Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Υπογράφηκε τη Δευτέρα μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, εκ μέρους της Κυβέρνησης, και του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου, συμφωνία πλαίσιο για τα έτη 2017-2018. Διευκρινιστικά αναφέρεται ότι η συμφωνία πλαίσιο συζητήθηκε διεξοδικά  στην Κεντρική Γραμματεία, στην Εκτελεστική  Επιτροπή και στο Γενικό Συμβούλιο, το οποίο έδωσε και την έγκρισή του για την υπογραφή της.  Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι μας ικανοποιεί ιδιαίτερα ότι η συμφωνία πλαίσιο είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου.

 

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν την άμεση προώθηση νομοσχεδίου που θα επεκτείνει επ' αόριστον την παγοποίηση θέσεων πρώτου διορισμού, αλλά από την άλλη θα εξαιρεί από την παγοποίηση τις θέσεις προαγωγής. Πρόσθετα συμφωνήθηκε μερική βελτίωση του τρόπου υπολογισμού για την υπερωριακή απασχόληση και τα επιδόματα βάρδιας. Περαιτέρω συμφωνήθηκε ότι δεν θα παραχωρηθούν γενικές αυξήσεις για τα έτη 2017 και 2018. Συμφωνήθηκε, ακόμη, η εισαγωγή μηχανισμού με τη συμμετοχή της ΠΑΣΥΔΥ, μέσα από τον οποίο η ποσοστιαία αύξηση στο μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).  Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία φαίνεται ότι ο μηχανισμός επιτρέπει την καταβολή των ετήσιων προσαυξήσεων για τα έτη 2017 και 2018.

 

Σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι η συμφωνία καλύπτει μια σειρά σημαντικών πτυχών σε σχέση με τη Δημόσια Υπηρεσία και ευχαρίστησε την ΠΑΣΥΔΥ για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν.

 

«Καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο, το οποίο από τη μια ικανοποιεί τους εργαζομένους και από την άλλη διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και κυρίως του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα» είπε ο Υπουργός.

 

Σχολιάζοντας το θέμα της μεταρρύθμισης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι, εκ μέρους της Κυβέρνησης, η νομοθετική ρύθμιση πτυχών μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας δεν έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση και εξετάζονται επιλογές με πρόθεση να επανέλθουν ενώπιον της Βουλής. 

 

Η  συμφωνία διαλαμβάνει τα ακόλουθα:

 

Γενικές αυξήσεις

Οι γενικές αυξήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων και στις συντάξεις των συνταξιούχων, για τα έτη 2017 και 2018, θα είναι μηδενικές.

Σημείωση:-

Ο όρος υπάλληλος καλύπτει και εκτάκτους, με σύμβαση, ορισμένου και αορίστου χρόνου εργαζομένους.

 

 

Θέματα Μισθολογίου

Για το μισθολόγιο των ετών 2017 και 2018, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εισαγωγή μηχανισμού με τη συμμετοχή  της ΠΑΣΥΔΥ όπως φαίνεται σε σχετικό Παράρτημα  της Συμφωνίας.

Μέσα από το μηχανισμό, και για το διάστημα μέχρι τη λήξη της παρούσας συμφωνίας,  η ποσοστιαία μεταβολή στο μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του Ονομαστικού ΑΕΠ.   Σε αυτά τα πλαίσια οι ετήσιες προσαυξήσεις για το 2017 και 2018 θα παραχωρηθούν με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς.

Από πλευράς διαδικασίας, τυχόν άλλα αιτήματα με οικονομικό κόστος θα συζητούνται στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου διαλόγου της ΜΕΠ. 

 

 

Αποζημίωση για υπερωριακή εργασία

Σε σχέση με την αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία, συμφωνήθηκε όπως από 1η Μαρτίου, 2017 αναθεωρηθεί η  φόρμουλα υπολογισμού για μεν την υπερωριακή εργασία καθημερινές και Σάββατο μέχρι τις 13.00 (μεσάνυκτα για το προσωπικό βάρδιας ή ειδικού ωραρίου) στο 1:1,2 για δε την υπερωριακή εργασία το Σάββατο μετά τις 13.00, τις Κυριακές και τις αργίες στο 1:1,5, αντί 1:1 και 1:,3, που ισχύει, αντίστοιχα.

 

 

Αποζημίωση για απασχόληση με το σύστημα βάρδιας

Σε σχέση με την αποζημίωση για απασχόληση με το σύστημα βάρδιας συμφωνήθηκαν, με ισχύ από 1η Μαρτίου, 2017, τα ακόλουθα-

(α) Αποζημίωση για εργασία Κυριακή 1:0,85, αντί 1:0,75

(β) Αποζημίωση για εργασία αργία 1:1,7, αντί 1:1,5

(γ) Αποζημίωση για εργασία Κυριακή του Πάσχα, και οποιαδήποτε Κυριακή συμπίπτουν οι αργίες της 6ης Ιανουαρίου, 1ης Απριλίου, 15ης Αυγούστου,28ης Οκτωβρίου, 25ης και 26ης Δεκεμβρίου 1:1,7 αντί 1:1,5, και

(δ) Αποζημίωση υπαλλήλου που το ρεπό του συμπίπτει με αργία 1:1,2 αντί 1:1,125

 

 

Αποπαγοποίηση θέσεων

Η Κυβέρνηση θα προωθήσει νομοσχέδιο για εξαίρεση όλων των θέσεων Προαγωγής από την παγοποίηση της πλήρωσης θέσεων. Η παγοποίηση πλήρωσης των θέσεων Πρώτου Διορισμού και Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής θα ισχύει επ' αόριστον και η αποπαγοποίηση των θέσεων αυτών θα προωθείται ανά τρίμηνο σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 80.881 και ημερομηνία 22/6/2016.

 

 

Κατάργηση θέσεων

Οι δύο Πλευρές συμφώνησαν όπως συζητήσουν το ενδεχόμενο  κατάργησης αριθμού θέσεων, όπου τούτο δικαιολογείται, είτε με συμπληρωματικό Προϋπολογισμό εντός του 2017 είτε με τον  Προϋπολογισμό για το 2018.

 

 

Πρόσθετες πρόνοιες:                              

   1. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε άλλα πρόσθετα θέματα προκύπτουν θα επιλύονται στα πλαίσια  της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού

   2. Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφώνησαν όπως στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του τομέα των Ταμείων Προνοίας, συζητηθεί και συμφωνηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου 2017 η εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για υπαλλήλους που προσλήφθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011. Οι ρυθμίσεις αυτές θα καλύψουν και άλλους εργαζόμενους όπως οι αορίστου χρόνου εργαζόμενοι.