Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

 

Τα ψηφιακά μέσα έχουν μπει για καλά στη ζωή μας. Σύμφωνα με τον Eric Schmidt, πρώην Εκτελεστικό Πρόεδρο της Google, «κάθε δύο μέρες παράγουμε τόσο ψηφιακό περιεχόμενο, όσο η ανθρωπότητα δημιούργησε από καταβολής κόσμου μέχρι το 2003»! Η παραπάνω δήλωση έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που πλέον μοιάζει για πολλούς από εμάς αυτονόητο· ότι δηλαδή η αλματώδης ανάπτυξη και η εντεινόμενη διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μας την τελευταία 20ετία, καταδεικνύουν ότι ο ρόλος τους σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα είναι καθοριστικός ενώ έχει υπολογισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η Ψηφιακή Οικονομία πολλαπλασιάζεται με ρυθμούς 7 φορές ταχύτερους, από ότι η συμβατική οικονομία όπως την γνωρίζουμε.

 

Η σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει αναγνωριστεί από όλα τα ανεπτυγμένα κράτη και έχει ενταχθεί στις σημαντικότερες στρατηγικές τους προτεραιότητες. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Τάλλιν της Εσθονίας οι 28 ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να ψηφιοποιήσουν τη δημόσια διοίκησή τους το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρώσουν την ψηφιακή κοινή αγορά της Ένωσης, πριν από το τέλος του 2018.

 

Οι χαμηλές επιδόσεις της Κύπρου ανάμεσα στην ΕΕ των «28» και η κατάταξή της στην 22η θέση του δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI 2017), δείχνουν ότι χρειάζεται να καταβάλλουμε σοβαρές και συστηματικές προσπάθειες για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Η πρόκληση είναι ακέραιη, τόσο για το δημόσιο, όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Υστερούμε στη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τη διεκπεραίωση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ έχουμε, παράλληλα, ένα σοβαρό κενό σε ό, τι αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες.

 

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών εντάσσεται και η παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης «Συνδέσου ψηφιακά! Εύκολα και απλά» του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Έργων και Επικοινωνιών. Η εκστρατεία προσβλέπει στην προβολή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την ανάδειξη του οφέλους από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη της ψηφιακής κουλτούρας.

 

Η δημόσια υπηρεσία, στην προσπάθειά της να προωθήσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια έχει προωθήσει την πλήρη ανάπτυξη της Ενιαίας Πύλης, με την επωνυμία «ΑΡΙΑΔΝΗ», ώστε η αλληλεπίδραση μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών/επιχειρήσεων να απλουστευθεί και να παρέχονται υπηρεσίες και πληροφορίες σχετικά με τις δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε μια ενιαία πύλη χρησιμοποιώντας τη μέθοδο “single sign on” ή “Μόνο μία φορά” (ίδιο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για όλες τις υπηρεσίες). Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα παρέχουν δεδομένα μόλις μία φορά σε επαφή με τη Δημόσια Υπηρεσία, η οποία θα μοιράζεται εσωτερικά αυτά τα δεδομένα.

 

Όσο παραμένουν αναξιοποίητες οι δυνατότητες που μας παρέχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, τα προβλήματα μένουν: καθυστερήσεις, γραφειοκρατία, έλλειψη διαφάνειας. Μία κατάσταση που πλήττει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, την κάθε επιχείρηση αλλά και τη χώρα συνολικά που μένει βυθισμένη σε έναν “αναλογικό” κόσμο με όλα τα μειονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται σε αντίθεση με τα οφέλη που προσφέρει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση με την οποία παρέχεται γρηγορότερη, καλύτερη και πιο απλή εξυπηρέτηση, με διαφάνεια, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες. 

 

Του Ανδρόνικου Κάκκουρα,
Ανώτερου Λειτουργού
Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών