Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Με την ευκαιρία της επίδοσης της Ετήσιας Έκθεσης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας για το 2016 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, 01/09/2017, ανέλυσε το έργο που παρήχθη από την ΕΔΥ το 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που η Επιτροπή καλείται να αντιμετωπίσει και παρουσίασε την ανανεωμένη ιστοσελίδα της Επιτροπής, η οποία τέθηκε σε λειτουργία πρόσφατα.

 

Ο κ. Παπαγεωργίου ανάφερε ότι βασικός άξονας και όραμα της όλης προσπάθειας της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας είναι η στελέχωση της υπηρεσίας με το πλέον κατάλληλο προσωπικό, προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της, με γνώμονα πάντοτε την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Στόχος της Επιτροπής, είναι μέσα από μια συνεχή προσπάθεια βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας της, να παρέχει υπηρεσίες ύψιστης ποιότητας, με διαφάνεια και πλήρη σεβασμό στον πολίτη, με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις και τη νομολογία του Ανωτάτου και του Διοικητικού Δικαστηρίου, με τρόπο που να προάγει το περί δικαίου αίσθημα του πολίτη και με πιστή προσήλωση στις αρχές της αξιοκρατίας, της αμεροληψίας, της απροσωποληψίας και της αντικειμενικότητας.

 

Το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας καθορίζεται από τις σχετικές συνταγματικές διατάξεις, οι οποίες καθορίζουν σημαντικά θέματα που αφορούν τη σύσταση και την ανεξαρτησία της (ευρύτερη ανάλυση γίνεται στην Έκθεση), τους περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμους του 1990 έως 2015, τους περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμους του 1998 έως 2008, τους σχετικούς κανονισμούς, καθώς επίσης και από την πλούσια σε θέματα που αποτελούν αρμοδιότητα της Επιτροπής Νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του προσφάτως ιδρυθέντος Διοικητικού Δικαστηρίου.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΥ επισήμανε ότι η προσπάθεια της Επιτροπής για την επιλογή των καταλληλότερων υποψηφίων για προαγωγή ή/και διορισμό εξακολουθεί να δυσχεραίνεται από τη συνέχιση της εφαρμογής του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης στη δημόσια υπηρεσία, αλλά και την ύπαρξη Σχεδίων Υπηρεσίας με αναχρονιστικές, γενικές ή/και αόριστες αναφορές, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε σοβαρά ερμηνευτικά προβλήματα ή και έχουν ως αποτέλεσμα ακύρωση αποφάσεων της Επιτροπής από το Ανώτατο και το Διοικητικό Δικαστήριο.

 

Ειδικότερα, σ΄ ό,τι αφορά το σύστημα αξιολόγησης ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί ότι η ισοπέδωση στο επίπεδο του «Εξαίρετος», η οποία εξακολουθεί να αποτελεί επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, είναι διάχυτη στο σύστημα. Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Γραφείο της Επιτροπής για το 2015, έτος για το οποίο έχουν συγκεντρωθεί και έχουν τύχει επεξεργασίας όλα τα στοιχεία που αφορούν τις αξιολογήσεις, 93,14% των υπαλλήλων αξιολογήθηκαν ως «Εξαίρετοι» σε όλα τα στοιχεία αξιολόγησης, ενώ μόλις 3 από τις 12.308 υπαλλήλους έτυχαν αξιολόγησης με «Μη ικανοποιητικά» και αυτό μόνο σε δύο ή τρία από τα οκτώ στοιχεία αξιολόγησής τους. Οι συνέπειες διατήρησης του υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης είναι πασιφανείς, έχουν κατ΄ επανάληψη τονιστεί στις Ετήσιες Εκθέσεις της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και δεν χρειάζεται να γίνει περαιτέρω ανάλυση των ζημιογόνων αποτελεσμάτων που επιφέρουν. Για τον Πρόεδρο και γενικά την όλη Επι- τροπή το δεδομένο αυτό, καθώς και η ανάγκη της αλλαγής ρυθμίσεων που να προσεγγίζουν με έναν πιο σύγχρονο τρόπο την επιλογή των υποψηφίων, αποτελούν, βασική προϋπόθεση για την εν γένει βελτίωση της στελέχωσης της υπηρεσίας με κατάλληλο προσωπικό και την εν γένει βελτίωση της δημόσιας υπηρεσίας σ΄ ό,τι αφορά την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά της.

