Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Προς όφελος των φοιτητών, αποφοίτων ξενοδοχειακών σπουδών, του τουριστικού τομέα, της τουριστικής βιομηχανίας καθώς και της οικονομίας της Κύπρου γενικότερα, θα αποβεί το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ).

 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει ως στόχο στην από κοινού προώθηση της επιστημονικής, ερευνητικής, εκπαιδευτικής και διοικητικής συνεργασίας, υπογράφτηκε, στις 16 Ιουνίου, εκ μέρους του Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη και εκ μέρους του ΑΞΙΚ από τη Διευθύντρια Δρα Εύη Σωτηρίου. Παρίσταντο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Μάνθος Μαυρομμάτης, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης και εκπρόσωποι του Ινστιτούτου και του τουριστικού τομέα.

 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου σημείωσε ότι οι συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίου Κύπρου και ΑΞΙΚ είναι τεράστιες και υπενθύμισε την προ διετίας πρόταση που έγινε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Mεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για πιθανή στέγαση του ΑΞΙΚ στην Πανεπιστημιούπολη. «Χρειάσθηκε ένα δευτερόλεπτο να το σκεφτώ και η απάντηση μου ήταν αμέσως ναι. Η στέγαση του Ινστιτούτου εντός της Πανεπιστημιούπολης θα χαμήλωνε πολύ το κόστος των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα είχε το ΑΞΙΚ, λόγω συνεργειών που θα υπάρξουν».

 

Σύμφωνα με τον Πρύτανη, το ΑΞΙΚ αποτελεί σημαντικό Ινστιτούτο για την οικονομία του τόπου, εξυπηρετεί ένα βασικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας που είναι η τουριστική βιομηχανία και έχει ένα σημαντικό έργο να επιτελέσει. «Το ΑΞΙΚ μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα!», σημείωσε με έμφαση ο Πρύτανης, ο οποίος κάλεσε, παράλληλα το Ινστιτούτο να δει την επόμενη ημέρα επανένωσης της Κύπρου, σε περίπτωση λύσης, πώς δηλαδή μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Ο κ. Χριστοφίδης δεν παρέλειψε να επισημάνει, με πληθώρα παραδειγμάτων, ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και αναβάθμισης της ποιότητας του κυπριακού τουρισμού.

 

Η Διευθύντρια του ΑΞΙΚ, αφού ευχαρίστησε τη Διοίκηση και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, που από πολύ νωρίς, πίστεψαν στις σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές που ενέχει αυτή η συνεργασία, σημείωσε ότι η ημέρα της υπογραφής της συνεργασίας, είναι πραγματικά μια πολύ σημαντική ημέρα και για την τουριστική βιομηχανία που αναντίλεκτα αποτελεί τον αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας. «Η ένωση δυνάμεων μεταξύ των δυο Ιδρυμάτων ενέχει ουσιαστικές συνέργειες, διανοίγει εξαιρετικές προοπτικές και παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής πρόσθετης αξίας προς όφελος του τόπου μας. Μπορεί να αποφέρει πολλά και ουσιαστικά για τη ζητούμενη αναβάθμιση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας του κυπριακού τουρισμού. Τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης του ανθρώπινου δυναμικού της βιομηχανίας όσο και σε ερευνητικό επίπεδο για επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων του τουρισμού και χρήζουν σοβαρής επιστημονικής δραστηριότητας, μπορεί να προσφερθεί πρόσθετη αξία από την εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων», σημείωσε η κα Σωτηρίου.

 

Τόνισε δε ότι η ένωση δυνάμεων του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΑΞΙΚ δίδει ένα πολύ ηχηρό και ελπιδοφόρο μήνυμα για την ανάγκη να τερματιστεί η απαξιωτική αντιμετώπιση του τουρισμού και των τουριστικών επαγγελμάτων από την κυπριακή κοινωνία. «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί για το ΑΞΙΚ εφαλτήριο για ανάληψη νέων, συναρπαστικών πρωτοβουλιών προς όφελος των δυο ιδρυμάτων, των φοιτητών και αποφοίτων μας, της τουριστικής βιομηχανίας και της Κύπρου μας εν γένει», κατέληξε η κα Σωτηρίου.