Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Με την ενεργό συμμετοχή των συναδέλφων νοσηλευτών και άλλων ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου η δεύτερη ημερίδα για τα μέλη των Κλάδων Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας με θέμα «Ηθική - Δεοντολογία και Επαγγελματική Συμπεριφορά στον Τομέα της Υγείας».

 

Η διοργάνωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο CINE STUDIO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με πλήρη επιχορήγηση από την ΠΑΣΥΔΥ ως προσφορά προς τα μέλη, εντάσσεται στη δραστηριότητα των δύο Νοσηλευτικών μας Κλάδων για στήριξη των μελών τους στην ανάπτυξη επαρκούς συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό κόστος για τα ίδια τα μέλη, κατά την περίοδο των τεσσάρων ετών ανανέωσης της επαγγελματικής τους άδειας σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία. Στην ημερίδα συμμετείχαν συνολικά 260 νοσηλευτές, μαίες, επισκέπτριες υγείας, καθηγητές, φοιτητές και άλλοι επαγγελματίες υγείας. Στους συμμετέχοντες επιδόθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης συνεχούς εκπαίδευσης διάρκειας 5 ωρών.

 

Το επιστημονικό μέρος της ημερίδας ανέλαβε το Πρόγραμμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και η Συντονίστρια του Προγράμματος Δρ Ζωή Ρούπα καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, χαιρέτησε τη συνεργασία που έχει εγκαθιδρυθεί με τους Κλάδους Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ και εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή της για την ανάληψη του επιστημονικού μέρους του προγράμματος της ημερίδας από το Πανεπιστήμιο. Επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα για συνέχιση της συνεργασίας και στο μέλλον.

 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίστηκε η συμμετοχή στην ημερίδα του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητή Δρα Κωνσταντίνου Φελλά, ο οποίος επίσης απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας την ουσιαστική σημασία της σωστής δεοντολογίας και επαγγελματικής συμπεριφοράς κατά την άσκηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ο Πρόεδρος του Κλάδου σ. Πρόδρομος Αργυρίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες συναδέλφους για την ετοιμότητα στήριξης των μελών για απόκτηση επαρκούς αριθμού ωρών συνεχούς εκπαίδευσης μέσω και άλλων ημερίδων που θα ακολουθήσουν, ώστε να ικανοποιούν τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

 

Από κοινού με τον Πρόεδρο του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας σ. Ανδρέα Ανδρέου οι δυο Κλάδοι τίμησαν με αναμνηστικό δώρο το Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσής μας Γλαύκο Χατζηπέτρου εκφράζοντας την εκτίμηση των νοσηλευτών και μαιών μελών της ΠΑΣΥΔΥ για την ανέλιξη του επαγγέλματός τους στην επιστημονική μερίδα. Ο Γλαύκος Χατζηπέτρου ευχαρίστησε για την τιμή που του προσφέρθηκε και τόνισε ότι η συνεχής προσπάθεια αλλά και η αξιοποίηση των ευκαιριών που εμφανίστηκαν έφεραν αποτελέσματα τα οποία και ελπίζεται να υλοποιηθούν όπως έχει ήδη συμφωνηθεί. Ο ΓΓ της Συντεχνίας διαβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για διεκδίκηση όλων των επιδομάτων του νοσηλευτικού προσωπικού και για προώθηση της ανέλιξής του. Χαιρέτησε την πρωτοβουλία των δύο Κλάδων για τη διοργάνωση της ημερίδας και διαβεβαίωσε για τη στήριξη της ΠΑΣΥΔΥ σε αυτές τις δραστηριότητες.

 

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό και ο Υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παμπορίδης τον οποία διάβασε η σ. Έλενα Γαβριήλ. Ο Υπουργός επισήμανε ότι οι επαγγελματίες υγείας συχνά καλούνται να δράσουν μέσα σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα και η λήψη ηθικών αποφάσεων προϋποθέτει όχι μόνο την καλή γνώση του κώδικα δεοντολογίας, αλλά και την ανάπτυξη μιας διευρυμένης συλλογιστικής σκέψης πάνω στις ηθικές όψεις ενός ζητήματος.

 

Μέσα από τα πορίσματα της ημερίδας οι συμμετέχοντες εμπλούτισαν τις γνώσεις τους με εφόδια  και πληροφορίες γύρω από τα σοβαρά θέματα της Δεοντολογίας και ιδιαιτέρα των ηθικών διλημμάτων που  καθημερινά αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση της νοσηλευτικής και μαιευτικής.

 

Την ημερίδα άνοιξε ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Κωνσταντίνος N. Φελλάς με παρουσίασή του με το θέμα «Βιοηθική και Έρευνα στον Τομέα της Υγείας: Διλήμματα και Προβληματισμοί». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ Βάσος Οικονόμου παρουσίασε το θέμα «Ηθική και Δεοντολογία κατά την άσκηση του Ιατρικού Επαγγέλματος- Δεοντολογική  Αστική και Ποινική Ευθύνη έναντι του Ασθενούς-Κώδικας Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας» και το  «Ρόλο του Πειθαρχικού Συμβουλίου Νοσηλευτών και Μαιών»  ανέλυσε ο συνάδελφος κ. Κώστας Κούλας, Βοηθός Προϊστάμενος Νοσηλευτικός Λειτουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου.

 

Η πρώτη σύνοδος ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του «Χάρτη των Δικαιωμάτων των ασθενών στη Κύπρο» από το Λειτουργό των Δικαιωμάτων Ασθενών στο  Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου κ. Δημήτριο Καραδήμο. Την πρώτη σύνοδο συντόνισαν οι Δρ Ρούπα, καθηγήτρια, Συντονίστρια του Προγράμματος Νοσηλευτικής με το Δρα Αντώνη Φαρμακά, Νοσηλευτής Γενικής & Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπευτής, οι οποίοι κατέγραψαν τα πιο κάτω πορίσματα της πρώτης συνόδου:

1ο Η ηθική και δεοντολογία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της έρευνας. Ο σεβασμός της αξιοπρέπειας των προσώπων αποτελεί βασική αρχή έρευνας.

2ο Παρουσιάστηκαν οι θεμελιώδεις υποχρεώσεις των ιατρών και φάνηκε η αξία της ζωής και της υγείας σε κάθε πολιτισμένο κράτος. Έγινε αναφορά στο ιατρικό λάθος, στη συμπεριφορά των γιατρών και την ιατρική ευθύνη. Αναφορά έγινε και στην αξία της νοσηλευτικής επιστήμης και την αξία για την ιατρική επιστήμη.  Επισήμανση έγινε και στο ήθος των επαγγελματιών υγείας.

3ο Παρουσιάστηκε ο ρόλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου. Έγινε αναφορά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το σκοπό του και τους στόχους του, ως προς την εύρυθμη λειτουργία του.

4ο  Έγινε αναφορά στην εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε του 1991. Αναφορά έγινε στο Νόμο (Ι)/ 2005, ο «Περί της κατοχύρωσης και Προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών του 2005». Ο νόμος κατοχυρώνει τα αυτόνομα δικαιώματα των ασθενών τα οποία επιβάλλεται να τυγχάνουν σεβασμού από τους παροχείς υπηρεσιών υγείας κατά τη φροντίδα υγείας.

 

Στη δεύτερη σύνοδο παρουσιάστηκαν οι «Βασικοί παράμετροι Ηθικής και Δεοντολογίας» κατά την άσκηση της Γενικής  Νοσηλευτικής, της Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας και της Μαιευτικής από τους κ. Σαββούλα Γκόμπριαλ, Λέκτορα του Προγράμματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το συνάδελφο Φίλιππο Φιλίππου, Νοσηλευτή Ψυχικής Υγείας και  τη  Φωτούλα  Χαριδήμου, Νοσηλευτικό  Λειτουργό- Μαία στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Λ/σίας. Οι εργασίες της 2ης συνόδου ολοκληρώθηκαν με το εργαστήριο της κας Δήμητρας Παπαστεφάνου, Δικηγόρου της Δημοκρατίας στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία ανέπτυξε και συζήτησε το θέμα «Ποια η προσέγγιση  του Νόμου για την τήρηση Ιατρικών Αρχείων από τους Επαγγελματίες Υγείας».

