Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τιμούμε σήμερα τη Διεθνή Μέρα Δασών - τη μέρα που με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (2012) έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην ανάδειξη και προβολή της προσφοράς του δασικού πλούτου στην ύπαρξη και διατήρηση της ζωής στον πλανήτη, στην οικολογική ισορροπία και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών.

 

Η φετινή Μέρα Δασών είναι ειδικά αφιερωμένη στη συμβολή των δασών στα αστικά κέντρα και έχει θέμα Δάση και Βιώσιμες πόλεις.

 

Για την ιδιαίτερή μας πατρίδα, την Κύπρο, η διατήρηση, προστασία, ανάπτυξη και σωστή διαχείριση των δασικών μας οικοσυστημάτων αποτελούν ύψιστη αναγκαιότητα, ειδικά λόγω της συγκεκριμένης γεωγραφικής θέσης, των δεδομένων κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και της παρατηρούμενης κλιματικής αλλαγής. Ειδικότερα για τις αστικές περιοχές, όπου σύμφωνα με την Απογραφή Πληθυσμού του 2011 ζει το 68% του πληθυσμού της Κύπρου, τα αστικά και περιαστικά δάση/ πάρκα και χώροι πρασίνου έχουν μια ιδιαίτερη σημασία και προσδίδουν μια ιδιαίτερη αξία για την ποιότητα ζωής.

 

Η ανάγκη διατήρησης, σωστής διαχείρισης και ανάπτυξης των χώρων αυτών, όπως και όλων των δασικών εκτάσεων και χώρων πρασίνου του νησιού μας, πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την πολιτεία. Αυτό σημαίνει ένα δυνατό και ενισχυμένο δασικό τομέα και μια δασική υπηρεσία σωστά στημένη και εξοπλισμένη για να μπορεί να φέρνει σε πέρας αυτή την αποστολή. Παράλληλα, σημαίνει και σωστά ενημερωμένη κοινωνία, η οποία με ενδιαφέρον, γνώση, αγάπη και φροντίδα θα υποστηρίζει αυτό το έργο, θα συμβάλλει με τον τρόπο της και θα κρίνει εποικοδομητικά τις αποφάσεις και τα έργα της πολιτείας.

 

Ο Κλάδος Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών, επισημαίνει για ακόμα μια φορά ότι, παρά τη γενική διαπίστωση πως τα δάση της Κύπρου βρίσκονται κάτω από αειφόρο διαχείριση, και παρά τις επιμέρους βελτιώσεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν ακόμα πολλά, σοβαρά και ουσιαστικά βήματα που πρέπει να γίνουν για να ανατραπεί η παρατηρούμενη τα τελευταία χρόνια υποβάθμιση του δασικού τομέα της Κύπρου.

 

Έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι η υποβάθμιση του δασικού τομέα αποτυπώνεται ουσιαστικά μέσα από τις σοβαρές περικοπές στα κονδύλια του προϋπολογισμού του Τμήματος Δασών, οι οποίες έχουν επιφέρει σημαντικές αδυναμίες στην ικανότητα αποτελεσματικής ανταπόκρισης και εκπλήρωσης της αποστολής του Τμήματος. Αποτυπώνεται και μέσα από την αποψίλωση των οργανικών θέσεων και την υποστελέχωση του Τμήματος, την ίδια ώρα που οι αρμοδιότητες και ο γεωγραφικός τομέας ευθύνης του έχουν διευρυνθεί δραματικά. Αποτυπώνεται επίσης και μέσα από την υποβάθμιση της δασικής εκπαίδευσης στην Κύπρο –τόσο σε σχέση με το ΤΕΠΑΚ όσο και το Δασικό Κολέγιο.

 

Τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την υποβάθμιση αυτή, θα χρειαστούν πολλή προσπάθεια, κόπο και σημαντικούς πόρους για να ξεπεραστούν.  Οι επιπτώσεις στην δασική προστασία, αλλά και τη σωστή διαχείριση των δασικών εκτάσεων εξακολουθούν να είναι πολύ σοβαρές.  Χαιρετίζουμε τα μικρά αλλά σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, όπως η ενίσχυση του συστήματος επιφυλακής για πυροπροστασία, αλλά και η απόφαση για αποπαγοποίηση περιορισμένου αριθμού κενών θέσεων προσωπικού, η απόφαση για ενίσχυση με πρόσθετους χειριστές της Μονάδας Πτητικών Μέσων κλπ, ως θετικές κινήσεις προς την ορθή κατεύθυνση. Παράλληλα επισημαίνουμε ότι χρειάζονται πιο άμεσες και δραστικές αποφάσεις για αποκατάσταση της προστασίας των δασών μας σε ασφαλή και ικανοποιητικά επίπεδα.

 

Με την ευκαιρία της σημερινής μέρας, καλούμε ξανά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Υπηρεσίες, Ανεξάρτητους Αξιωματούχους, ΜΜΕ, αλλά και την κοινωνία στο σύνολο της, να εγκύψουν άμεσα και με αφοσίωση – αλλά και συνέχεια και συνέπεια - στην εξέταση και επίλυση αυτών των σοβαρότατων προβλημάτων, για να διατηρηθεί ο δασικός τομέας και τα δάση μας σε αειφόρο πορεία και διαχείριση, πριν να είναι πολύ αργά.

 

Από τη δική μας πλευρά, ως δασικοί υπάλληλοι και ως επαγγελματίες, δηλώνουμε για ακόμα μια φορά την ετοιμότητα, προθυμία και βούληση μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα, φιλότιμα, αλλά και με αξιοπρέπεια, να υπερασπιζόμαστε το δασικό πλούτο του τόπου μας και να τον υπηρετούμε με τις γνώσεις και εμπειρίες μας, προς όφελος των σημερινών αλλά και των μελλοντικών γενιών.

 

Για εμάς, η κάθε μέρα είναι Μέρα Δασών και την τιμούμε! Προς αυτή της κατεύθυνση καλούμε και την πολιτεία.

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Λευκωσία, 21 Μαρτίου 2018.