Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το αποτυχόν πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016 το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Κίνημα προέβη σε ανασκόπηση της κινητοποίησής του κατά των παραβιάσεων των συνδικαλιστικών και γενικά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συνεχώς εντεινόμενης απειλής κατά των δημοκρατικών θεσμών από την κυβέρνηση Ερντογάν. Το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι για ένα και πλέον χρόνο τώρα οι τουρκικές αρχές επιτίθενται βίαια κατά των επικριτών του καθεστώτος Ερντογάν παρά το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό κίνημα τόσο στην Τουρκία όσο και διεθνώς καταδίκασε την απόπειρα για το πραξικόπημα το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια 250 ζωών και τον τραυματισμό άλλων 2000 ατόμων.

 

Και στην ίδια την Τουρκία πολιτικά κόμματα, μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών επίσης καταδίκασαν τις επιθέσεις κατά της δημοκρατίας με την απόπειρα του πραξικοπήματος. Όμως αντί να προχωρήσουν σε ενέργειες για κατοχύρωση της δημοκρατίας μετά το πραξικόπημα οι Τουρκικές αρχές εφάρμοσαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μέτρα καταπίεσης των πολιτών, παρατείνοντας επανειλημμένα τα μέτρα αυτό.

 

Το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Κίνημα και ιδιαίτερα η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΕΡSU διακήρυξε επανειλημμένα τη στήριξη τους προς την Τουρκική κοινωνία, τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το δημοσιογραφικό κόσμο και την αρχή της ελευθεροτυπίας. Σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς διακηρύξεις για στήριξη των αρχών της δημοκρατίας και τους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Τουρκική κυβέρνηση με την ευκαιρία της πρώτης επετείου του πραξικοπήματος προσχώρησε σε περισσότερες συλλήψεις και σε νέες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και των επικριτών της συμπεριφοράς της και των πράξεων της κατά των πολιτών. Πέραν τούτου τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος όσο και πολιτικά πρόσωπα του περιβάλλοντος του επανέλαβαν την απειλή για επαναφορά της θανατικής ποινής για άτομα που χαρακτήρισαν «τρομοκράτες».

 

Στη δημόσια υπηρεσία 21 ηγετικά στελέχη Συνομοσπονδίας Δημοσιοϋπαλληλικών Συντεχνιών ΚΕΣΚ περιλαμβανομένου και του συμπροέδρου της Λαμί Οζγκέν αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης με την κατηγορία ότι ανήκουν σε παράνομη ένοπλη οργάνωση. Μετά από τη σύλληψη τους και την προσαγωγή τους σε δικαστήρια χωρίς μαρτυρία κατηγορίας οι Ευρωπαϊκές δημοσιοϋπαλληλικές ομοσπονδίες EPSU και ETUCE με διάβημα τους προς τον αρμόδιο Τούρκο Υπουργό ζήτησαν την α άμεση αθώωση των κρατουμένων συνδικαλιστών και την επιστροφή τους στην εργασία τους. Η κράτηση όμως των συνδικαλιστών και άνευ μαρτυρίας κατηγορίες παρατείνεται και διατηρείται για άσκηση πίεσης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η ΚΕΣΚ δεν αποσύρει τις επικρίσεις της κατά των κυβερνητικών ενεργειών και συνεχίζει να καταδικάζει τις απολύσεις χιλιάδων μελών της από την εργασία τους όπως και τις μαζικές συλλήψεις και κρατήσεις πολυάριθμων άλλων πολιτών. Το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Κίνημα παραμένει αλληλέγγυο στον αγώνα των τούρκων συναδέλφων προσφέροντας σ’ αυτούς κάθε στήριξη περιλαμβανομένης και της οικονομικής.

 

Με επανειλημμένες ανακοινώσεις και υπομνήματα προς τις Τουρκικές αρχές το Συνδικαλιστικό Κίνημα τονίζει ότι οι απολύσεις των Τούρκων δημοσίων υπαλλήλων από την εργασία τους και οι συλλήψεις που έχουν γίνει δεν στηρίζονται σε αδιαμφισβήτητα τεκμήρια για εμπλοκή τους σε τρομοκρατική δράση. Οι Τουρκικές αρχές αντί να προχωρούν στην απελευθέρωση και επαναπρόσληψη τους στην εργασία προχωρούν σε νέες απολύσεις και συλλήψεις αυξάνοντας τον ήδη μεγάλο αριθμό οικογενειών που έχουν παραμείνει χωρίς εισόδημα και δυνατότητα επιβίωσης λόγω των απολύσεων.

 

Στις τουρκικές φυλακές οδηγήθηκαν οι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνουν περισσότερους από 150 δημοσιογράφους ενώ πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν από την εργασία τους. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για τα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται με την παρατεινόμενη ισχύ του διατάγματος για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ΕΡSU καταδίκασε την ανανέωση του διατάγματος, κατήγγειλε τις τουρκικές αρχές για κατάχρηση εξουσίας και τις κάλεσε να προχωρήσουν αμέσως στην απελευθέρωση των προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρατούνται χωρίς τεκμήριο για συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές δραστηριότητες για τις οποίες κατηγορούνται. H EPSU κάλεσε επίσης τις Τουρκικές αρχές να προχωρήσουν στην επαναπρόσληψη των απολυθέντων από την εργασία τους και διακήρυξε τη σταθερή στήριξη της προς τις τουρκικές συντεχνίες στον αγώνα τους για προάσπιση της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.