Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Η δημόσια υπηρεσία στελεχώνεται από αξιόλογο προσωπικό τόσο σε ό,τι αφορά τα προσόντα όσο και τις εμπειρίες όμως αυτά από μόνα τους δεν αρκούν και απαιτείται χωρίς καθυστέρηση η μεταρρύθμιση της υπηρεσίας ώστε να συμβαδίσει με τους εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας, τεχνολογικούς και άλλους.

 

Tονίζει τα πιο πάνω ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου σε συνέντευξή του στο "Φιλελεύθερο".

 

Επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου: «Ζούμε σε μια εποχή όπου το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί η Δημόσια Υπηρεσία αλλάζει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι απαιτήσεις όλων όσων συναλλάσσονται και όσων η Δημόσια Υπηρεσία έχει ταχθεί να εξυπηρετεί έχουν διαφοροποιηθεί δραματικά. Ως συνέπεια, οργανωτικά πρότυπα και διαδικασίες που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στο παρελθόν, δεν μπορούν σήμερα να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες της εποχής. Η μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά της η κυπριακή δημόσια υπηρεσία είναι να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία και να προχωρήσει, χωρίς καθυστέρηση, στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και απλοποίηση των διαδικασιών που ακολουθεί, προκειμένου να καταστεί πιο ευέλικτη και ταχύτερη στην εξυπηρέτηση όσων προσφεύγουν σε αυτή. Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας έχει να επιτελέσει σημαντικό ρόλο και αποστολή σ' όλη αυτή την προσπάθεια. Βασικός άξονας και όραμα της όλης προσπάθειας της Επιτροπής είναι η στελέχωση της υπηρεσίας με το πλέον κατάλληλο προσωπικό προκειμένου η δημόσια υπηρεσία να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς σ' όλες αυτές τις προκλήσεις και να διασφαλιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της».

 

Για τα χαρακτηριστικά του δημοσιοϋπαλληλικού δυναμικού ο Πρόεδρος της ΕΔΥ παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία που καταδεικνύουν τη συνεχή αναβάθμιση των προσόντων του. Αναφέρει ότι «η Δημόσια Υπηρεσία στελεχώνεται από αξιόλογο προσωπικό, τόσο σε ό,τι αφορά τα προσόντα όσο και τις εμπειρίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ποσοστό της τάξης του 62% περίπου από τους υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους κατέχουν πτυχιακά ή και μεταπτυχιακά προσόντα, και ότι από τα 102 άτομα που διορίστηκαν το 2017 μόνο το 23% είχαν λυκειακό επίπεδο εκπαίδευσης. Οι υπόλοιποι είχαν πολύ ψηλά προσόντα, 37% μάλιστα από αυτούς είχαν και μεταπτυχιακά προσόντα».

 

Για την επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων αναφέρει επίσης: «Είναι κοινή διαπίστωση ότι αξιόλογα νέα στελέχη που μπαίνουν με ενθουσιασμό στη δημόσια υπηρεσία «πνίγονται» στη συνέχεια από ένα γραφειοκρατικό μοντέλο μέσα στο οποίο λειτουργεί το σύστημα και με τα διάφορα αντικίνητρα που επικρατούν δεν μπορούν να δώσουν στη δημόσια υπηρεσία την αναγκαία ώθηση για να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες της εποχής μας. Φυσικά δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι στο παρελθόν η δημόσια υπηρεσία ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στις μεγάλες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει. Αυτό δείχνει ότι οι στέρεες βάσεις υπάρχουν. Πα να αντιμετωπίσουμε, όμως, τις νέες προκλήσεις θεωρώ άκρως απαραίτητο να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές, τόσο σε ό,τι αφορά το προφίλ, τα προσόντα και τις εμπειρίες του προσωπικού που προσλαμβάνουμε όσο και σε ό,τι αφορά τις οργανωτικές μας δομές».

 

Για τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, για την προετοιμασία των οποίων ως γνωστό συνεργάστηκε και η ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρει: «Όπως είναι γνωστό, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή με τα νομοσχέδια που είχαν κατατεθεί στη Βουλή και τα οποία, δυστυχώς, με εξαίρεση το νομοσχέδιο που αφορά στη δυνατότητα αποσπάσεων από και προς ημικρατικούς οργανισμούς, έχουν απορριφθεί από την πλειοψηφία της Βουλής. Θεωρώντας ότι η δημόσια υπηρεσία είναι, και έτσι πρέπει να προσεγγίζεται από όλους, θέμα εθνικής υπόθεσης, θέλω να πιστεύω ότι τώρα που έχουν τελειώσει οι εκλογές το θέμα θα τύχει ξανά της αναγκαίας μελέτης από τους αρμοδίους και όλοι μαζί οι ενδιαφερόμενοι με ένα συναινετικό τρόπο να προσεγγίσουμε και να απαντήσουμε στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στη δημόσια
υπηρεσία».

 

Για τις εργασίες της ΕΔΥ ο Πρόεδρος της αναφέρει ότι «Από τις αρχές του 2016 έχουμε προχωρήσει σε ηλεκτρονικού τύπου συνεδριάσεις με τη χρήση του συστήματος ‘η συνεργασία’, έχουμε αναβαθμίσει την ιστοσελίδα μας κατά τρόπο που να είναι πιο φιλική στον χρήστη, να είναι προσβάσιμη από άτομα με ειδικές ανάγκες και συμβατή με όλα τα τηλέφωνα και τα tablets. Στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύουμε τις αποφάσεις μας για πλήρωση θέσεων μόλις αυτές ληφθούν, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν άμεση ενημέρωση για τον προγραμματισμό των γραπτών εξετάσεων και των συνεντεύξεων ενώπιον της Επιτροπής. Σταθμό θεωρώ το γεγονός ότι από την πρώτη του χρόνου οι αιτήσεις για όλες τις θέσεις στη δημόσια υπηρεσία υποβάλλονται ηλεκτρονικά, είτε μέσω της ιστοσελίδας μας, είτε μέσω της γνωστής κυβερνητικής διαδικτυακής διόδου «Αριάδνη». Η εξέλιξη αυτή έχει επίσης ως αποτέλεσμα την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών πλήρωσης θέσεων και σημαντική εξοικονόμηση ανθρώπινων και άλλων πόρων».

 

Αναφέρει επίσης ότι «ο όγκος των θεμάτων τα οποία καλείται να εξετάσει η Επιτροπή έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του 2017. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αλλαγής στη νομοθεσία που αφορούσε στην παγοποίηση των θέσεων, όπου στην ουσία με την απλοποίηση της διαδικασίας, έχει αποπαγοποιηθεί, με αποφάσεις της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, σημαντικός αριθμός θέσεων, κυρίως προαγωγής. Είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί ότι σε σύγκριση με 426 και 911 θέσεις που είχαν αποπαγοποιηθεί, αντίστοιχα, για τα έτη 2015 και 2016, το 2017 έχουν αποπαγοποιηθεί 1932 θέσεις, από τις οποίες οι 1673 είναι θέσεις προαγωγής. Η Επιτροπή, από την 1 Ιανουαρίου '17 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου '18, έχει πληρώσει συνολικά 1169 θέσεις, από τις οποίες οι 90 ήταν θέσεις Πρώτου Διορισμού, οι 58 θέσεις Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής και οι 1021 θέσεις Προαγωγής».

 

Για τις πρόωρες αφυπηρετήσεις αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου ότι «μετά τη δραματική αύξηση του αριθμού των αφυπηρετήσεων τη διετία 2012-2013, οι αριθμοί των αφυπηρετησάντων έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά, θα έλεγα, επίπεδα. Συγκεκριμένα, για τους γνωστούς λόγους το 2012 και 2013 έχουν αφυπηρετήσει 972 και 1000 υπάλληλοι, αντίστοιχα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφυπηρέτησε πρόωρα, ενώ το 2017 είχαμε συνολικά μόνο 207 αφυπηρετήσεις, από τις οποίες οι 106 λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και μόνο οι 82 αφυπηρετήσεις ήταν πρόωρες».