Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2017, στη Λευκωσία, η εναρκτήρια συνάντηση για το ευρωπαϊκό έργο TrACE (Transport Analytics Centre of Excellence), στο πλαίσιο του Horizon 2020 Teaming (Phase 1), με σκοπό τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας για έρευνα και καινοτομία, με αντικείμενο τις Συγκοινωνίες/Μεταφορές. Επίσης, στις 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, ειδικό εργαστήρι με τη συμμετοχή υποστηρικτικών φορέων, τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

 

Εταίροι της κοινοπραξίας του έργου είναι: το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων μέσω του Τμήματος Δημοσίων Έργων, το οποίο είναι ο Συντονιστής του έργου, το Institute for Transport Studies (ITS)-University of Leeds (UK), το Institute of Transportation Systems (DLR) (Berlin-Germany), το Πανεπιστήμιο Κύπρου (με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ) και το CIIM (Cyprus International Institute of Management).

 

Το TrACE στοχεύει στο να προωθήσει κυρίως την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα σε τομείς όπως: ο συγκοινωνιακός σχεδιασμός και οι σχετικές πολιτικές, η βιώσιμη κινητικότητα, τα ευφυή συστήματα μεταφορών, οι πράσινες και βιώσιμες μεταφορές, οι θαλάσσιες μεταφορές και η γαλάζια ανάπτυξη. Οι προαναφερόμενοι τομείς επηρεάζουν άμεσα βασικές πτυχές της κυπριακής κοινωνίας όπως η οικονομία, το περιβάλλον, ο τουρισμός και η ποιότητα ζωής των πολιτών και ως εκ τούτου, αναμένεται ότι το TrACE θα έχει σημαντική θετική συμβολή.

 

Το έργο ΤrACE επιλέγηκε ανάμεσα στα 30 που πέρασαν με επιτυχία στη Φάση Ι, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon-2020, WIDESPREAD-04-2017: Teaming, από τις 208 προτάσεις που υποβλήθηκαν από 13 χώρες της Ευρώπης. Η «Φάση Ι» αφορά σε χρηματοδότηση ύψους περίπου 400,000 ευρώ για ένα χρόνο, με σκοπό την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου (Business Plan), για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας. Οι επιτυχημένες προτάσεις στη «Φάση ΙΙ» (ποσοστό επιτυχίας ~20%) θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 15 εκ. ευρώ για 5-7 χρόνια, για τη δημιουργία και λειτουργία των νέων Κέντρων Αριστείας. Αναμένεται επίσης, αντίστοιχη χρηματοδότηση, στην περίπτωση των κυπριακών προτάσεων, από την Κυπριακή Δημοκρατία.