Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Οδηγός Υπέρβασης του Γλωσσικού σεξισμού στη Γλώσσα των εγγράφων της Δημόσιας Διοίκησης της Κυπριακής Δημοκρατίας

 

Η Κυπριακή κοινωνία και ειδικότερα οι τομείς της οικογένειας, της εργασίας, της πολιτικής και δημόσιας ζωής, εξακολουθούν να διακατέχονται από βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές αντιλήψεις και στερεότυπα σχετικά με τους κοινωνικούς ρόλους των δύο φύλων και τα οποία λειτουργούν σε βάρος των γυναικών, περιορίζοντας, την πρόσβασή τους, σε θέσεις λήψης αποφάσεων και εκλελεγμένες θέσεις, επηρεάζοντας τις εκπαιδευτικές τους επιλογές και τη θέση τους στην αγορά εργασίας.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο γλωσσικός σεξισμός αποτελεί μέρος των στερεοτύπων που αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες των ανισοτήτων και διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Η σημασία των λέξεων είναι τόσο μεγάλη, ώστε ο Γκαίτε υποστήριξε, πως όταν οι ιδέες αποτυγχάνουν, οι λέξεις μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες. Ιδιαίτερα στο γραπτό λόγο οι λέξεις, είναι επικοινωνία, μνήμη, είναι φορέας ιδεολογίας. Όταν λοιπόν μέσα από τα δημόσια έγγραφα με τη χρήση σεξιστικής γλώσσας, συμβάλλουμε στην αναπαραγωγή της έμφυλης ασυμμετρίας, τη μάχη που δίνουμε για την Ισότητα την τορπιλίζουμε εκ των έσσω.

 

Η ένταξη της διάστασης του Φύλου στα δημόσια έγγραφα είναι μία καινοτόμος για τη Κύπρο επιστημονική προσπάθεια, γιατί για πρώτη φορά επιχειρείται η αντιμετώπιση του γλωσσικού σεξισμού των διοικητικών εγγράφων. Η έννοια αυτή καλύπτει επίσης, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση συμπληρωματικών μέτρων και παρεμβάσεων με στόχο να προωθηθεί η ισότητα. Με αυτό τον τρόπο και οι γυναίκες θα συμμετέχουν και θα ωφελούνται εξίσου με τους άντρες.

 

Φίλες και Φίλοι,

Ο ΕΜΔΓ και το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων έχουν θέσει ψηλά στις προτεραιότητες τους την εξάλειψη των στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων. Γι’ αυτό με επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του ΕΜΔΓ ετοιμάστηκε από το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου ο Οδηγός υπέρβασης του γλωσσικού σεξισμού στη γλώσσα των εγγράφων της δημόσιας διοίκησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο και εύχρηστο εργαλείο, που αποσκοπεί στην αναγνώριση και κατανόηση του γλωσσικού σεξισμού που διέπει τα διοικητικά έγγραφα και επικεντρώνεται κυρίως ως δημόσιος λόγος, όπως αυτός εκφέρεται στα έγγραφα Υπουργείων, Δήμων και άλλων κρατικών φορέων.

 

Απώτερος στόχος δεν είναι η τυπική και επιφανειακή βελτίωση του δημόσιου λόγου, αλλά η προσπάθεια να καθιερωθεί η κοινωνική ισότητα. Από αυτή την άποψη ο Οδηγός αποτελεί ένα εργαλείο διαπαιδαγώγησης και επιμόρφωσης όλων, όσοι/ες μετέχουν στη δημόσια διοίκηση, με σκοπό να αποφευχθούν διατυπώσεις που υποβιβάζουν ή αφήνουν στο περιθώριο της κοινωνίας μερίδα του πληθυσμού.

 

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την υιοθέτηση του Οδηγού Ένταξης της Διάστασης του Φύλου στις Δημόσιες Πολιτικές με στόχο την ευαισθητοποίηση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία χάραξης πολιτικής, στην κατάρτιση των προϋπολογισμών και στον προγραμματισμό δράσεων που αφορούν στη διάσταση του φύλου. ων της Δημόσιας Διοίκησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Επιπρόσθετα, ανέθεσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως τον καταρτισμό Σχεδίου Δράσης οριζόντιας εφαρμογής για υλοποίηση των συστάσεων που προβλέπονται στον Οδηγό. Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο κάλεσε όλα τα Υπουργεία, Ημικρατικούς Οργανισμούς, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς Δημοσίου Δικαίου όπως συνεργαστούν για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης που θα εκπονηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

 

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω την πρόεδρο και τα μέλη του ΠΙΚ για την άψογη συνεργασία για την εκπόνηση του εν λόγω Οδηγού καθώς επίσης και τις επιστημονικές συνεργάτιδες που είχαν την ευθύνη της ετοιμασίας του Οδηγού.

 

Ιωσηφίνα Αντωνίου
Επίτροπος Ισότητας των Φύλων
Πρόεδρος ΕΜΔΓ