Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων EPSU τόσο στο επίπεδο της Ομοσπονδίας όσο και σε εθνικό επίπεδο οι δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις μέλη της προχωρούν μεθοδευμένα σε αναβάθμιση των κινητοποιήσεων τους με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 

Στο επίπεδο των εθνικών συνδικαλιστικών οργανώσεων συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για εξάλειψη της άδικης μεταχείρισης των εργαζομένων – ιδιαίτερα στο δημόσιο - στα πλαίσια της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

 

Στη Βουλγαρία η Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων CITUB διοργάνωσε στις 27 Οκτωβρίου διαμαρτυρία κάτω από το σύνθημα «Η Εργαζόμενη Βουλγαρία θέλει ψηλότερους μισθούς» και με αίτημα αξιοπρεπείς απολαβές για τους εργαζόμενους. Οι διαδηλωτές στη μαχητική τους πορεία, που πέρασε και από το κτήριο του Υπουργικού Συμβουλίου διακήρυξαν τα αιτήματά τους για όλα τα προβλήματα που τους ταλανίζουν και πιο συγκεκριμένα για κοινωνική προστασία, για σταθερή απασχόληση, λύση στο οικιστικό πρόβλημα και τα προβλήματα των ηλικιωμένων.
 

 

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Πλάμεν Δημητρόφ σε ομιλία αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για ουσιαστική αύξηση στα κονδύλια του προϋπολογισμού που θα συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων, τα οποία με τα ανεπαρκή κονδύλια του σημερινού προϋπολογισμού θα παραταθούν και θα διευρυνθούν για ακόμη ένα χρόνο. Πρόσθεσε ότι απαιτείται αύξηση κονδυλίων τουλάχιστον 10% - 15% για να γίνουν ικανοποιητικές ρυθμίσεις, ενώ στον προϋπολογισμό για το 2018 προνοούνται αυξήσεις κονδυλίων μόλις 5%.
 

 

Δεν αγωνιζόμαστε για ανατροπή της κυβέρνησης διακήρυξε ο Πλάμεν Δημητρόφ. Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών μας πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία για ολόκληρη τη θητεία της. Εκείνο που ζητούμε είναι αυξημένες απολαβές και αυξημένα κονδύλια που θα επιλύσουν τα διάφορα προβλήματα. Καλούμε την Κυβέρνηση να προσχωρήσει στη Συμμαχία για Αυξημένες Απολαβές που διαμορφώνεται τώρα στην ΕΕ.

 

Στη Σλοβακία η συνδικαλιστική συνομοσπονδία KOZ προγραμματίζει τρεις κινητοποιήσεις σε τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας μέσα στο Νοέμβριο, οι οποίες θα επικεντρωθούν στο αίτημα για αύξηση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων. Σε συνεργασία με τις οργανώσεις μέλη της η ΚΟΖ προχωρεί σε λεπτομερή προετοιμασία με στόχο την καλύτερη δυνατή επιτυχία των κινητοποιήσεων.
 

 

Η συνδικαλιστική πλευρά τονίζει ότι το σημερινό άδικο σύστημα απολαβών στο δημόσιο όπου οι μισθοί είναι κάτω από το εθνικό ελάχιστο εισόδημα δεν συμβάλλει σε ορθή και δίκαιη ανταμοιβή των δημοσίων υπαλλήλων με αποτέλεσμα πολλοί εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη να εγκαταλείπουν το δημόσιο σε αναζήτηση καλύτερων απολαβών σε άλλους τομείς.
 

 

Στην Πολωνία οι συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες OPZZ και Solidarnosc με ανακοινώσεις τους διακήρυξαν την πλήρη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις των νέων ιατρών για αύξηση των απολαβών τους και για αυξημένα κονδύλια για τον τομέα της υγείας.
 

 

Νέοι ιατροί κήρυξαν απεργία πείνας για στήριξη των αιτημάτων τους και σ’ αυτούς προσχώρησαν και εργαζόμενοι σε άλλα επαγγέλματα του τομέα υγείας ενώ ο ευρύτερο συνδικαλιστικό κίνημα εξέφρασε την πλήρη στήριξή του. Η συνδικαλιστική πλευρά ζητά νομοθετική κατοχύρωση για αύξηση απολαβών οι οποίες να είναι αποτέλεσμα συμφωνίας στη διαδικασία κοινωνικού διαλόγου για δίκαιους μισθούς για
όλα τα επαγγέλματα του τομέα υγείας.

 

 

Στήριξη στον αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων της Σερβίας για αύξηση μισθών εξέφρασε η EPSU με επιστολή της στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης της χώρας. Η EPSU υποστηρίζει πλήρως τις Συντεχνίες Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Σερβίας οι οποίες αντιτίθενται στην προτεινόμενη νομοθεσία για τη μισθολογική δομή και την ταξινόμηση των επαγγελμάτων του τομέα. Τονίζεται ότι οι πρόνοιες που περιλαμβάνει η προτεινόμενη νομοθεσία δεν έχουν συζητηθεί με τη συνδικαλιστική πλευρά, για την οποία προνοούνται αρνητικές αλλαγές στα σημερινά δεδομένα.

 

Στην Ισπανία οι εργαζόμενοι στην κοινωνική φροντίδα και ιδιαίτερα στην κατ’ οίκον φροντίδα μετά από μια μακρά και δύσκολη απεργιακή κινητοποίηση πέτυχαν σημαντική νίκη και συμφωνία για μια νέα τριετή συλλογική σύμβαση που καλύπτει τους εργαζόμενους του τομέα στην περιοχή Bizkaia/Vizcaya και στη Βόρεια Ισπανία.
 

 

Η συμφωνία προνοεί για τέσσερεις μισθολογικές αυξήσεις συνολικού ύψους 20% για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 - 2020. Μειώνεται επίσης το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας σε 35 ώρες που σημαίνει συνολική ετήσια μείωση 20 ωρών εργασίας, ενώ προνοείται επίσης και πρόσληψη περισσοτέρων υπαλλήλων στην υπηρεσία ώστε να υπάρξει βελτίωση στην ποιότητα της προσφερόμενης φροντίδας. Προνοούνται τέλος και βελτιώσεις σε αποζημιώσεις που καταβάλλονται για επαγγελματικά ατυχήματα ή ασθένειες.