 

Τα πορίσματα όπως καταγράφηκαν από τους συντονιστές της συνόδου Νίκη Παναγιώτου, Πρώτη Νοσηλευτικό Λειτουργό-Μαία στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Λ/σίας και Ανδρέα Τίφα, Νοσηλευτικό Λειτουργό στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, παρατίθενται πιο κάτω:

1ο Ως πρώτο θέμα ήταν η παρουσίαση των βασικών παραμέτρων ηθικής και δεοντολογίας κατά την άσκηση της Γενικής Νοσηλευτικής. Μέσα από αυτή τη διάλεξη αναφέρθηκαν οι αξίες που διέπουν τη νοσηλευτική και τη δυναμική που έχουν έμμεσα και άμεσα στο νοσηλευτή. Έγινε αναφορά στο τι είναι αξία και πώς συνδέεται με τις πράξεις.  Ακολούθως έγινε αναφορά σχετικά με την κουλτούρα των αξιών στην Κύπρο και το εξωτερικό, καθώς και από τι επηρεάζονται και αλλάζουν οι αξίες. Στην εν λόγω παρουσίαση έγινε μνεία στις μεθόδους λήψης αποφάσεων και στις ηθικές αξίες, όπως ο ωφελιμισμός, η δικαιοσύνη και η αυτονομία.

2ο Στο επόμενο θέμα παρουσιάστηκαν οι βασικές παράμετροι της ηθικής και της δεοντολογίας κατά την άσκηση της Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας. Έγινε παρουσίαση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων: όπως η ισότητα, η ενημέρωση, η νοσηλεία, καθώς και οι υποχρεώσεις των νοσηλευτών σχετικά με τη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης έγινε αναφορά στη διατήρηση ή όχι του απορρήτου και τις υποχρεώσεις που συνάδουν με αυτό. Αναφέρθηκε στην παρουσία ηθικών διλημμάτων: πώς επιλύονται και ποια είναι. Πώς δυνητικά αντιμετωπίζονται. Εν κατακλείδι, παρουσιάστηκαν οι κανόνες που διέπουν τη νοσηλευτική πρακτική της ψυχικής υγείας.

3ο Η τρίτη παρουσίαση, αναφέρθηκε στις παραμέτρους ηθικής και δεοντολογίας στη Μαιευτική Νοσηλευτική. Έγινε αναφορά στις γενικές ηθικές αρχές, καθώς και τις αρχές που διέπουν τη Μαιευτική επιστήμη. Παρουσιάστηκαν τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις της μαίας κατά την καθημερινή συμπεριφορά και πράξη. Επίσης παρουσιάστηκε ο Κώδικας Μαιευτικής Δεοντολογίας: τι προνοεί, ποιοι είναι οι στόχοι του, το Πρότυπο Επαγγελματικής Πρακτικής και το Περίγραμμα Αρμοδιοτήτων και Υποχρεώσεων των μαιών.

4ο Το κλείσιμο των εργασιών της συνόδου έγινε με την παρουσίαση – εργαστήριο, της προσέγγισης του Νόμου για την τήρηση των ιατρικών αρχείων από τους επαγγελματίες υγείας. Παρουσιάστηκαν τα εδάφια του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση των ιατρικών αρχείων, όπως ο Ποινικός και Αστικός Κώδικας. Έγινε μνεία στην έντυπη αναφορά μετά από ενημέρωση και τη σημασία της, στον «περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων νόμο». Σχετικά με τα ιατρικά αρχεία έγινε παρουσίαση πώς και πότε συμπληρώνεται το κάθε έντυπο, αλλά και για τα ψηφιοποιημένα έγγραφα. Με το πέρας των διαλέξεων ακολούθησαν απορίες και συζήτηση.

Τα ΔΣ των δύο Νοσηλευτικών μας Κλάδων ευχαριστούν τη Συντονίστρια του Προγράμματος  Νοσηλευτικής του Πανεπιστήμιου Λ/σίας, Δρα Ρούπα, και τους συνεργάτες της για την άψογη συνεργασία και την στήριξή τους ιδιαίτερα για το επιστημονικό κομμάτι του συνεδρίου, αλλά και για τη φιλοξενία τους. Ευχαριστούν επίσης την Επιστημονική Επιτροπή, τους Συντονιστές Συνόδων και κυρίως τους Ομιλητές, των οποίων η συμβολή ήταν σημαντική ώστε να  πραγματοποιηθεί η ημερίδα αυτή. Ευχαριστίες οφείλονται και σε όλους τους συμμετέχοντες οι οποίοι συνέβαλαν στην επιτυχία της Ημερίδας.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται προς το Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, κ. Ανδρέα Ξενοφώντος, για τις διευκολύνσεις στο προσωπικό, για να παρακολουθήσει την ημερίδα αυτή. Τέλος ευχαριστίες οφείλονται και προς την Οργανωτική Επιτροπή για την άψογη διοργάνωση της ημερίδας. 




Στιγμιότυπα από την Ημερίδα: