Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

 

Την ορθότητα της θέσης του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Κινήματος ότι η ιδιωτικοποίηση βασικών δημοσίων υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη επιβεβαίωσε και η έρευνα που διενεργήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο ΤΝΙ (Transnational Institute) με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΕΡSU. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα, περισσότερες από 835 υπηρεσίες του δημόσιου τομέα που είχαν αποκρατικοποιηθεί στον Ευρωπαϊκό και το διεθνή χώρο έχουν επανέλθει κάτω από τη διοίκηση του δημόσιου τομέα, λόγω μη ικανοποιητικής λειτουργίας τους κατά την περίοδο της αποκρατικοποίησής τους.

 

Προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας ότι η επανάκτηση βασικών δημόσιων υπηρεσιών από το δημόσιο, όπως οι υπηρεσίες υγείας, ενέργειας, υδατοπρομήθειας,  είναι ζωτικής σημασίας εάν στόχος είναι η διασφάλιση τους μέλλοντος των υπηρεσιών και η λειτουργία τους για εξυπηρέτηση των πολιτών στη βάση δημοκρατικών διαδικασιών.

 

Η έρευνα του UNI αναφέρει ότι η αποκρατικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών έγινε με τη δικαιολογία ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες αυτές με περισσότερη επάρκεια και ψηλότερη ποιότητα. Όμως από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ενώ με την επανάκτηση τους από το δημόσιο διασφαλίζεται και ενισχύεται και η συμμετοχική διαδικασία διότι η επαναφορά των υπηρεσιών στο δημόσιο διενεργείται σε πλήρη συναίνεση με τις θέσεις και τις προσδοκίες των εργαζομένων και γενικότερα των πολιτών, οι οποίοι με την επαναφορά στο δημόσιο επανακτούν την άμεση εμπλοκή στη διαδικασία της προσφοράς των υπηρεσιών. Στα πλαίσια του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών οι εργαζόμενοι και γενικότερα οι πολίτες εμπλέκονται στις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας τους με ιδιαίτερη έμφαση στην τοπική εξυπηρέτηση που προσφέρουν, αντίθετα με τους οικονομικούς στόχους και τις άλλες προτεραιότητες που καθορίζουν τη λειτουργία των υπηρεσιών όταν αυτές με την αποκρατικοποίηση τους προσφέρονται από πολυεθνικές ή άλλες μεγαλοεταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

 

Ειδικότερα για τις υπηρεσίες δήμων που είχαν αποκρατικοποιηθεί και επανήλθαν στη διοίκηση των δήμων η έρευνα του UNI αποκάλυψε ότι η επανάκτηση τους πραγματοποιείται  σε δήμους τόσο μικρών όσο και μεγάλων πόλεων με την εμπλοκή, μικρή ή μεγάλη, πολιτών και εργαζομένων. Και το γενικό πόρισμα είναι ότι με την επανάκτηση τους προσφέρονται στους πολίτες υπηρεσίες με βάση την επάρκεια, και τις , δημοκρατικές διαδικασίες και σε ανεκτό κόστος. Και συνεχώς περισσότερες πόλεις και περισσότεροι δημότες κλείνουν το κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων και μεταφέρουν τις ουσιώδεις υπηρεσίες στον έλεγχο των ίδιων των πολιτών. Η έρευνα κατέδειξε ότι από το 2000 έχουν επανακτηθεί από δήμους και κοινότητες περισσότερες από 835 δημόσιες υπηρεσίες σε περισσότερους από 1600 δήμους σε 45 χώρες.

 

Με τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας η ΕPSU και η Διεθνής Δημόσιων Υπηρεσιών PSI  δεσμεύονται να εργασθούν για επανάκτηση των δημόσιων υπηρεσιών που αποκρατικοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η έρευνα δικαιώνει απόλυτα το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δημοσιοϋπαλληλικό Συνδικαλιστικό Κίνημα που αγωνίζεται και απαιτεί διασφάλιση δημόσιων υπηρεσιών ποιότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων που είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία συνεχίζει να διαπραγματεύεται και να υπογράφει διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που εκχωρούν δημόσιες υπηρεσίες σε ξένα ιδιωτικά συμφέροντα και παραβιάζουν συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως η συμφωνία με τον Καναδά και η τελευταία με την Ιαπωνία, ενώ συνεχίζονται και διαπραγματεύσεις και με άλλες χώρες.