Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Η πολιτική της λιτότητας έπληξε την Τερέζα Μέι
και το μανιφέστο Εργατικών της στέρησε ψήφους

 

Οι ψήφοι των εργαζομένων, περιλαμβανομένων και των ψήφων των δημοσίων, στις Βρετανικές εκλογές της περασμένης Πέμπτης διεύρυναν την εκπροσώπηση των Εργατικών στη Βουλή και μείωσαν την κοινοβουλευτική δύναμη της Συντηρητικής Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ανατρέποντας τις προσδοκίες της. Η στήριξη στο Εργατικό Κόμμα ήταν η θετική ανταπόκριση στο μανιφέστο των Εργατικών που υπόσχεται αυξημένες δημόσιες επενδύσεις και ικανοποιητική χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών με άμεσο αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Το μανιφέστο που δημοσιοποίησαν οι Εργατικοί ως το προεκλογικό τους πρόγραμμα έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τους εργαζόμενους γιατί εντάσσεται στις προσδοκίες των ιδίων και σαν προγράμματα των οργανώσεών τους. Η πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει η συντηρητική βρετανική κυβέρνηση απέτυχε να οδηγήσει στην πρόοδο που υποσχόταν η κυβέρνηση. Αντίθετα έφερε συρρίκνωση στις θέσεις εργασίας σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες περιλαμβανομένων και των υπηρεσιών φροντίδας υγείας, δραστικές μειώσεις απολαβών και υπονόμευση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

Οι εξελίξεις στις βρετανικές εκλογές επιβεβαίωσαν ότι η πολιτική της λιτότητας βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των πολιτικών διαβουλεύσεων στην Ευρώπη ενώ αναμένεται και παραπέρα αναβάθμισή της, ως αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας των Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών και άλλων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων να προωθήσουν δυναμικά το αίτημα για εγκατάλειψη των μέτρων λιτότητας που αποδυνάμωσαν τις δημόσιες υπηρεσίες και υποβάθμισαν την εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Είναι στα πλαίσια αυτά που οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων συνήλθαν στις 29 – 31 Μαΐου στη Ρώμη και επαναδιακήρυξαν το πάγιο αίτημα τους για υιοθέτηση πολιτικής και εφαρμογή μέτρων για μια Κοινωνική Ευρώπη. Στη σύσκεψη της Ρώμης η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΕΡSU κάλεσε όλες τις άλλες οργανώσεις που συμμετείχαν να συνεχίσουν να προωθούν ενεργά το αίτημα για μέτρα κατά της λιτότητας και για αυξημένες επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να ενδυναμωθούν και να εδραιωθούν ως δημόσιες υπηρεσίες ποιότητας και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών.

 

Στην ίδια σύσκεψη η Gloria Mills της Επιτροπής Γυναικών της EPSU κατέθεσε τροποποιήσεις που προάγουν την ισότητα των φύλων. Η Αντιπρόεδρος της ΕΡSU Francoise Geng επαναβεβαίωσε το αίτημα για δημόσιες υπηρεσίες ποιότητας και επενδύσεις που θα συμβάλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Η ΕΡSU στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την εκστρατεία της ETUC «Η Ευρώπη χρειάζεται αύξηση μισθών» και η στήριξη αυτή θα κλιμακωθεί δράσεις και ενέργειες που προγραμματίζονται για τις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν με την ευκαιρία της Μέρας Δημοσίων Υπηρεσιών στις 23 Ιουνίου.