Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Η Επιτροπή Γυναικών της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, έχει διευθετήσει την πραγματοποίηση θεατρικής παράστασης του έργου «Η Αϊσέ πάει διακοπές», της βραβευμένης συγγραφέως, συν. Κωνσταντίας Σωτηρίου, την Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017 και ώρα 19:30 στην Αίθουσα Συνεδρίων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. «Μιχαλάκης Καραολής» (Αμφιθέατρο ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.), Λευκωσία.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

· Καλωσόρισμα από την  συν. Τασούλα Χατζηπροδρόμου,  Πρόεδρο Επιτροπής Γυναικών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

· Παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα συν.  Κωνσταντία Σωτηρίου, Λειτουργό Τύπου Τουρκικών Θεμάτων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

· Θεατρική παράσταση «Η Αϊσέ πάει διακοπές», Θεατρική Ομάδα «Σόλο για Τρεις». Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου Καρσερά

 

 

Η θεατρική ομάδα Σόλο για Τρεις κλείνοντας φέτος δέκα χρόνια ύπαρξης ενώνει δυνάμεις με το Θέατρο ΑντίΛογος για  τη νέα παραγωγή «Η Αϊσέ πάει διακοπές». Το έργο είναι βασισμένο στο ομώνυμο, βραβευμένο με το «Athens Prize for Literature» βιβλίο της Κωνσταντίας Σωτηρίου.

 

Λίγα λόγια για το έργο:
Μια γυναίκα, Ελληνοκύπρια που έζησε την ζωή της μυστικά για τριάντα τόσα χρόνια ως Τουρκοκύπρια, κρύβοντας την πραγματική της ταυτότητα από τον περίγυρο της και από τον ίδιο της τον γιο  βλέπει το μυστικό της να αποκαλύπτεται το 2004 όταν ανοίγουν τα οδοφράγματα στην Κύπρο. Ο γιος της περνά στους «απέναντι» και η ίδια θα βρεθεί αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη ερώτηση που μπορεί να υποβάλει κάποιος στον εαυτό του. «Ποια είμαι;» ή μάλλον «μπορείς να αποτινάξεις από πάνω σου αυτό που πραγματικά είσαι;».

Γύρω της ο γυναικείος μικρόκοσμος της αδελφής, της γειτόνισσας και της μαστόρισσας αντανακλούν το σύμπαν το τόπου που χάνεται. Και στο κέντρο όλων ο έρωτας και οι επιλογές που κάνουμε για την αγάπη.

Οι μνήμες μιας Κύπρου που χάθηκε, ο πόλεμος, ο πόνος των ανθρώπων που γίνονται έρμαιο της ιστορίας αλλά πάνω η ταυτότητα, αυτό που είσαι και αυτό που επιλέγεις να είσαι, βρίσκονται στο επίκεντρο της αφήγησης της ιστορίας της Ελένης που έγινε Χατισέ, μίας αφήγησης που αντανακλά στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, των τελευταίων 50 χρόνων.  Οι κουκουβάγιες που φέρνουν κακούς οιωνούς, οι πικρές λεμονάδες των παιδικών χρόνων, ο Χριστός και ο Μωάμεθ και τα καλντερίμια του Αγίου Κασσιανού συνθέτουν το πλαίσιο της ιστορίας.

Μίας ιστορίας αγάπης που δεν κοιτάζει θρησκείες και χρώματα αλλά μυρίζει το γιασεμί της δειλινής Λευκωσίας.

 

Συντελεστές:
Κείμενο: Κωνσταντία Σωτηρίου

Διασκευή - Δραματοποίηση: Μαρίνα Βρόντη - Βαλεντίνος Κόκκινος

Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου - Καρσερά

Σκηνικά: Στέλλα Πάρπα

Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη - Θέλμα Κασουλίδου

Μουσική Επιμέλεια: Χάρης Χαραλάμπους

Σχεδιασμός φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης

Ηχογράφηση: Χάρης Χαραλάμπους - Αντρέας Καρσεράς

Χειρισμός φωτισμού - ήχου: Κυριάκος Σιαμπτάνης

 

Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Κωνσταντίνος Αλκιβιάδης, Ηλιάνα Κάκκουρα, Αντρούλα Ηρακλέους, Χριστίνα Χριστόφια

 

Βιογραφικά Σημειώματα:

Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά
Ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας "Σόλο για Τρεις" και μόνιμη συνεργάτις. Σκηνοθετεί από το 1995 έχοντας στο ενεργητικό της δεκάδες παραστάσεις.

Παραστάσεις της έχουν βραβευτεί ή έχουν διακριθεί με υποψηφιότητες που τίμησαν τις σκηνοθεσίες της - το δικό της έργο "Ιστορία", 1996, διάκριση στο Θεατρικό Διαγωνισμό του BBC, 1997, εκπροσώπησε την Κύπρο στο 5ο Συμπόσιο Γυναικών Συγγραφέων και Γυναικών Θεάτρου στην Αθήνα, 2000, στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Νέας Θεατρικής Συγγραφής, Λονδίνο, 2000, "Η Φαλακρή Τραγουδίστρια" Eug Ionesco, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ/Μελίνα Μερκούρη 2003, "Ποιος ανακάλυψε την Αμερική" Χρ. Σπηλιώτη, Βραβείο Ενδυματολογίας, Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ/Μελίνα Μερκούρη 2001, "Το Ημερολόγιο ενός Τρελού" N. Gogol, Βραβείο Αντρικού Ρόλου, Βραβείο Κίνησης, Βραβείο Φωτισμού και υποψήφιο για Βραβείο Μουσικής, Βραβεία ΘΟΚ 2007, "Μπέκετ Χ 5" S. Beckett, Βραβείο Ενδυματολογίας και υποψήφιο για Βραβείο Κίνησης, Βραβεία ΘΟΚ 2011, "Τα Τζιτρολέμονα" υποψήφιο για Βραβείο Καλύτερης Παράστασης Νεανικού Έργου, Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2014.

Παραστάσεις της έχουν επίσης, περιοδεύσει στο εξωτερικό λαμβάνοντας μέρος σε Φεστιβάλ Θεάτρου. Ασχολείται με τη συγγραφή και τη θεατρική μετάφραση, το νεανικό και ερασιτεχνικό θέατρο και έχει διατελέσει ή συνεχίζει να διατελεί μέλος επιτροπών στον τομέα των Γραμμάτων και των Τεχνών.

 

Κωνσταντία Σωτηρίου
Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε το 1975 στην  Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Ιστορία της Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Εργάζεται ως Λειτουργός Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η νουβέλα της «Η Αϊσέ πάει διακοπές», (Πατάκης 2015) βραβεύτηκε με το “Athens Prize for Literature”, ήταν στην βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων Κύπρου και  στην βραχεία λίστα  στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων έργων του περιοδικού «Αναγνώστης» και του περιοδικού «Κλεψύδρα». Το έργο της «Τζεμαλιγιέ» παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2016 από την θεατρική Ομάδα Σόλο για τρεις. Το έργο της «Σπασμένα» με το οποίο συμμετείχε στο πρόγραμμα Play-ON που συνδιοργάνωσε ο ΘΟΚ με το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου θεάτρου παρουσιάστηκε τον Νοέμβριου του 2015 από την Εθάλ. Το μονόπρακτο της, «Ο αγνοούμενος της Κηδείας», παρουσιάστηκε το 2014 σε μορφή σκηνοθετημένου αναλογίου μεταφρασμένου στα Τούρκικα στο πλαίσιο του προγράμματος Walls Separate Worlds.  Διηγήματα της δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά στην Κύπρο (Νέα Εποχή, Άνευ) και στην Ελλάδα (Πλανόδιον, Fractal, ο Αναγνώστης, Bookpress).