Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

 

Ίσως να θεωρηθεί υπερβολικό που αποκαλούμε βάρβαρους τους καιρούς μας με τόση πρόοδο που έχει απαλλάξει τον άνθρωπο από τον μόχθο και του έχει προσφέρει τόσες ανέσεις και τόσα αγαθά. Ας μην ξεχνούμε όμως πως πρόκειται για τεχνικό πολιτισμό που έχει εν πολλοίς απανθρωπίσει τον άνθρωπο, απευθύνεται περισσότερο στις υλικές του ανάγκες (καταναλωτισμός) και λιγότερο στις ψυχοπνευματικές. Κι αυτό γίνεται φανερό στις ανθρώπινες σχέσεις, στην άγρια εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Μπορεί επίσημα να καταργήθηκε ως κοινωνικός θεσμός η δουλεία, αλλά ασκείται με άλλους τρόπους: οικονομική ανισότητα, πείνα, ανεργία, βία, τρομοκρατία, ρατσισμό.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών (25η Νοεμβρίου) δημοσιοποίησε στοιχεία απίστευτα σχεδόν για το πόσο θυματοποιημένη είναι η γυναίκα στους καιρούς μας. Οι αριθμοί τρομάζουν. Αν αρχίσουμε από την οικογένεια που είναι η πρώτη μικρή κοινωνία, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως, αν ο άντρας θεωρείται το στήριγμα της οικογένειας, η γυναίκα είναι η ψυχή. Αυτή οργανώνει και νέμει τα του οίκου, οικονομεί. Η γυναίκα ακόμη συνέχει, κρατεί ενωμένη την οικογένεια, είναι το μεταξύ, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα μέλη της και ευρύτερα ακόμη, το κοινωνικό περιβάλλον. Την αντίληψη πως ο άντρας είναι ο δυνατός η εμπειρία την διαψεύδει. Διαθέτει μυϊκή δύναμη, όχι όμως απαραίτητα και ψυχική, υπομονή, εγκαρτέρηση, αντοχή στον πόνο και τη στέρηση πιο πολύ από τη γυναίκα.

 

Κι όμως αντί να σέβεται αυτή την αναμφισβήτητα μεγάλη προσφορά της στην οικογένεια εκμεταλλεύεται την ηγεμονική του θέση, την απαξιώνει ως ον κατώτερο και βιαιοπραγεί εις βάρος της. Κι αυτό δυστυχώς είναι φαινόμενο παγκόσμιο. Τα στοιχεία που παραθέτει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αλλά και οι υπολογισμοί που απορρέουν από τα στατιστικά δεδομένα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος διεθνώς.

 

Υπολογίζεται ότι το 35% των γυναικών παγκοσμίως έχουν βιώσει σωματική και / ή σεξουαλική βία από τον σύντροφο ή σεξουαλική βία από κάποιον άγνωστο κάποια στιγμή της ζωής τους. Ωστόσο κάποιες εθνικές μελέτες δείχνουν ότι μέχρι 70% των γυναικών έχουν βιώσει σωματική και / ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως έχουν βιώσει βίαιη συνουσία ή άλλες βίαιες σεξουαλικές πράξεις κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ενήλικες γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Στον τόπο μας τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα: στην Κύπρο, το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο Σύνδεσμός για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια χειρίστηκε συνολικά 867 υποθέσεις. Το 91% των θυμάτων ήταν γυναίκες κι απ’ αυτές οι 14 έγκυοι. Μ’ αυτά τα δεδομένα πώς να μην πούμε πως ο μισός πληθυσμός της γης, οι βάρβαροι δυνατοί εκβιάζουν και βιαιοπραγούν χωρίς ίχνος σεβασμού προς τον Θεό, τον άνθρωπο, τον ίδιο τον εαυτό τους; Οι μόνες αξίες του καιρού μας δυστυχώς είναι το χρήμα και το σεξ. Αυτά συγκινούν μόνο σήμερα. Για τούτο χρειάζεται να επικρατήσει ένα άλλο σύνθημα στις μέρες μας: αντί του «Προλετάριοι όλου του κόσμου Ενωθείτε», «Γυναίκες όλου του κόσμου Ενωθείτε».

 

Πιστεύουμε πως χρειάζεται οι γυναίκες να ενωθούν και ν’ αγωνιστούν με την παιδεία και την αρετή τους να επιβάλουν στους βάρβαρους τον σεβασμό που αξίζουν. Να διεκδικήσουν ανώτερες θέσεις στην κοινωνική και πολιτική ιεραρχία, στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, να διεκδικήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

 

Η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο κ. Kathleen Doherty σε άρθρο της «Τερματίζοντας τη βία με βάση το φύλο» (εφημ. Αλήθεια, 25/11/2017) εισηγείται: «Πρέπει να κάνουμε κάτι για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τις μητέρες, τις αδελφές, τις κόρες μας. Το πρώτο βήμα είναι η ευαισθητοποίηση. Κάθε χρόνο, στις 25 Νοεμβρίου, σε όλο τον κόσμο, σηματοδοτούμε τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Τιμούμε την ημέρα αυτή και τις 16 Ημέρες του Ακτιβισμού ενάντια στη βία με βάση το φύλο, ολοκληρώνοντας την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ακολουθούν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την εκστρατεία αυτή το 1999».

 

Ανδρεανή Ηλιοφώτου,
Φιλόλογος – συγγραφέας