Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Πάγιος στόχος και κορυφαία προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Δημοσιοϋπαλληλικού Συνδικαλιστικού Κινήματος για το 2018 είναι η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνακόλουθα και των κρατών μελών, ώστε να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων που παραβιάσθηκαν με την επιβολή πολιτικής λιτότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στα πλαίσια αυτά η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων EPSU προγραμματίζει σειρά δράσεων με συμμετοχή και των οργανώσεων μελών της, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί στενά τις τάσεις και συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να επιτύχει την υιοθέτηση από τα σώματα αυτά θετικών προνοιών στις προωθούμενες κοινοτικές οδηγίες και τη νομοθεσίας της ΕΕ.

 

Από πλευράς της η ΕPSU καταθέτει στις Ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες και τις επιχειρήσεις κολοσσούς το ερώτημα αν έχουν αντιληφθεί τα λάθη τους στην οικονομική δραστηριότητα, λάθη τα οποία καταδείχθηκαν πέραν πάσης αμφισβήτησης από την κατάρρευση του Οργανισμού Λέμαν λόγω των λανθασμένων χειρισμών και διαχειρίσεων στις ΗΠΑ αλλά με αποτέλεσμα να συμπαρασυρθεί η διεθνής οικονομία το σε δημοσιονομική, κοινωνική και δημοκρατική κρίση.

 

Η Παγκόσμια Οικονομική Σύνοδος στο Νταβός την περασμένη βδομάδα στην έκθεση της για τους οικονομικούς κινδύνους του 2018 επισημαίνει ότι στις παγκόσμιες προτεραιότητες πρέπει να ιεραρχούνται πολύ ψηλά η ανάγκη για θεμελιακές μεταρρυθμίσεις στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς και η αναδόμηση της αλληλεγγύης μεταξύ κρατών και ηγεσιών. Δυστυχώς η θεμελιακή σημασίας αυτή μεταρρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στον πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων που ανακοίνωσε η ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο.

 

Από τη συνδικαλιστική πλευρά χαρακτηρίζεται ως θετική εξέλιξη το χρόνο που πέρασε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις παραμονές των Χριστουγέννων για αλλαγές που θα προσφέρουν καλύτερη προστασία στους εργαζόμενους και θα περιορίσουν την ευελιξία των εργοδοτών να τους εκμεταλλεύονται. Το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Κίνημα με επικεφαλής τη Συνομοσπονδία ΕΤUC και την ΕΡSU θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για βελτίωση της σχετικής πρότασης της Κομισιόν και της συνακόλουθης οδηγίας. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα διαβλέπει αλλαγές στις διαθέσεις και προσβλέπει σε περισσότερες επιτυχίες για τους εργαζόμενους και γενικότερα τους πολίτες ιδιαίτερα με την αλλαγή στην πρακτική των συμβάσεων ευέλικτης και αβέβαιης εργασίας.

 

Οι προτάσεις της Κομισιόν για επίτευξη βελτιωμένου ισοζυγίου εργασίας – ζωής και για επίλυση του θέματος τους χάσματος στις απολαβές των δυο φύλων, όπως και η εκστρατεία για τερματισμό της βίας κατά των γυναικών θα είναι τα κύρια θέματα στη διάσκεψη της ΕΡSU για τις γυναίκες τον ερχόμενο μήνα. Μερικές χώρες άρχισαν ήδη να αντιμετωπίζουν θετικά την ανάγκη για επίλυση της ανισότητας μεταξύ των δυο φύλων και η Ισλανδία επιβάλλει ήδη στους εργοδότες καταβολή ίσων απολαβών για ίση εργασία στα δύο φύλα. Η ΕΡSU προγραμματίζει κινητοποιήσεις κατά του χάσματος των απολαβών στο δημόσιο τομέα με την ευκαιρία της Μέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Οι δράσεις αυτές αποτελούν ασκήσεις δοκιμών για την πολιτική και τις ενέργειες της Κομισιόν για εφαρμογή των προνοιών του πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

 

Στη διάρκεια του φετινού χρόνου θα αρχίσουν οι προετοιμασίες για το Συνεδρίου της ΕΡSU που θα καθορίσει την πολιτική της Ομοσπονδίας τα επόμενα χρόνια. Η Γραμματεία της Ομοσπονδίας άρχισε ήδη να ετοιμάζει τις πρώτες εισηγήσεις για συζήτηση με τις Οργανώσεις μέλη. Η φορολογική δικαιοσύνη θα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από κύρια τα θέματα του Συνεδρίου και σε σχέση με το θέμα αυτό επανατονίζεται το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δημοσιοϋπαλληλικού Συνδικαλιστικού Κινήματος όπως και άλλων εμπλεκομένων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αποφεύγουν να χρηματοδοτούν εταιρείες οι οποίες επενδύουν σε φορολογικούς παραδείσους ή παρουσιάζουν λανθασμένους λογαριασμούς για υπολογισμό των φόρων που καταβάλλουν.

 

Δυστυχώς ο περιορισμένος κατάλογος φορολογικών παραδείσων που δημοσιοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτέλεσε πολύ αρνητική εξέλιξη και ταυτόχρονα ένδειξη του λανθασμένου τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται από την ηγεσία της ΕΕ το θέμα της δίκαιης φορολογίας και της καταπολέμησης της φοροαποφυγής. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών φαίνεται ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων για τερματισμό της καταστροφικής αυτής τακτικής. Το θέμα της φοροαποφυγής θα αποτελεί κύριο θέμα συζήτησης μέχρι τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο το 2019.

 

Το συνδικαλιστικό κίνημα στα πλαίσια των συζητήσεων θα καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και αιτήματα που διασφαλίζουν τις αξίες αλληλεγγύης, ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και ελευθερίας. Είναι αυτές οι θέσεις που τονίζονται με κάθε ευκαιρία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ιδιαίτερα εκείνες που επιζητούν και προάγουν τη διαίρεση, τον κατακερματισμό των κοινωνιών και την εκμετάλλευση. Οι πολλές χιλιάδες εργαζομένων που πραγματοποίησαν μαχητικές διαδηλώσεις στην Αυστρία κατά της νέας κυβέρνησης της άκρας δεξιάς αποτελούν εξαίρετο παράδειγμα της ανάγκης για κινητοποίηση και αντιμετώπιση επερχόμενων δυσμενών εξελίξεων.

 

Όραμα του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Κινήματος για το 2018 είναι η επικράτηση επίσης συνθηκών υγείας για τους εργαζόμενους και επιτυχιών στην εδραίωση κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνίας που όλοι θέλουμε. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα θα υπερασπίσει και θα προάγει τις δημόσιες υπηρεσίες ως ουσιαστικό χαρακτηριστικό για την επικράτηση ισονομίας, βελτιωμένων δικαιωμάτων και ισχυρών δημοκρατιών. Και για την επιτυχία των στόχων αυτών θα οργανωθούν δράσεις συντεχνιών και εργαζομένων στους χώρους εργασίας και σε όλα τα Ευρωπαϊκά επίπεδα. Ενωμένοι οι εργαζόμενοι θα ενδυναμώνονται και θα επιτυγχάνουν στις επιδιώξεις τους.