Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Είχαμε στη χρονιά που πέρασε αρνητικές, αλλά και θετικές εξελίξεις. Στα αρνητικά καταγράφεται η στασιμότητα στις προσπάθειες για κατάληξη σε λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, στα δε θετικά η εντυπωσιακή, όπως τη χαρακτηρίζει το ΔΝΤ, ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας από την τραπεζική κρίση. 

 

Αναμφίβολα οι εξελίξεις στο Κυπριακό επισκιάζουν όλα τα άλλα θέματα που μας απασχολούν. Δεν είχαμε θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, εξαιτίας της εμμονής της Τουρκίας στις αδιάλλακτες θέσεις της. Ασφαλώς δεν μας αποπροσανατολίζουν οι δυσχέρειες. Γι’ αυτό και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα και θα διασφαλίζει για το σύνολο του κυπριακού λαού συνθήκες σταθερής προόδου και ευημερίας.

 

Στα θετικά της χρονιάς που πέρασε σίγουρα συγκαταλέγεται η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας από την τραπεζική κρίση που άρχισε το 2011 και κορυφώθηκε το 2013. Μια κρίση που οδήγησε την Κύπρο στο χείλος της ολικής καταστροφής και την οποία, μέχρι πρότινος, οι πάντες απέκρυβαν επιμελώς.  

 

Θυμίζουμε ότι η Οργάνωσή μας από το 2011 προειδοποιούσε για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η έκθεση του τραπεζικού μας συστήματος στην ελληνική οικονομία, τόσο λόγω της αγοράς ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, όσο και για τα δάνεια που οι τράπεζες μας χορήγησαν σε ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δυστυχώς δεν πείσαμε ούτε την Κυβέρνηση, ούτε τα πολιτικά κόμματα, ούτε και τη κοινή γνώμη.  

 

Θυμίζουμε επίσης ότι αντί μέτρων για διόρθωση των κακώς εχόντων στον τραπεζικό τομέα, κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα προχώρησαν στις αποκοπές μισθών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Και εξαιτίας της μη λήψης των κατάλληλων μέτρων για θωράκιση της οικονομίας μας, ακολούθησαν οι νέες υποβαθμίσεις των τραπεζών, αλλά και της κυπριακής οικονομίας και εν τέλει η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε εκτός αγορών και αναπόφευκτα στα πλοκάμια της τρόικας.

 

Παρά την έξοδο της χώρας μας από το Μνημόνιο και παρά το γεγονός ότι για τρίτη χρονιά καταγράφεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εξακολουθούν να πλήττονται από τα δημοσιονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν μονομερώς το 2011, 2012 και 2013.

 

Αναμφίβολα η επιβολή σωρευτικών μέτρων κατά των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου οδήγησαν σε πρωτοφανή συρρίκνωση των εισοδημάτων τους. Οι διαδοχικές μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την κατακράτηση των προσαυξήσεων, έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των απολαβών τους σε ποσοστό πέραν του 30%.

 

Η νομιμότητα των συγκεκριμένων μέτρων αμφισβητήθηκε με την καταχώρηση σημαντικού αριθμού προσφυγών στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και αναμένεται στο χρόνο αυτό η ετυμηγορία του Σεβαστού Δικαστηρίου, την κρίση του οποίου θα σεβαστούμε απόλυτα.

 

Ως θετική εξέλιξη στο χρόνο που πέρασε θεωρούμε τη συμφωνία για αναβάθμιση των νοσηλευτών κατόχων πανεπιστημιακών προσόντων στην Κλ. Α8-Α10-Α11, την αποπαγοποίηση των θέσεων προαγωγής, τη βελτίωση του επιδόματος βάρδιας και της αποζημίωσης για υπερωριακή εργασία,  και τον τερματισμό από 1ης Ιανουαρίου 2017 της έκτακτης εισφοράς και της παγοποίησης προσαυξήσεων και τιμαριθμικών αυξήσεων.

 

Στις πρώτες προτεραιότητες μας παραμένουν τα θέματα των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου, της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, καθώς και η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. 

 

Για τους εργοδοτουμένους αορίστου χρόνου που υπηρετούν στη Δημόσια Υπηρεσία πάνω σε πλήρη βάση απασχόλησης και κατέχουν τα προσόντα που απαιτούνται από τα σχέδια Υπηρεσίας των θέσεων στις οποίες θα διοριστούν, θα διεκδικήσουμε το συλλογικό διορισμό τους, κατά παρέκκλιση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη αφενός για την κανονική και απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και αφετέρου για τη διατήρηση της ιεραρχικής δομής της δημόσιας διοίκησης που είναι θεμελιωμένη σε κανόνες δικαίου.

 

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση, θα πρέπει να τονιστεί ότι με αίσθημα ευθύνης και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, στα πλαίσια των θεσμοθετημένων διαδικασιών, συμφωνήσαμε με την Κυβέρνηση σειρά διαρθρωτικών αλλαγών σε σχέση με τη διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Υπηρεσίας. Ειδικότερα συμφωνήθηκε νέο σύστημα προαγωγών, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης και νέο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων. Αναμένουμε ότι στο τρέχον έτος θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις και στο ζωτικό αυτό θέμα.

 

Ύψιστη προτεραιότητά μας παραμένει και η εισαγωγή ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού σχεδίου υγείας που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες του πολίτη για αξιοπρεπείς και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης, φροντίδας και περίθαλψης.