Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Αγαπητές συναδέλφισσες, Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η φετινή 8η Μαρτίου, μας βρίσκει να κάνουμε ξανά συζήτηση για τα όσα δίκαια διεκδικούν και δικαιούνται όλες οι γυναίκες. Εν έτει 2023, εκδίδουμε ακόμη ανακοινώσεις για το πώς πρέπει να είναι η ισότητα των δύο φύλων και γιατί αυτό κρίνεται απαραίτητο. Οι ανακοινώσεις θα έπρεπε να ήταν κενές και η ισότητα των φύλων θα έπρεπε να είχε ήδη επιτευχθεί, εάν όλοι αγκαλιάζαμε με σοβαρότητα αυτό τον σκοπό.

 


Το φετινό παγκόσμιο μήνυμα για αυτή τη μέρα είναι το #EmbraceEquity το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στη συνειδητοποίηση του προβλήματος και γιατί εξακολουθεί να υφίσταται. Η ισότητα θα πρέπει να ερμηνεύεται σε συνάρτηση με το περιβάλλον στο οποίο ζει η κάθε μία γυναίκα και τις συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει και όχι σε οριζόντιο συσχετισμό. Θα πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό των αναγκών και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που περιλαμβάνει λύσεις για κάθε μία διαφορετική περίσταση, έτσι ώστε η κάθε γυναίκα να νοιώθει ότι συμπεριλαμβάνεται σε μία κοινωνία που την θεωρεί σημαντική και της συμπεριφέρεται ως τέτοια.
 


Για να το πετύχουμε αυτό όμως, δεν πρέπει απλά να το λέμε, πρέπει να το σκεφτόμαστε και να ζούμε τη ζωή μας γύρω από αυτή τη φιλοσοφία. Πρέπει να εργαζόμαστε εφαρμόζοντας πολιτικές που ευνοούν αυτές τις συνθήκες, πρέπει να μεγαλώνουμε τα παιδιά με αυτό το σκεπτικό, πρέπει να αλληλοεπιδρούμε υπεύθυνα.
Στην Κύπρο τα δικαιώματα των γυναικών αναγνωρίζονται από τη νομοθεσία που είναι πλήρως εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα στη δημόσια υπηρεσία δεν υπάρχουν ανισότητες στη μισθοδοσία και στις προοπτικές ανέλιξης και ισχύουν ειδικές πρόνοιες για προστασία της μητρότητας.

 


Για την ΠΑΣΥΔΥ θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στη συνδικαλιστική δράση και η Οργάνωσή μας μελετά τρόπους ενθάρρυνσης των γυναικών συναδέλφων για εμπλοκή τους στα συνδικαλιστικά δρώμενα, ειδικότερα του επαγγελματικού τομέα. Είναι όμως αξιόλογη η συμβολή των γυναικών μελών της ΠΑΣΥΔΥ σε δραστηριότητες ευρύτερου περιεχομένου, στις οποίες οι γυναίκες καταγράφουν συνεχώς αναβαθμιζόμενες επιτυχίες.
 


Η ΠΑΣΥΔΥ ιεραρχεί τα θέματα γυναικών στις προτεραιότητές της και δεσμεύεται να εργαστεί μεθοδικά για την άρση των όποιων διακρίσεων και την εξάλειψη των δομικών αιτίων διαιώνισης των ανισοτήτων λόγω φύλου, με στόχο τη διασφάλιση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.
 


Οι γυναίκες μέλη της ΠΑΣΥΔΥ καλούνται να αναλάβουν τον δικό τους ρόλο για την επίτευξη αυτών των στόχων ενισχύοντας την Οργάνωσή τους με την αυξημένη και ενεργό συμμετοχή τους στα συλλογικά όργανα και την όλη δραστηριότητά της.
 


Καταλήγοντας και αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της προσφοράς των γυναικών στην ίδια τη ζωή, καταθέτουμε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τον σεβασμό και την εκτίμησή μας σε όλες τις γυναίκες που μας υπενθυμίζουν καθημερινά με τη δυναμική τους παρουσία την ουσία της ισότητας και της δημοκρατίας που γεφυρώνουν τα ανθρώπινα χάσματα και την κοινωνική αδικία. Εμείς με πλήρη συναίσθηση υποχρεώσεων και ευθυνών, είμαστε πάντα πλάι στη γυναίκα εργαζόμενη ή οικοκυρά, συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι σ’ έναν κοινό αγώνα για να δημιουργήσουμε μαζί ένα κόσμο καλύτερο και πιο πολιτισμένο. Έναν κόσμο που ονειρευόμαστε για μας και τα παιδιά μας.

Στράτης Ματθαίου, Γ.Γ.


 



Αγαπητές συναδέλφισσες, Αγαπητοί συνάδελφοι,

«Καθώς ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το βλέμμα μας συνεχίζει να είναι στραμμένο στην κοιλάδα των ΤΕΜΠΩΝ».


 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται απανταχού της υδρογείου στις 8 Μαρτίου είναι μια μέρα που ξεχωρίζει, γιατί έρχεται να υπενθυμίσει τους αγώνες των γυναικών για την ανεξαρτησία τους και την αναγνώριση της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο. Η ανάγκη καθιέρωσής της αναδύθηκε κατά την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στο πλαίσιο του πολιτικού αγώνα για ίσα δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

 

Γυναίκα είναι η μητέρα, η σύζυγος, η κόρη, η σύντροφος, η γιαγιά, η φίλη, η συνάδελφος……

 

Δυστυχώς η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα έχει σημαδευτεί από το τραγικό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου, 2023 και από την απώλεια της ζωής τόσων ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους νέες και νέοι φοιτητές. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο από εκείνη την αποφράδα μέρα σε όλες τις μανάδες, τις συζύγους, τις αδελφές, που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στο τραγικό αυτό δυστύχημα. Στεκόμαστε δίπλα τους και συμμεριζόμαστε τον πόνο τους.

 

Για όλα τα πιο πάνω, αυτή τη χρονιά μιλούμε για όλες αυτές τις γυναίκες που πέφτουν και σηκώνονται ξανά πιο δυνατές, τις γυναίκες που με την τόλμη τους μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, τις γυναίκες που δεν σταματούν να ελπίζουν.

Παναγιώτα Θεοχάρους, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Γενικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.