 

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι αν αναλογιστεί κανείς το μορφωτικό επίπεδο των λειτουργών που προσλαμβάνονται ή/και υπηρετούν στη δημόσια υπηρεσία (το 95,71% των 233 ατόμων που διορίστηκαν το 2016 στη δημόσια υπηρεσία κατείχαν πανεπιστημιακά ή μεταπτυχιακά προσόντα, ενώ το 60,93% του συνόλου των υπηρετούντων στη δημόσια υπηρεσία είναι κάτοχοι πτυχίου ή μεταπτυχιακού προσόντος, παρόλο που μόνο το 33% των θέσεων απαιτούν κατοχή πτυχίου), αναπόφευκτα θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι λειτουργούν αντικίνητρα, τα οποία δεν επιτρέπουν στο προσωπικό να αναπτυχθεί ή/και να προσφέρει με βάση τις πραγματικές ικανότητες και δυνατότητές του.

 

Για τις προκλήσεις και τις προοπτικές που αντιμετωπίζει η ΕΔΥ ο κ. Παπαγεωργίου ανάφερε κλείνοντας την παρουσίασή του ότι η εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υπηρεσία που να αίρουν όλα αυτά τα αντικίνητρα και να δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας υπηρεσίας να μπορεί να αναπτύσσεται και να αποδίδει σύμφωνα με τις ικανότητες και δυνατότητές του, είναι, όχι μόνο αναγκαία αλλά συνιστά και τη μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με το θέμα αυτό.

 

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ ανέφερε ότι το 2016 μπορεί να χαρακτηριστεί ως έτος σταθμός σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια που η παρούσα Επιτροπή, από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων της έχει θέσει σε σχέση με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Γραφείο της. Συγκεκριμένα, ανάφερε από την 1η Φεβρουαρίου 2016 όλες οι συνεδριάσεις της Επιτροπής διεξάγονται ηλεκτρονικά. Παράλληλα, από τον Ιούνιο 2016 όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής που σχετίζονται με διορισμούς/προαγωγές, καθώς και ο προγραμματισμός σε ό,τι αφορά προφορικές ή/και γραπτές εξετάσεις, αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΕΔΥ, αμέσως μετά από τη λήψη τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Επιτροπής για καλύτερη, πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Επιπρόσθετα, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του 2016 άρχισαν και έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό οι αναγκαίες νομοθετικές και τεχνικές προεργασίες για την εισαγωγή συστήματος υποβολής αιτήσεων μέσω του διαδικτύου, εκφράζοντας την ελπίδα πως η εφαρμογή του συστήματος θα καταστεί εφικτή πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΥ αναφέρθηκε επίσης συνοπτικά στις δράσεις της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια του 2016 εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ισχύ οι πρόνοιες της νομοθεσίας για παγοποίηση της πλήρωσης κενών θέσεων, γεγονός που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το έργο της Επιτροπής. Η Επιτροπή κατά τη διάρκεια του 2016 προέβη στην πλήρωση 407 συνολικά κενών θέσεων, δέχθηκε 579 υποψηφίους σε προφορική εξέταση, πήρε αποφάσεις για αναπληρωτικό διορισμό 67 υπαλλήλων, για απόσπαση 214 υπαλλήλων, για μετάθεση 215 υπαλλήλων και αφυπηρέτηση 196 υπαλλήλων. Σημαντικό μέρος του χρόνου των συνεδριάσεων της Επιτροπής αναλώθηκε στην εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων εναντίον δημοσίων υπαλλήλων, όπου η Επιτροπή επέβαλε ποινές σε οκτώ υπαλλήλους, μεταξύ άλλων μία απόλυση και δύο αναγκαστικές αφυπηρετήσεις.

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής παρουσίασε στη συνέχεια τη νέα ιστοσελίδα της Επιτροπής, η οποία τέθηκε σε λειτουργία στις 29 Αυγούστου 2017, τονίζοντας ότι οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και η πολιτική της παρούσας Επιτροπής για περισσότερη διαφάνεια και χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, επέβαλαν την ανάγκη για ριζική ανανέωσή της. Η νέα ιστοσελίδα υποστηρίζει την πολιτική της Επιτροπής για διαφάνεια και έγκαιρη ενημέρωση του πολίτη, είναι πιο εύχρηστη, φιλική και προσβάσιμη από άτομα με προβλήματα στην όραση, ενώ περιέχει σημαντικό όγκο πληροφοριών και διευκολύνει την επικοινωνία με τον πολίτη. Συγκεκριμένα, ο πολίτης θα μπορεί, μεταξύ άλλων, να ενημερώνεται έγκαιρα σχετικά με τις αποφάσεις για πλήρωση θέσεων, τις προκηρύξεις θέσεων και για ανακοινώσεις σχετικά με τον προγραμματισμό γραπτών και προφορικών εξετάσεων.

 

Για τις δραστηριότητες της ΕΔΥ ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι το 2016 μπορεί να χαρακτηριστεί ως έτος σταθμός σ΄ ό,τι αφορά την προσπάθεια που η παρούσα Επιτροπή από την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων της έχει θέσει, σ΄ ό,τι αφορά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Γραφείο της. Και αυτό διότι, από την 1.2.2016, ύστερα από την αναγκαία προεργασία που είχε γίνει με τη συνδρομή και του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, όλες οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας είναι ηλεκτρονικές και γίνονται με τη χρήση του συστήματος «η-Συνεργασία». Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του 2016 έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η αναγκαία επεξεργασία από τεχνικής άποψης, της εισαγωγής συστήματος υποβολής αιτήσεων μέσω του διαδικτύου, καθώς επίσης και ο εκσυγχρονισμός της Ιστοσελίδας της Επιτροπής. Επιπλέον, από τον Ιούνιο του 2016, στα πλαίσια της προσπάθειας της Επιτροπής για καλύτερη, πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, αλλά και προώθηση της διαφάνειας στο βαθμό που αυτό επιτρέπεται από τη νομοθεσία που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, αναρτώνται στην ιστοσελίδα της, αμέσως μετά τη λήψη τους, όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής που σχετίζονται με διορισμούς/προαγωγές, καθώς επίσης και ο προγραμματισμός σ΄ ό,τι αφορά προφορικές ή/και γραπτές εξετάσεις.

 

Τον Απρίλιο του 2016 ολοκληρώθηκε μελέτη, η οποία είχε αρχίσει από το 2015 και η οποία αφορούσε την οργάνωση και λειτουργία του Γραφείου της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. Η μελέτη διεξήχθη από το Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης της Ιρλανδίας και τα πορίσματα των μελετητών παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή στις 19.4.2016. Η μελέτη διεξήχθη από τους εμπειρογνώμονες λαμβάνοντας υπόψη ως δεδομένο ότι θα υλοποιούνταν πλείστες, τουλάχιστον, από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, τα οποία πλην ένος απορρίφθηκαν από τη Βουλή. Το 2016 αυξήθηκε ο αριθμός των θέσεων που αποπαγοποιήθηκαν, ύστερα από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και έγκριση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής. Συγκεκριμένα, ενώ το 2014 είχαν αποπαγοποιηθεί 126 θέσεις και το 2015 426, ο αριθμός των αποπαγοποιηθεισών θέσεων ανήλθε κατά το 2016 στις 485.

 

Στη συνέχεια της Διευθυντικής Περίληψης, γίνεται εκτενής αναφορά, τόσο στο θέμα αυτό, όσο και στο έργο που έχει επιτελεσθεί από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας κατά τη διάρκεια του 2016.