους των ασθενών για την εξασφάλιση της βέλτιστης αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού και διευκολύνει την ανταλλαγή και την διάδοση σχετικών πληροφοριών στα μέλη της για δράση σε τοπικό επίπεδο. Έχει ως στόχο την σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, στήριξη και αποκατάσταση των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού».

 

Βιογραφικό κας Άννας Μαραγκού

Η κα Άννα Μαραγκού έχει πολύ επιτυχημένες σπουδές σε θέματα ιστορίας, κλασσικής και μεσαιωνικής αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης στο Βέλγιο, όπου εργάστηκε και ως βοηθός του καθηγητή Δρα Tony Hackens στο Πανεπιστήμιο του Λουβαίν. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Νεότερη Ιστορία της Κύπρου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Ανήσυχο πνεύμα η κα Άννα Μαραγκού κι αυτό καταδεικνύεται και από τη σταδιοδρομία της. Με άσβεστη τη δίψα για νέες εμπειρίες και την αδιάληπτη ανάγκη για παραγωγή έργου, που την χαρακτηρίζει, δούλεψε στο εξωτερικό και στην Κύπρο από πολλές και διάφορες θέσεις με μεγαλύτερη και αδιαμφισβητήτως αποδοτική τη θητεία της ως Λειτουργός Πολιτιστικών Θεμάτων και Δημοσίων Σχέσεων στο Δήμο Λευκωσίας. Διηύθυνε επίσης και το δικό της Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων και Εκδόσεων, συνεργάστηκε με δημόσιες υπηρεσίες, με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και διάφορα άλλα ιδρύματα και οργανισμούς αφήνοντας επιτυχημένα δείγματα της εργασίας της για τους μελετητές, αλλά και το ευρύ κοινό της Κύπρου, όπως επίσης και για τους ξένους επισκέπτες του νησιού μας.

 

Η οξυδέρκεια και οι συσσωρευμένες γνώσεις της για τα πολιτιστικά, τα ιστορικά και τα συναφή χαρακτηριστικά της πατρίδας μας οδήγησαν στην επιλογή της ως υπεύθυνη για τη δημιουργία τεσσάρων μουσείων στην Κύπρο, όπως επίσης και για το διορισμό της σε πολλά Συμβούλια και Επιτροπές μεταξύ των οποίων και στην Προεδρία της Κυπριακής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

 

Πολύ πλούσιο είναι και το έργο της σε εκδόσεις, άρθρα και αναλύσεις για διάφορες πτυχές της Κυπριακής ιστορίας που εκδόθηκαν από τραπεζικούς και άλλους οργανισμούς. Τη σφραγίδα των ειδικοτήτων και των γνώσεών της αποτύπωσε και σε πλήθος σεναρίων για ντοκιμαντέρ αναφορικά με τα ιστορικά και πολιτιστικά θέματα της Κύπρου. Παράλληλα, με την πολυμάθειά της σε συνδυασμό με τις οργανωτικές της δεξιότητες συνέβαλε και εξακολουθεί να συμβάλλει στην επιτυχή διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Κύπρο, αλλά και εκθέσεων εντός και εκτός Κύπρου.




Στυγμιότυπα από την εκδήλωση: