Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Μήνυμα της Κεντρικής Γραμματείας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας που τηρείται σε παγκόσμια κλίμακα στις 8 Μαρτίου η Κεντρική Γραμματεία της ΠΑΣΥΔΥ απευθύνει προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου εγκάρδιο  χαιρετισμό, αλλά και μήνυμα βαθιάς εκτίμησης και ευγνωμοσύνης για όσα πρόσφεραν και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

 

Ασφαλώς, η σημασία αυτής της μέρας δεν θα πρέπει να εξαντλείται στη θεωρητική της ανάδειξη, γιατί η Μέρα αυτή δεν είναι απλά και μόνο μια μέρα γιορτής. Αποτελεί μια μέρα προβληματισμού και σκέψης για τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας σε όλα τα πεδία της ζωής και πέραν από τα μηνύματα απαιτούνται πράξεις και πολιτικές που να διασφαλίζουν πλήρη ισοπολιτεία.

 

Η Γυναίκα του 21ου αιώνα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους. Διατηρώντας ένα μεγάλο μέρος από τα παραδοσιακά καθήκοντα της κόρης, της συζύγου και της μητέρας, λαμβάνει πλέον ενεργό μέρος στην παραγωγική διαδικασία, στη μόρφωση και σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής και δράσης. Η σύγχρονη γυναίκα δίνει καθημερινά με παρρησία και αποφασιστικότητα τον προσωπικό της αγώνα και τις δικές της μάχες, που επενεργούν ενισχυτικά στον αγώνα όλων των γυναικών για κατοχύρωση δικαιωμάτων που ακόμη αμφισβητούνται σε συντηρητικούς εργασιακούς και κοινωνικούς κύκλους. Πρόκειται για έναν αγώνα που κρίνεται συχνά από μεροληπτικά και άνισα κριτήρια.

 

Μέσα στο πλέγμα αυτό των αντιδράσεων και αρνητικών θέσεων, παρά τους αγώνες των ίδιων των γυναικών αλλά και των συνδικάτων και παρά τις θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν, οι γυναίκες παραμένουν σε μειονεκτική θέση σε αρκετούς τομείς δραστηριότητας και, εμφανώς, υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης απόφασης.

 

Στην Κύπρο τα δικαιώματα των γυναικών αναγνωρίζονται από τη νομοθεσία που είναι πλήρως εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή. Ειδικότερα στη δημόσια υπηρεσία δεν υπάρχουν ανισότητες στη μισθοδοσία και στις προοπτικές ανέλιξης και ισχύουν ειδικές πρόνοιες για προστασία της μητρότητας.

 

Για την ΠΑΣΥΔΥ θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στη συνδικαλιστική δράση και η Οργάνωσή μας μελετά τρόπους ενθάρρυνσης των γυναικών συναδέλφων για εμπλοκή τους στα συνδικαλιστικά δρώμενα, ειδικότερα του επαγγελματικού τομέα. Είναι όμως αξιόλογη η συμβολή των γυναικών μελών της ΠΑΣΥΔΥ σε δραστηριότητες ευρύτερου περιεχομένου, στις οποίες οι γυναίκες καταγράφουν συνεχώς αναβαθμιζόμενες επιτυχίες. Ιδιαίτερη εκτίμηση οφείλεται στην Επιτροπή Γυναικών του Γενικού Συμβουλίου, η οποία με πρωτοβουλίες και δραστηριότητες έχει να επιδείξει αξιέπαινο έργο που τιμά την Οργάνωσή μας.

 

Η ΠΑΣΥΔΥ ιεραρχεί τα θέματα γυναικών στις προτεραιότητές της και δεσμεύεται να εργαστεί μεθοδικά για την άρση των όποιων διακρίσεων και την εξάλειψη των δομικών αιτίων διαιώνισης των ανισοτήτων λόγω φύλου, με στόχο τη διασφάλιση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

 

Οι γυναίκες μέλη της ΠΑΣΥΔΥ καλούνται να αναλάβουν το δικό τους ρόλο για την επίτευξη αυτών των στόχων ενισχύοντας την Οργάνωσή τους με την αυξημένη και ενεργό συμμετοχή τους στα συλλογικά όργανα και την όλη δραστηριότητά της.

 

Καταλήγοντας και αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της προσφοράς των γυναικών στην ίδια τη ζωή, καταθέτουμε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το σεβασμό και την εκτίμησή μας σε όλες τις γυναίκες που μας υπενθυμίζουν καθημερινά με τη δυναμική τους παρουσία την ουσία της ισότητας και της δημοκρατίας που γεφυρώνουν τα ανθρώπινα χάσματα και την κοινωνική αδικία. Εμείς με πλήρη συναίσθηση υποχρεώσεων και ευθυνών, είμαστε πάντα πλάι στη γυναίκα εργαζόμενη ή οικοκυρά, συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι σ’ ένα κοινό αγώνα για να δημιουργήσουμε μαζί ένα κόσμο καλύτερο και πιο πολιτισμένο. Ένα κόσμο που ονειρευόμαστε για μας και τα παιδιά μας.

 

---------------------------------------------------------------------------

 

Το μήνυμα της Επιτροπής Γυναικών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
 

Αγαπητές Συναδέλφισσες, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου, η Επιτροπή Γυναικών του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσής μας στέλνει τις ευχές όλων μας στη γυναίκα, την κόρη, την αδελφή, τη φίλη και ειδικότερα στην Κύπρια μάνα, που μέσα στις δύσκολες συνθήκες της ζωής που βιώνουμε, αγωνίζεται για να εξασφαλίσει στους γύρω της ένα χαμόγελο και έναν καλύτερο κόσμο. Ένα θερμό χαιρετισμό ευγνωμοσύνης και εκτίμησης προς όλες τις γυναίκες εργαζόμενες και μη, προς όλες τις γυναίκες του πλανήτη, με την ευχή όλες οι γυναίκες να έχουν την ευκαιρία να επιλέγουν οι ίδιες τη ζωή που θέλουν.

 

Η γυναίκα παρά το γεγονός ότι έχει επιφορτιστεί με πολλαπλούς ρόλους καταφέρνει να ανταποκρίνεται σε όλους, συνεισφέροντας πια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, παραμένοντας παράλληλα τροφός, ζωοδότρα και παιδαγωγός. Μια ημέρα δεν είναι αρκετή για να εκφραστεί η αγάπη και ο θαυμασμός στη γυναίκα. Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει τουλάχιστον μια ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα.

 

Η ισότητα των δυο φίλων αποτελεί θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας. Είναι υποχρέωση όλων, να διαφυλάσσεται ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και στοιχείο του πολιτισμού μας. Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) από τον ΟΗΕ για να τιμούνται οι γυναίκες, οι πολύχρονοι αγώνες τους και οι επίπονες προσπάθειές τους για αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων. Γιορτάζεται σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, ίσα δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου.

 

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, καθιερώνεται και εκεί η 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ‘60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων. Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

 

Παραδοσιακά, οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να γιορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματά τους. Ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας παραμένει πάντα επίκαιρος και αναγκαίος. Σε πολλές χώρες καταπατούνται ακόμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, ενώ το αίτημα για πλήρη ισότητα των δυο φύλων σε όλο τον κόσμο παραμένει ανικανοποίητο.

 

Την 8η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, τιμούμε τη γυναίκα μάνα, τη γυναίκα σύζυγο και την εργαζόμενη γυναίκα. Γιορτάζουμε τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά κατορθώματά της και ταυτόχρονα τιμούμε τη ζωή, την ανιδιοτελή προσφορά και τους αγώνες της. Από το 1857, το χρόνο της πρώτης κινητοποίησης των γυναικών για ίσα δικαιώματα, με θυσίες και σκληρούς αγώνες, επιτεύχθηκαν πολλά για καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

 

Η γυναίκα της Κύπρου έχει αγωνιστεί σκληρά πριν και μετά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιζητώντας την αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων της καθώς και την προσφορά της σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Η απασχόληση στη Δημόσια Υπηρεσία πατροπαράδοτα εθεωρείτο προνόμιο των ανδρών. Αυτό δεν ήταν μόνο ο κανόνας για τη στελέχωση της Δημόσιας Υπηρεσίας, ήταν και η επικρατούσα αντίληψη.

 

Η Επιτροπή Γυναικών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. έχει ένα ενεργό ρόλο να διαδραματίσει στην προώθηση των δικαιωμάτων της γυναίκας τού σήμερα με πολλούς τρόπους και με τη συμμετοχή μας στο Κεντρικό Συμβούλιο του Εθνικού Μηχανισμού για τα δικαιώματα της γυναίκας. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των γυναικών στην Εκτελεστική Επιτροπή έχει αυξηθεί στις πέντε (5) και στην Κεντρική Γραμματεία στις τρεις (3).

 

Στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς, αλλά και για ικανοποίηση των απαιτήσεων της σύγχρονης κοινωνίας, η εφαρμογή της ισότητας των φύλων αποτελεί χρέος όλων μας. Σήμερα γιορτάζουμε όσα ήδη κατακτήσαμε και μαζί σχεδιάζουμε τα όσα θα κατακτήσουμε στο μέλλον. Αυτή η μέρα της διεθνούς αναγνώρισης των δικαιωμάτων της γυναίκας καλούμαστε όλες και όλοι να μη μείνουμε απαθείς! Να αντιδράσουμε και να απαιτήσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Αυτή τη διεθνή μέρα να την κάνουμε μέρα αφύπνισης και επαγρύπνησης και πάνω από όλα μέρα διεκδίκησης για νέους αγώνες. Χρειάζεται λοιπόν να αναλάβουμε δράσεις τώρα, να επιμείνουμε και να επαγρυπνούμε με ρεαλισμό και ευελιξία για να μην απομακρυνθούμε από τον τελικό στόχο.

 

Στην περίπτωση της Δημόσιας Υπηρεσίας ο στόχος μας να συνεχίζει να είναι ένας: “Η στήριξη της γυναίκας και η λήψη άμεσων θετικών μέτρων, μέσα από διάλογο επί των θέσεων και προτάσεων του Συνδικαλιστικού Κινήματος”. Αυτό θα επιτευχθεί με:  
την εξισορρόπηση της εργασιακής και προσωπικής ζωής
• τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών
• τον εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών
• τη διάσταση του φύλου στη μεταρρύθμιση και ίση συμμετοχή των γυναικών στα διάφορα Κέντρα Λήψεων Αποφάσεων
• νέες μορφές εργασίας με ευέλικτα ωράρια.

 

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες. Να θυμάστε: Η ευτυχία, η χαρά, η καλοσύνη, η αγάπη, η ελπίδα, η επιτυχία, όλες είναι γένους θηλυκού! Χρόνια πολλά… στην κάθε μια ξεχωριστά και σε όλες τις γυναίκες μαζί.
 


Με τους συναδελφικούς χαιρετισμούς μου,
Τασούλα Χατζηπροδρόμου
Πρόεδρος Επιτροπής Γυναικών,Γενικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.