Οι Ακτινογράφοι εργαζόμενοι στους Αξονικούς Τομογράφους των κρατικών νοσοκομείων, ανακοινώνουν ότι από σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 θα απέχουν από το σύστημα αναμονής και κλήσεων σε παγκύπρια βάση. Το μέτρο αυτό επηρεάζει τη λειτουργία των τμημάτων αξονικής τομογραφίας κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες. Οι προγραμματισμένες εξετάσεις κατά την πρωινή λειτουργία των νοσηλευτηρίων θα εκτελούνται κανονικά.

 

Το ΔΣ του Κλάδου επιθυμεί να τονίσει, ότι η πιο πάνω απόφαση ήταν μονόδρομος για τα μέλη αφού για περισσότερο από δύο χρόνια επέδειξαν υπευθυνότητα και υπομονή, αναμένοντας την έγκριση της συμφωνίας για αναθεωρημένη αποζημίωση των συναδέλφων που εργάζονται με το σύστημα αναμονής και κλήσεων χωρίς, καμιά δυστυχώς μέχρι σήμερα ένδειξη θετικής αντίκρυσης της. Σημειώνεται περαιτέρω ότι, στα πιο πάνω έχει πρόσφατα προστεθεί και η νέα αρνητική εξέλιξη στο Γ.Ν. Λευκωσίας, όπου κατόπιν μονομερούς απόφασης της διεύθυνσης ΟΚΥπΥ Λευκωσίας, οι ιατροί ακτινολόγοι έχουν τοποθετηθεί στην κατηγορία ενεργού εφημερίας, ενώ οι ακτινογράφοι παραμένουν στο σύστημα αναμονής και κλήσεων. Η διαφοροποίηση αυτή δημιουργεί πρακτικά προβλήματα εφαρμογής και καταπατεί εργασιακά θέσμια και νόμους, αφού ο ακτινογράφος καλείται να εργαστεί πέραν των 30 συνεχόμενων ωρών τουλάχιστον για δύο φορές τη βδομάδα και τούτο πέραν του καθημερινού κανονικού ωραρίου εργασίας του.

 

Υπενθυμίζουμε, ότι το θέμα της αναθεωρημένης αποζημίωσης των ακτινογράφων, τέθηκε με επιστολή μας προς το Υπουργείο Υγείας από τον Ιούνιο 2018. Ένα χρόνο μετά και κατόπιν εξαγγελίας λήψης μέτρων εκ μέρους του Κλάδου, με προσωπική παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, ξεκίνησε διάλογος με το Υπουργείο Υγείας, ο οποίος κατέληξε σε συμφωνία στο τέλος του 2019 και έκτοτε αναμένεται η έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο την υλοποίηση της. Η συμφωνία πέραν την επίλυσης του ευρύτερου θέματος της αποζημίωσης των συχνών κλήσεων, προνοεί ότι σε περίπτωση που οι ιατροί ακτινολόγοι ενταχθούν σε σύστημα ενεργού εφημερίας, ανάλογη ρύθμιση θα προωθηθεί και για τους ακτινογράφους, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν έγινε.

 

Καταλήγοντας, θα θέλαμε να απολογηθούμε στους ασθενείς για την όποια ταλαιπωρία ενδεχομένως θα υποστούν και να τονίσουμε ξανά ότι δυστυχώς η αδιαφορία της επίσημης πλευράς δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από την εφαρμογή των προαναφερόμενων μέτρων αντίδρασης.

 

Λευκωσία, 25/11/2020.

Κλάδος Τεχνολόγων Ακτινολόγων, Φυσιοθεραπευτών, Τεχνολόγων Ακτινοθεραπευτών και Εργοθεραπευτών

 


Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Νηπιαγωγεία ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Grey Terrace - Καφεστιατόριο ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »