Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Με εξαιρετική συμμετοχή συναδέλφων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο αμφιθέατρο της Οργάνωσής μας εκδήλωση της Επιτροπής Γυναικών ΠΑΣΥΔΥ για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας με τη θεατρική παράσταση «Η Αϊσέ πάει διακοπές». Το έργο είναι βασισμένο στο ομωνύμο βραβευμένο με το «Athens Prize for Literature» βιβλίο της συγγραφέως και συναδέλφου Κωνσταντίας Σωτηρίου σε σκηνοθεσία της Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά.
 

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Γυναικών συν. Τασούλα Χατζηπροδρόμου η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ειδικότερα σ’ ότι αφορά τις εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας επεσήμανε ότι κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, η Επιτροπή Γυναικών του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσής μας στέλνει τις ευχές όλων μας στη γυναίκα, την κόρη, την αδελφή, τη φίλη και ειδικότερα στην Κύπρια μάνα, που μέσα στις δύσκολες συνθήκες της ζωής που βιώνουμε, αγωνίζεται για να εξασφαλίσει στους γύρω της ένα χαμόγελο και έναν καλύτερο κόσμο.

Ανάφερε η συν. ότι η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1975, ως Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) από τον ΟΗΕ για να τιμούνται οι γυναίκες, οι πολύχρονοι αγώνες τους και οι επίπονες προσπάθειές τους για αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων σε ανάμνηση της εκδήλωσης διαμαρτυρίας στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, ίσα δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου.
 

Κατά τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, τιμούμε τη γυναίκα μάνα, τη γυναίκα σύζυγο και την εργαζόμενη γυναίκα. Γιορτάζουμε τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά κατορθώματά της και ταυτόχρονα τιμούμε τη ζωή, την ανιδιοτελή προσφορά και τους αγώνες της. Από το 1857, το χρόνο της πρώτης κινητοποίησης των γυναικών για ίσα δικαιώματα, με θυσίες και σκληρούς αγώνες, επιτεύχθηκαν πολλά για καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Η γυναίκα της Κύπρου έχει αγωνιστεί σκληρά πριν και μετά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιζητώντας την αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων της καθώς και την προσφορά της σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.
 

Η Επιτροπή Γυναικών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. έχει ένα ενεργό ρόλο να διαδραματίσει στην προώθηση των δικαιωμάτων της γυναίκας τού σήμερα, μέσω των προσπαθειών της για διάφορα θέματα που αφορούν τη γυναίκα, αλλά και τη συμμετοχή μας στο Κεντρικό Συμβούλιο του Εθνικού Μηχανισμού για τα δικαιώματα της γυναίκας. Στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς, αλλά και για ικανοποίηση των απαιτήσεων της σύγχρονης κοινωνίας, η εφαρμογή της ισότητας των φύλων αποτελεί χρέος όλων μας.Χρειάζεται λοιπόν να αναλάβουμε δράσεις, να επιμείνουμε και να επαγρυπνούμε με ρεαλισμό και ευελιξία για να μην απομακρυνθούμε από τους στόχους μας.
 

Μεταξύ των στόχων μας είναι:
• εξισορρόπηση της εργασιακής και προσωπικής ζωής
• δημιουργία των κατάλληλων υποδομών
• εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών
• διάσταση του φύλλου στη μεταρρύθμιση και ίση συμμετοχή των γυναικών στα διάφορα Κέντρα Λήψεων Αποφάσεων.

 

Στη συνέχεια η συν. Κωνσταντία Σωτηρίου αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή Γυναικών για την εκδήλωση έκαμε σύντομη παρουσίαση του βιβλίου της στο οποίο βασίστηκε η θεατρική παράσταση. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Σας ευχαριστώ όλους που βρίσκεστε απόψε μαζί μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Επιτροπή Γυναικών της ΠΑΣΥΔΥ που επέλεξε το έργο μας, «Η Αϊσέ πάει διακοπές» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Μέρα της Γυναίκας. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας που η παράστασή μας και κατ' επέκταση το βιβλίο στο οποίο βασίζεται επιλέγονται για να εορταστεί μία μέρα που είναι τόσο σημαντική για το γυναικείο κίνημα. Η μέρα αυτή σηματοδοτεί πρωτίστως τους αγώνες διεκδίκησης δικαιωμάτων των γυναικών για ίσους όρους στην εργασία, στην δίκαιη αμοιβή και αντιμετώπιση. Σηματοδοτεί επίσης τους αγώνες και το δικαίωμα της κάθε γυναίκας να ζει, να δημιουργεί, να υπάρχει και να είναι ευτυχισμένη.

 

Το βιβλίο μου, «Η Αϊσέ πάει διακοπές», μιλά για μια τέτοια γυναίκα. Η ιστορία του βιβλίου είναι απλή:
Μια γυναίκα, Ελληνοκύπρια που έζησε τη ζωή της μυστικά για τριάντα τόσα χρόνια ως Τουρκοκύπρια, κρύβοντας την πραγματική της ταυτότητα από τον περίγυρό της και από τον ίδιο της το γιο βλέπει το μυστικό της να αποκαλύπτεται το 2003 όταν ανοίγουν τα οδοφράγματα στην Κύπρο. Ο γιος της περνά στους «απέναντι» και η ίδια θα βρεθεί αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη ερώτηση που μπορεί να υποβάλει κάποιος στον εαυτό του. «Ποια είμαι;» ή μάλλον «μπορείς να αποτινάξεις από πάνω σου αυτό που πραγματικά είσαι;».

 

Οι μνήμες μιας Κύπρου που χάθηκε, ο πόλεμος, ο πόνος των ανθρώπων που γίνονται έρμαιο της ιστορίας αλλά πάνω η ταυτότητα, αυτό που είσαι και αυτό που επιλέγεις να είσαι, βρίσκονται στο επίκεντρο της αφήγησης της ιστορίας της Ελένης που έγινε Χατισέ, μίας αφήγησης που αντανακλά στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, των τελευταίων 50 χρόνων. Οι κουκουβάγιες που φέρνουν κακούς οιωνούς, οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων, ο Χριστός και ο Μωάμεθ και τα καλντερίμια του Αγίου Κασσιανού συνθέτουν το πλαίσιο της ιστορίας.
 

Η Ελένη/Χατισέ στην ιστορία ενδύεται τα πολλά πρόσωπα της γυναίκας, πολλά από τα οποία φαντάζομαι θα αναγνωρίζετε κι εσείς στον εαυτό σας. Είναι κόρη, μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Εικόνες και πρότυπα που πολλές φορές η κοινωνία θέτει για να καθορίσει τις ιδιότητες μιας γυναίκας. Η ηρωίδα μου ωστόσο θέλω να ελπίζω ότι καταφέρνει να σταθεί πάνω από το κοινωνικό φύλλο και τις ιδιότητες που αυτό επιτάσσει. Είναι πάνω από όλα ένας άνθρωπος που καλείται να ζήσει με τις επιλογές του και να αντιμετωπίσει με θάρρος και αξιοπρέπεια τα χτυπήματα της ζωής, έτσι όπως οι πολιτικές και άλλες ιστορικές συγκυρίες επιβάλλουν.
 

Πολύ συχνά με ρωτούν γιατί επέλεξα αυτό τον τίτλο για το βιβλίο. Γιατί «Η Αϊσέ πάει διακοπές»; Η φράση αυτή, όπως γνωρίζετε χρησιμοποιήθηκε ως η κωδικοποιημένη ειδοποίηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής και ήρθε μπροστά μου στο πλαίσιο της έρευνας που έκανα για
το βιβλίο. Παρά το γεγονός ότι το βιβλίο εξιστορεί τη ζωή της ηρωίδας από τα χρόνια πριν την ανεξαρτησία μέχρι το 2003 που ανοίγουν τα οδοφράγματα και δεν στέκεται τόσο στο ίδιο το 74, ένιωσα πως αυτός ο κώδικας ήταν μια φράση κλειδί που συνέδεε το πριν το μετά και το μέλλον. Επειδή τελικά όλα οδηγούσαν σε αυτή τη ρωγμή της ιστορίας που αποτελεί για μας το σημείο για ένα κόσμο που τέλειωσε. Η Αϊσέ πήγε διακοπές, ο κόσμος μας έσπασε στα δυο. Η ιστορία όπως την ξέραμε τέλειωσε, η ιστορία όπως την ξέρουμε άρχισε. Η Αϊσέ συμβολίζει το πριν και το μετά, αυτούς και εμάς, το τότε και το τώρα. Ακριβώς όπως και η Χατισέ στο βιβλίο που στροβιλίζεται στο πριν και στο τώρα και στο μετά για να βρει τον εαυτό της. Η Αϊσέ πήγε διακοπές, η Χατισέ πενθεί το ταξίδι της ζωής της. Ένα ταξίδι όπως την ίδια την ιστορία που την παρασύρει χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.

 

Στη θεατρική διασκευή του βιβλίου που θα παρακολουθήσετε, η Χατισέ/Ελένη ουσιαστικά μέσα από μία νύχτα στη ζωή της, την τελευταία νύχτα που μπορεί να κρατήσει το μυστικό της από το γιό της, αναπολεί τη ζωή της. Μέσα από μια μη γραμμική αφήγηση, σε συνθήκη μπρος και πίσω, όπως είναι και ο τρόπος γραφής του βιβλίου αλλά και ο τρόπος που λειτουργούν οι αναμνήσεις μας, η ηρωίδα αναπολεί τα πρώτα χρόνια της ζωής της, το θάνατο του ανθρώπου που αγάπησε, συνταγές και μυρωδιές της Κύπρου, φωτογραφίες που θυμίζουν και τονίζουν τις χαρές και τις απώλειες του κόσμου της, πλαισιωμένη από τις γυναίκες της ζωής της, τις γειτόνισσες, την αδελφή, τη γυναίκα που την έμαθε να ράβει και να ζει.
 

Στο τέλος του έργου η Χατισέ /Ελένη έρχεται αντιμέτωπη με τους φόβους της. Ας παρακολουθήσουμε μαζί το έργο για να δούμε αν καταφέρνει να τους ξεπεράσει».
 

Πλήρη ικανοποίηση για την εκτέλεση του έργου εξέφρασαν ομόφωνα όλοι οι συνάδελφοι που το παρακολούθησαν.
 

Έπαιξαν: Πόπη Αβραάμ, Κωνσταντίνος Αλκιβιάδης, Ηλιάνα Κάκκουρα, Αντρούλα Ηρακλέους, Χριστίνα Χριστόφια.
Διασκευή-Δραματοποίηση: Μαρία Βρόντη - Βαλεντίνος Κόκκινος.
Σκηνικά: Στέλλα Πάρπα
Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη - Θέλμα Κασουλίδου

Μουσική Επιμέλεια: Χάρης Χαραλάμπους
Σχεδιασμός φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης
Ηχογράφηση: Χάρης Χαραλάμπους - Αντρέας Καρσεράς
Χειρισμός φωτισμού - ήχου: Κυριάκος Σιαμπτάνης.




Στιγμιότυπα από την εκδήλωση: