Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Σειρά μέτρων, που περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, την τροποποίηση της νομοθεσίας για την επιβολή ποινών σε όσους ασκούν βία στους επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια και την αγορά υπηρεσιών από ιδιωτική εταιρεία φρουρών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας δρ. Γιώργος Παμπορίδης. Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι έλαβε ρητές οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να προωθηθεί άμεσα με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση των μέτρων που δρομολογούνται.

 

Υπενθυμίζουμε ότι το Δ.Σ. του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού καταδίκασε ακόμα μια φορά τη πρόκληση βίας στα Νοσοκομεία και ιδιαίτερα στα ΤΑΕΠ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ., τα επεισόδια βίας που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου στο ΤΑΕΠ του Γ.Ν.Λευκωσίας από τη μία είναι αποτέλεσμα μιας κακής νοοτροπίας και προκατάληψης που υπάρχει εκ μέρους του κοινού προς τον τρόπο λειτουργίας των Α’ Βοηθειών και από την άλλη της μη λήψης των αναγκαίων μέτρων εκ μέρους της πολιτείας με στόχο την προστασία των εργαζομένων στα υπ΄ αναφορά τμήματα.

 

Υπενθύμιζε ο Κλάδος στην ανακοίνωσή του ότι πριν ένα χρόνο (6/10/2016) έγινε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης κατά την οποία λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις με στόχο την καλύτερη λειτουργία των Α’ βοηθειών και την προστασία των εργαζομένων χωρίς ωστόσο να έχει υλοποιηθεί οτιδήποτε σχετικό.

 

Παρόλο που στο παρελθόν οι συνάδελφοι Νοσηλευτικοί προχώρησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για το θέμα της βίας, σε μια προσπάθεια να πείσουν για την ανάγκη λήψης μέτρων και επειδή ουσιαστικά δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς βελτίωση της κατάστασης, τα μέλη του Κλάδου συμμετείχαν στη δίωρη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.

 

Στην Ανακοίνωση που απέστειλε το Δ.Σ. του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού, πριν την απεργία, τόνισε ότι με βάση και τον κώδικα που διέπει τις απεργίες, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για καθορισμό του προσωπικού ασφαλείας που θα παραμείνει στα ΤΑΕΠ για τα άκρως επείγοντα περιστατικά και γι’ αυτό καλούσε το Υπουργείο Υγείας και τις Διευθύνσεις των Νοσοκομείων σε συνεργασία μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να ορίσουν τις ομάδες ασφαλείας που θα καλύψουν τα ΤΑΕΠ κατά την ώρα της στάσης εργασίας. Επίσης κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να ασχοληθεί επιτέλους και με τα λειτουργικά προβλήματα των Νοσοκομείων αλλά κυρίως να πάρει τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν απρόσκοπτα και
χωρίς να είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο να παρέχουν στους πολίτες την αναγκαία φροντίδα.

 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από το χώρο του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου πραγματοποιήθηκε η δίωρη στάση εργασίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε για το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ενημέρωσε ενδελεχώς για τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τα περιστατικά βίας που σημειώνονται εναντίον επαγγελματιών υγείας. «Του εξήγησα τα σχεδιαζόμενα μέτρα τα οποία έχουν ήδη συζητηθεί με τις συντεχνίες από προηγούμενο στάδιο. Έλαβα ρητές οδηγίες, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των μέτρων, τα οποία δρομολογούνται».

 

Πρόσθεσε δε ότι προωθείται σειρά μέτρων που στόχο έχουν την απάμβλυνση του φαινομένου και την αποτροπή εμφάνισης παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον. «Υπάρχουν πρακτικά μέτρα, τα οποία αφορούν στην ενίσχυση της αστυνόμευσης στο χώρο, ενδεχομένως και διά της άμεσης πρόσληψης με αγορά υπηρεσιών ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες θα συνδράμουν στην Αστυνομία στην επιτήρηση του χώρου, διότι η ευθύνη παραμένει στις αστυνομικές δυνάμεις του κράτους».

 

Ο Υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν μέτρα νομοθετικά, τα οποία θα συζητηθούν και με τη Νομική Υπηρεσία, όπως είναι η αναγνώριση της αυξημένης ποινής στις περιπτώσεις που ασκείται βία, επίθεση ή σωματική ή άλλη βία, εις βάρος λειτουργών υγείας την ώρα άσκησης των καθηκόντων τους. Υπάρχει η ενίσχυση των επαγγελματιών υγείας με τη δυνατότητα να αρνηθούν να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες όπου αισθάνονται ότι απειλούνται ή όπου ασκείται βία εις βάρος τους.

 

Πρόσθεσε ο Δρ Παμπορίδης: «Αυτά είναι τα νομοθετικά μέτρα, για αυτό θα θέλουμε και τη βοήθεια της Βουλής για να μπορέσουμε να γίνουν οι σχετικές τροποποιήσεις, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο μηχανικής και τεχνικής στήριξης της αστυνόμευσης με την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας και μέσα στους χώρους όπου παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα».

 

Επεσήμανε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας θα είναι σε συντονισμό με τις συντεχνίες, «γιατί θεωρώ πως βρισκόμαστε στο ίδιο μετερίζι σε αυτή την προσπάθεια. Σε ό,τι αφορά στην πολιτεία δεν θα γίνουν ανεκτά τέτοια περιστατικά. Η μηδενική ανοχή είναι ένα αίτημα απόλυτα δικαιολογημένο και θα το στηρίξουμε πλήρως».

 

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας χαιρέτισε την υπεύθυνη στάση των συντεχνιών, γιατί στη σημερινή στάση εργασίας λήφθηκε μέγιστη πρόνοια, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς. Σημείωσε πως σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας διαπιστώθηκε ότι το κοινό ήταν ενήμερο για τις κινητοποιήσεις, ενώ υπήρχε προσωπικό ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν τυχόν επείγοντα περιστατικά. «Σε επίσκεψη που πραγματοποίησα στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας διαπίστωσα ότι και ο κόσμος ήταν ενημερωμένος για τις κινητοποιήσεις, αλλά και το προσωπικό ασφαλείας ήταν παρών για να μπορέσουν να καλύψουν το κενό, ενώ παράλληλα κάνουν και την κινητοποίησή τους για να εκφράσουν τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους για τα συχνά πλέον περιστατικά βίας και επιθέσεων κατά των επαγγελματιών υγείας», κατέληξε ο δρ. Παμπορίδης.