Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τις διαφορετικές προσεγγίσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών έφερε στο προσκήνιο της δημοσιότητας η συζήτηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κοινωνικό πακέτο γνωστό ως Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Στις 20 Απριλίου η Κομισιόν σε μια πρώτη ανταπόκριση στα αιτήματα του Συνδικαλιστικού Κινήματος είχε ανακοινώσει τις προτάσεις της για Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων που περιλάμβαναν 17 διαφορετικές εισηγήσεις.

 

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα θέτει έντονα την επείγουσα ανάγκη για την επίλυση των κοινωνικών ελλειμμάτων στην Ευρώπη ώστε να αποκατασταθεί το ισοζύγιο της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και να διορθωθούν οι απώλειες που έχουν προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή κοινωνία τα μακρόχρονα μέτρα λιτότητας. Οι εργαζόμενοι στην ΕΕ ζητούν μέτρα για δημιουργία μιας κοινωνικής Ευρώπης, η οποία θα προάγει τα συμφέροντα τους μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων δικαιωμάτων.

 

Η Ομάδα Εργαζομένων της ΕΟΚΕ θα αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια τις προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο νομοθετικές όσο και μη νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να εκτιμήσει αν τα προτεινόμενα μέτρα ικανοποιούν τις προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών και τους στόχους που τέθηκαν από την Ομάδα Εργαζομένων σε ανταπόκριση στον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

 

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι είναι τώρα ο κατάλληλος χρόνος για να τονίσουν και πάλι ότι οι εργαζόμενοι της Ευρώπης αισθάνονται ιδιαίτερη περηφάνια για το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, για το οποίο είχαν διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, όπως και για τα συναφή εφαρμόσιμα κοινωνικά δικαιώματα. Προστίθεται δε ότι δεν θα στηρίξουν προσπάθειες για αποδυνάμωση του κοινωνικού κεκτημένου με την αντικατάσταση του από απλές αρχές και ορολογίες.

 

Η ΕΕ είναι ανάγκη να προσφέρει μια θετική ατζέντα για τους εργαζόμενους, η οποία να επιλύει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και τα προβλήματα στην εργασία. Η Ομάδα Εργαζομένων της ΕΟΚΕ ζητά μέτρα που θα κατοχυρώνουν την κοινωνική πρόοδο και θα περιλαμβάνουν δίκαιους όρους εργασίας για όλους, πλαίσιο οδηγιών για εγγυημένες ελάχιστες απολαβές, κοινωνική ασφάλιση για όλους, σεβασμό για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και κοινή προσέγγιση από την ΕΕ στο θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αν η ΕΕ δεν επιτύχει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ερ- γαζομένων θα ακολουθήσει έξαρση του εθνικισμού, του προ- στατευτισμού και της ξενοφοβίας και τελικά η καταστροφή της ίδιας της ΕΕ.

 

Αντίθεση εργοδοτών/επιχειρηματιών
Την έντονη αντίθεσή τους εκφράζουν οι ευρωπαϊκές εργοδοτικές και επιχειρηματικές οργανώσεις στην πρόταση Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και τονίζουν ότι τυχόν υιοθέτηση και εφαρμογή του θα αποβεί επιζήμια για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

 

Η αντίθεση των ευρωπαίων εργοδοτών και επιχειρηματιών στον πυλώνα εκφράστηκε από τους Γενικούς Γραμματείς των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών οργανώσεων UEAPME, EUROCHAMBERS και CEEP στη συνεδρία της Ομάδας Εργοδοτών στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στην οποία συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα και προ- τεραιότητες των επιχειρηματικών οργανώσεων.

 

Από πλευράς του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Οργανώσεων Χειροτεχνίας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων UEAPME συμμετείχε στη συνεδρία η Veronique Willems, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρήσεων Δημοσίων Υπηρεσιών CEEP συμμετείχε ο Arnaldo Abruzzini και εκ μέρους των Ευρωεπιμελητηρίων EUROCHAMBERS συμμετείχε στη συνεδρία η Valeria Ronzitti.

 

Η ΓΓ της UEAPME δήλωσε ότι οι προτάσεις για επίτευξη ισοζυγίου εργασίας-διαβίωσης θα επηρεάσουν σοβαρά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την προσθήκη νέου βάρους κόστους. Κατά την άποψη της Οργάνωσής της, είπε, ο κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η καλύτερη εφαρμογή και επιβολή των υφιστάμενων κανόνων αντί της δημιουργίας πρόσθετων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 

Ο ΓΓ των Ευρωεπιμελητηρίων δήλωσε ότι η Οργάνωσή του ανησυχεί σοβαρά λόγω της κατεύθυνσης που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή πολιτική και για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων ανάφερε ότι κατά τη δική του άποψη επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάση για εκμετάλλευση της κοινωνικής πτυχής στο μέγιστο βαθμό με την ελπίδα των πολιτικών ότι με αυτή την τάση θα τερματιστεί ο λαϊκισμός. Όμως, πρόσθεσε, καμιά κοινωνική πολιτική μπορεί να είναι συντηρήσιμη και δεν θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι θέσεις εργασίας δεν θα δημιουργηθούν μέσω κοινωνικής πολιτικής αλλά από τους επιχειρηματίες που χρειάζονται υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον που οδηγεί στην ανάπτυξη.

 

Για τη ΓΓ της CEEP οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά με στόχο να υπάρξει ενδελεχής και ρεαλιστική αξιολόγηση. Οι εργοδότες, πρόσθεσε η κα Ronzitti σε μια τέτοια ορθολογική διαδικασία θα έχουν μια εξαίρετη ευκαιρία να υπογραμμίσουν τη σημασία της ανάπτυξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάφερε ότι τούτο μπορεί να γίνει στην επικείμενη Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Γκότεμπουργκ.