Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Φέτος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών ορίζεται η 10η Νοεμβρίου. Σηματοδοτεί την ημέρα που οι γυναίκες συμβολικά σταματούν ουσιαστικά να πληρώνονται σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους για ίσης αξίας εργασία. Δηλαδή οι γυναίκες στην Ευρώπη δουλεύουν δωρεάν τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου, αφού αμείβονται 14% λιγότερα από τους άνδρες.

 

Παρότι η αρχή της "ίσης αμοιβής για ίση εργασία" θεσμοθετήθηκε από το 1957, με τη Συνθήκη τη Ρώμης, το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων παραμένει πεισματικά ευρύ, με μικρές μόνο βελτιώσεις να έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 14%, ενώ στην Κύπρο το τελευταίο καταγεγραμμένο (2017) χάσμα στην αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών για ίσης αξίας εργασία ανέρχεται στο 13.7%. Αυτό σημαίνει ότι για  κάθε €100 ευρώ που αμείβεται ένας άντρας κατά μέσο όρο, μια γυναίκα αμείβεται κατά μέσο όρο μόνο €86,30

 

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα Ιωσηφίνα Αντωνίου, τονίζει ότι το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά, φαινόμενα όπως το «κολλώδες πάτωμα» και η «γυάλινη οροφή» συνεχίζουν να εμποδίζουν την επαγγελματική τους ανέλιξη.

 

Αν και η αγορά εργασίας είναι στελεχωμένη με αξιόλογες, προσοντούχες και ικανότατες γυναίκες, μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι η αξία τους υποτιμάται όσον αφορά την άνοδο τους στις ανώτερες και ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας., με τους άνδρες να καταλαμβάνουν τις περισσότερες ιεραρχικά ψηλότερες θέσεις.

 

Οι γυναίκες κατέχουν λιγότερες εκτελεστικές θέσεις εργασίας, υπολογίζεται ότι λιγότερο από 6,9% των διευθυνόντων συμβούλων των μεγαλύτερων εταιρειών στην Ευρώπη είναι γυναίκες. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ακόμη ότι οι γυναίκες που κατέχουν ανώτερες διευθυντικές θέσεις αμείβονται κατά 23% λιγότερο ανά ώρα σε σύγκριση με τους άνδρες που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα στερεότυπα για το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία αλλά και  ο επαγγελματικός διαχωρισμός  λειτουργούν ακόμη και σήμερα ως εμπόδια για την ανέλιξη των γυναικών στον τομέα της απασχόλησης.   

 

Μέσα στα πλαίσια της συμφιλίωσης εργασίας και οικογένειας και επαγγελματικής ενδυνάμωσης της γυναίκας, θα πρέπει να ληφθούν διάφορα μέτρα που να γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ των φύλων στην εργασία, ούτως ώστε να γίνεται πλήρης χρήση του παραγωγικού δυναμικού της εργατικής δύναμης. Επίσης, θα πρέπει να προωθηθούν καλύτερες συνθήκες ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ζωής, με σκοπό την αντιμετώπιση των διάφορων δημογραφικών προκλήσεων.

 

Εν όψει των πιο πάνω στο νέο στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2019-2023 ένας από τους 7 βασικούς στόχους είναι η  Επαγγελματική Ενδυνάμωση της Γυναίκας και η Συμφιλίωση Εργασίας-Οικογένειας. Παράλληλα έχουν καθοριστεί οι ακόλουθοι ενδιάμεσοι στόχοι:

1) Καταπολέμηση της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

2) Ενίσχυση της δυνατότητας των Κοινωνικών Εταίρων για καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην απασχόληση

3) Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

4) Καταπολέμηση διακρίσεων λόγω φύλου στο χώρο εργασίας

5) Συμφιλίωση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων

6) Ενθάρρυνση επιχειρήσεων για προώθηση της ίσης αμοιβής και γενικότερα της ισότητας των φύλων στο χώρο εργασίας

7) Εξάλειψη της  ανισομισθίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

Η συμμετοχή των γυναικών σε θέματα που σχετίζονται με την ίση κατανομή και τις ευκαιρίες για καριέρα, αλλά και η στενή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων η ισότητα των φύλων μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

10.11.2020