Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Σε μήνυμα της η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα Ιωσηφίνα Αντωνίου, επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου αναφέρει ότι η βία είναι μία από τις πλέον διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκόσμια, ένα από τα λιγότερο διωγμένα εγκλήματα.

 

Η κα Αντωνίου τονίζει ότι ο μηχανισμός του φόβου άρχισε κάπως να αποδυναμώνεται και η νόσος του κλειστού στόματος άρχισε να αντιμετωπίζεται και να σπάζει. Τα θύματα άρχισαν περιορισμένα έστω να μιλούν και να καταγγέλλουν το δράστη. Τώρα είναι η ώρα για μεγαλύτερη και πιο ισχυρή δράση. Πρέπει να σταματήσουμε την ατιμωρησία και την λογική του εξουσιαστικού ρόλου των ανδρών πάνω στις γυναίκες, που επιτρέπουν αυτές τις εγκληματικές συμπεριφορές αλλά και την παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Η πολιτεία έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της την πρόληψη, την καταπολέμηση και τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών. Στο νέο ΕΣΔ για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών 2019-2023 η καταπολέμηση της έμφυλης Βίας/πλήρης συμμόρφωση με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι ένας από τους 7 βασικούς στόχους προτεραιότητας.

 

Η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα στα πλαίσια υλοποίησης της εν λόγω σύμβασης προωθήθηκε η ετοιμασία νομοθεσιών για την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή της.

 

Παράλληλα η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία «Σπιτιού για τη Γυναίκα», ενός διεπιστημονικού κέντρου, φιλικού προς τις γυναίκες θύματα βίας, όπου επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες θα εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη για σκοπούς παροχής κατάλληλης στήριξης και θεραπείας στα θύματα και τις οικογένειες τους, αποτελεί ένα επιπλέον βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

 

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κλείνοντας το σημερινό της μήνυμα τονίζει για ακόμη μία φορά, ότι οι νόμοι από μόνοι τους δεν μπορούν να καταπολεμήσουν και να εξαλείψουν το θλιβερό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών. Η καταπολέμηση της βίας και της ενδοοικογενειακής βίας δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συντονισμένη και συλλογική. Όλοι μαζί, κράτος και κοινωνία θα πρέπει να δράσουμε προληπτικά, να προστατεύσουμε και να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες μέσα από δράσεις και προγράμματα.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

25 Νοεμβρίου, 2020