Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Το 2022, το ζήτημα της περίθαλψης αποτέλεσε κεντρικό θέμα για την AGE. Τον Ιανουάριο είχαμε μια συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Dubravka Šuica για να συζητήσουμε το μέλλον της Πράσινης Βίβλου για τη γήρανση. Το πλάνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να θεσπιστεί στρατηγική φροντίδας για όλες τις ηλικίες. Η AGE θα συμβάλει με την υποβολή πρότασης για τους ηλικιωμένους. Επικεντρωθήκαμε επίσης στην ανάγκη να αποκτήσουμε περισσότερο αριθμό φροντιστών και στην ανάγκη για ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, ο κ. Suica επεσήμανε ότι το AGE Barometer είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για τη διασφάλιση ότι οι πολιτικές της ΕΕ είναι προσαρμοσμένες στους ηλικιωμένους.

Τον Ιούνιο συμμετείχαμε σε μια υπουργική διάσκεψη στη Ρώμη για την αναθεώρηση του Διεθνούς Σχεδίου Δράσης της Μαδρίτης για τη Γήρανση (MIPAA). Ένα από τα 3 θέματα ήταν η διασφάλιση της πρόσβασης στη μακροχρόνια φροντίδα και υποστήριξη των φροντιστών και των οικογενειών. Δόθηκαν εντυπωσιακά στοιχεία για το βάρος της φροντίδας που παρέχεται από συγγενείς και εθελοντές, το οποίο ανέρχεται στο 80 % του συνόλου των εργασιών φροντίδας για τους ηλικιωμένους.

Το 2022 ολοκληρώθηκε η έκθεση από τη Biscay του έργου: Developing the Long-Term Care Empowerment Model. Μια σημαντική αλλαγή είναι να δοθεί στους ηλικιωμένους η επιλογή να αποφασίζουν οι ίδιοι τι είδους υπηρεσία προτιμούν. Αυτή η εξουσία των αυτονομίας παραπέμπει σε ένα μέλλον όπου θα μας ακούνε και οι επιθυμίες μας θα λαμβάνονται υπόψη με ενσυναίσθηση. Μια τελευταία παρατήρηση είναι ότι η έρευνα έχει καταδείξει, ότι σήμερα οι άνθρωποι στα 70 τους είναι εξίσου δραστήριοι όπως ήταν οι 50άρηδες στο παρελθόν. Μπορούμε να απολαύσουμε μια μακρά και καλή ζωή.

Όσον αφορά το δίκτυό μας, η AGE κατάφερε να να προσελκύσει αρκετά νέα μέλη τα τελευταία χρόνια χρόνια. Έχουμε βιώσει πολλές περισσότερες δραστηριότητες μεταξύ των μελών στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας μας Forces. Ο αριθμός των ομάδων εργασίας έχει μειωθεί ώστε να να αποσαφηνιστεί και να εντατικοποιηθεί το έργο τους. Στη συνέχεια, θέσαμε σε εφαρμογή μια ηγεσία με εκπροσώπους από τα μέλη και τη γραμματεία για τη βελτίωση της ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικών μεταξύ των μελών μας και για να ενισχύσουμε την πλατφόρμα μας για να εκφράζουν τα μέλη τις επιθυμίες τους για το πολιτικό έργο, που ασκείται. Αυτή η συμβολή υποστηρίζει το έργο της AGE προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και το Κοινοβούλιο. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της υψηλής αλληλεπίδρασης με τα μέλη μας.

Ebbe Johansen, Πρόεδρος AGE