Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Πλήρες πρόγραμμα Κυπριακών λαϊκών χορών παρουσίασε με απόλυτη επιτυχία το Χορευτικό Συγκρότημα της ΠΑΣΥΔΥ στο 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 του Σεπτέμβρη στη Χίο από τον τοπικό Σύλλογο Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Χίοι εν Χορώ».

 

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν στο Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» παραδοσιακοί χοροί από χορού της ελεύθερης Ελληνικής επικράτειας αλλά και αξέχαστων πατρίδων. Χορούς της Χίου παρουσίασαν σύλλογοι του Νησιού της Μαστίχας που πρωτοστατούν στη δραστηριότητα διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού.

 

Χορευτικοί σύλλογοι από περιοχές προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από περιοχές της Μικράς Ασίας στις οποίες ήκμασε ο Ελληνικός πολιτισμός (όπως η Καππαδοκία, η Προποντίδα, η Σμύρνη, η Αρτάκη). Από τα Ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα παρουσιάστηκαν από τοπικούς χορευτικούς συλλόγους παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια της Κρήτης, της Νάξου, των Κυθήρων, της Καρύστου, της Άνδρου, της Λέρου, της Θάσου της Κέρκυρας και της Θράκης και Μακεδονίας.

 

Από το Χορευτικό Συγκρότημα της ΠΑΣΥΔΥ παρουσιάστηκε πλήρες πρόγραμμα των παραδοσιακών Κυπριακών χορών με συρτό, αντρικούς αντικριστούς, ζεϊμπέκικο, σούστα και καλαματιανό. Το δικό μας πρόγραμμα περιλάμβανε και το τραγούδι «αγάπησα την που καρκιάς». Χοροδιδάσκαλος ο Ανδρέας Κιτρομηλίδης που κατάρτισε τους χορευτές του συγκροτήματος μας.

 

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Χίου ήταν πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου «Χίοι εν Χορών» που ιδρύθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που ήσαν για πολλά χρόνια ζυμωμένοι με την Ελληνική παράδοση. Οργανώθηκε η πρώτη εκδήλωση το 2013 με πάγιο στόχο τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο του Νησιού της Μαστίχας αλλά ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας. Ήταν στην ουσία η διοργάνωση του φεστιβάλ η έκφραση της επιθυμίας των οργανωτών για αναβίωση των παλιών εθίμων που τείνουν στις μέρες μας να εκλείψουν, όπως αναφέρει σε χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Συλλόγου Δέσποινα Λοΐζου. 




Φωτογραφικό Υλικό: